Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

316.194 συντάξεις και εφάπαξ δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 3 χρόνια!

316.194 συντάξεις και εφάπαξ δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 3 χρόνια!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Λίστα με 316.194 συντάξεις και εφάπαξ που δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 3 χρόνια αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας λόγο για «τραγική και άνευ προηγουμένου κατάσταση» με τις καθυστερήσεις του παρελθόντος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

Η λίστα αναμονής ως τέλος Αυγούστου 2019 περιελάμβανε:

• 189.851 κύριες συντάξεις.
• 87.591 επικουρικές.
• 2.688 επικουρικές συντάξεις χηρείας.
• 36.064 εφάπαξ.

Μαζί με αιτήματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων καθώς και τις συντάξεις που δεν έχουν ακόμη επανυπολογιστεί, υπάρχουν συνολικά 1.058.748 εκκρεμείς ασφαλιστικές-συνταξιοδοτικές υποθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε στη Βουλή ο Γ. Βρούτσης απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή όμως η λίστα αυτή που κρυβόταν κάτω από το χαλί βάζει φωτιά στο ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ζήτησαν από το υπουργείο, πρώτον, να μάθουν πόσες είναι οι εκκρεμότητες και, δεύτερον, να μηδενιστούν το συντομότερο δυνατό. Οι απαντήσεις στάλθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες ορίζουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμής στο «άμεσο μέλλον». Η αποπληρωμή όμως των εκκρεμών συντάξεων θα πρέπει να γίνει χωρίς την έξτρα χρηματοδότηση του παρελθόντος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Οπως φάνηκε, τα χρήματα για το σκοπό αυτόν δεν απορροφήθηκαν στο σύνολό τους! Οι εκκρεμείς συντάξεις θα πρέπει να πληρωθούν πλέον από τον ΕΦΚΑ, καθώς, με τη λήξη του δανειακού προγράμματος το 2018, τέλειωσαν και οι έξτρα ενισχύσεις χωρίς όμως να έχουν πληρωθεί όλες οι συντάξεις που ήταν σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες.

Η πραγματική κατάσταση, δε, όπως αυτή αποτυπώνεται στον πίνακα του υπουργείου Εργασίας, δείχνει τις εκκρεμείς συντάξεις τριπλάσιες από αυτές που παρουσίαζε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που τις «μετρούσε» στα τέλη Ιουνίου του 2019 σε 107.000 (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), ενώ στα τέλη Αυγούστου του 2019 αποκαλύφθηκαν ότι είναι 316.194! Η εξήγηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μετρούσε» μόνον τις συντάξεις που είχαν καθυστερήσει πάνω από 90 μέρες για πληρωμή, κρύβοντας τις αιτήσεις που δεν είχαν περάσει το 90ήμερο, ενώ η πραγματικότητα με τα νέα στοιχεία των Ταμείων δείχνει ότι στο σύνολό τους δεν έχουν εκδοθεί 316.194 συνταξιοδοτικές αποφάσεις! Η δε τρόικα αυτό που ζητά τώρα δεν είναι μόνον ποιες είναι απλήρωτες για διάστημα πέραν του τριμήνου, αλλά θέλει να μηδενιστούν όλες και να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ «τρέχουν» για την επίσπευση των συντάξεων που καθυστερούν με μέτρα όπως:

• Το δικαίωμα έκδοσης αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ -ενώ μέχρι τώρα απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ-, μειώνοντας, έτσι, το χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες.

• Την επαναφορά 86 υπαλλήλων στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ από άλλες υπηρεσίες που είχαν μετακινηθεί, ταυτόχρονα με την αναστολή της κινητικότητας υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

• Την κατάργηση της μείωσης του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενους σε 6.500 που είχε αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημόνιο.

Η αποσυμφόρηση θα αρχίσει να φαίνεται πάντως μετά τον Ιούνιο του 2020, που θα μπει σε εφαρμογή η έκδοση σύνταξης σε μία μέρα μέσα από το σύστημα «ΑΤΛΑΣ-ψηφιακή σύνταξη», που ο κ. Βρούτσης το χαρακτήρισε χθες ως το «μεγάλο ψηφιακό άλμα του υπουργείου Εργασίας» που θα έρθει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Αναδρομικά: Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα σε τραπεζικές συναλλαγές

Ανδρέας Ντίνης

Τι λέει το υπουργείο για τα «λάθη» στα αναδρομικά – Οι ημερομηνίες των επόμενων πληρωμών [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Έφτασε η ώρα για τα αναδρομικά: Οι επίσημοι πίνακες με τις πληρωμές για τους συνταξιούχους [πίνακες και ημερομηνίες]

Μιχάλης Μάρδας

Μόνιμες αυξήσεις σε παλιές συντάξεις με τον νέο νόμο από τον Δεκέμβριο [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Αυξήσεις έως και 274 ευρώ το μήνα στις κύριες συντάξεις με τα νέα ποσοστά της 40ετίας [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Οι τελικοί πίνακες με τις νέες συντάξεις – Ποιοι θα πάρουν αύξηση [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά:Τα ποσά που επιστρέφονται στις συντάξεις θανάτου [αναλυτικοί πίνακες με ποσά για όλα τα ταμεία]

Μιχάλης Μάρδας

Αποκάλυψη «Ε.Τ.» για τα αναδρομικά: Οι επίσημοι πίνακες με τις πληρωμές για 1.145.551 συνταξιούχους [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Σε 6 μέρες τα αναδρομικά των συντάξεων – Πώς θα γίνουν οι πληρωμές [οι πίνακες με τα ποσά]

Μιχάλης Μάρδας