Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχει αρχίσει ο διάλογος με τους Θεσμούς για μείωση των πλεονασμάτων

Σταϊκούρας: Θα έρθουν και νέες βελτιώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τάσος Δασόπουλος

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες με τους Θεσμούς για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος διάψευσε χθες από το βήμα της Βουλής την ύπαρξη ειδικού λογαριασμού που θα μείωνε αυτόματα τα πλεονάσματα με τη συμφωνία των Θεσμών.

«Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας», είπε ο υπουργός στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, για να εξηγήσει αμέσως μετά ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει αυτό το στόχο χωρίς τυμπανοκρουσίες. «Η συζήτηση σχετικά με το θέμα έχει αρχίσει και συνεχίζεται σύμφωνα µε το σχεδιασμό», είπε.

Στη συνέχεια επέστρεψε στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού στο οποίο είχαν κατατεθεί 5,5 δισ. ευρώ και ο οποίος σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε και τη συμφωνία των Θεσμών. «Είναι γεγονός όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ασυναγώνιστος στο να προβάλλει τις επιθυμίες του ως πραγματικότητες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια. Και βέβαια ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε, ούτε έγινε ποτέ θεσμική συζήτηση επί αυτού».

Μειώσεις φόρων

Αναφερόμενος στις ελαφρύνσεις που έχουν θεσμοθετηθεί μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, στάθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία ήδη εφαρμόζεται, αλλά και στη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που αναμένεται να ενταχθεί στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο για να εφαρμοστεί το 2020.

Οπως είπε, η μείωση που είδαν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτέλεσε το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Οσοι δε έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ελάφρυνσης.

Επίσης, 474.000 συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, σήμερα ωφελήθηκαν. Μελέτη δε του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τον τρόπο που έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση, οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο μέσο εισόδημα του φτωχότερου 10% του πληθυσμού, συνεισφέροντας στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.

Οσον αφορά τη μείωση του φόρου φυσικών προσώπων για τα χαμηλότερα εισοδήματα το 2020, είπε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, για δηλωθέντα εισοδήματα έως 8.500 ευρώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση μειώνεται κατά μέσο όρο 20%. Αντίθετα, η αντίστοιχη μείωση σε υψηλά εισοδήματα, άνω των 26.000 ευρώ ανέρχεται σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία, κυρίως, των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης», είπε ο υπουργός αφήνοντας να εννοηθεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τόνισε μάλιστα ότι οι ελαφρύνσεις θα γίνουν με εξασφαλισμένη την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2029 και το 2020 και παράλληλα επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2% του ΑΕΠ στο 2,8% του ΑΕΠ το 2020.

Τράπεζες

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα ταχεία μείωση των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, ήδη βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Στα θετικά της περιόδου πρόσθεσε τη μείωση του κόστους δανεισμού. Ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου γίνεται με κόστος που βαίνει μειούμενο, καταθέσεις επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιριών και νοικοκυριών βελτιώνεται.

Επίσης στην κατεύθυνση της αύξησης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, σε αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που «λιμνάζουν» και στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που συστηματικά, τα τελευταία χρόνια, υποεκτελείται.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας για ενεργειακή κρίση: Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Αυτές είναι οι προτάσεις Σταϊκούρα και 4 ΥΠΟΙΚ για την ενεργειακή κρίση

Οικογένεια 11χρονου Μάριου για την παρέμβαση Σταϊκούρα: «Ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέμβαση Σταϊκούρα για τον 11χρονο Μάριο: Επανεξετάζεται η αποζημίωση για τον θάνατό του από αδέσποτη σφαίρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε την πρόταση μομφής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κομισιόν: Θετική και η 11η αξιολόγηση – Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προβλέψεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Δυνατότητα να καταβληθούν οι 2 πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για επιπλέον ευνοϊκά μέτρα- Τι είπε για ΕΝΦΙΑ, πρόσθετες φοροελαφρύνσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom