Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

316.194 συντάξεις και εφάπαξ δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 3 χρόνια!

Συντάξεις

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Λίστα με 316.194 συντάξεις και εφάπαξ που δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 3 χρόνια αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας λόγο για «τραγική και άνευ προηγουμένου κατάσταση» με τις καθυστερήσεις του παρελθόντος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

Η λίστα αναμονής ως τέλος Αυγούστου 2019 περιελάμβανε:

• 189.851 κύριες συντάξεις.
• 87.591 επικουρικές.
• 2.688 επικουρικές συντάξεις χηρείας.
• 36.064 εφάπαξ.

Μαζί με αιτήματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων καθώς και τις συντάξεις που δεν έχουν ακόμη επανυπολογιστεί, υπάρχουν συνολικά 1.058.748 εκκρεμείς ασφαλιστικές-συνταξιοδοτικές υποθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε στη Βουλή ο Γ. Βρούτσης απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή όμως η λίστα αυτή που κρυβόταν κάτω από το χαλί βάζει φωτιά στο ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ζήτησαν από το υπουργείο, πρώτον, να μάθουν πόσες είναι οι εκκρεμότητες και, δεύτερον, να μηδενιστούν το συντομότερο δυνατό. Οι απαντήσεις στάλθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες ορίζουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμής στο «άμεσο μέλλον». Η αποπληρωμή όμως των εκκρεμών συντάξεων θα πρέπει να γίνει χωρίς την έξτρα χρηματοδότηση του παρελθόντος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Οπως φάνηκε, τα χρήματα για το σκοπό αυτόν δεν απορροφήθηκαν στο σύνολό τους! Οι εκκρεμείς συντάξεις θα πρέπει να πληρωθούν πλέον από τον ΕΦΚΑ, καθώς, με τη λήξη του δανειακού προγράμματος το 2018, τέλειωσαν και οι έξτρα ενισχύσεις χωρίς όμως να έχουν πληρωθεί όλες οι συντάξεις που ήταν σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες.

Η πραγματική κατάσταση, δε, όπως αυτή αποτυπώνεται στον πίνακα του υπουργείου Εργασίας, δείχνει τις εκκρεμείς συντάξεις τριπλάσιες από αυτές που παρουσίαζε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που τις «μετρούσε» στα τέλη Ιουνίου του 2019 σε 107.000 (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), ενώ στα τέλη Αυγούστου του 2019 αποκαλύφθηκαν ότι είναι 316.194! Η εξήγηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μετρούσε» μόνον τις συντάξεις που είχαν καθυστερήσει πάνω από 90 μέρες για πληρωμή, κρύβοντας τις αιτήσεις που δεν είχαν περάσει το 90ήμερο, ενώ η πραγματικότητα με τα νέα στοιχεία των Ταμείων δείχνει ότι στο σύνολό τους δεν έχουν εκδοθεί 316.194 συνταξιοδοτικές αποφάσεις! Η δε τρόικα αυτό που ζητά τώρα δεν είναι μόνον ποιες είναι απλήρωτες για διάστημα πέραν του τριμήνου, αλλά θέλει να μηδενιστούν όλες και να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ «τρέχουν» για την επίσπευση των συντάξεων που καθυστερούν με μέτρα όπως:

• Το δικαίωμα έκδοσης αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ -ενώ μέχρι τώρα απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ-, μειώνοντας, έτσι, το χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες.

• Την επαναφορά 86 υπαλλήλων στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ από άλλες υπηρεσίες που είχαν μετακινηθεί, ταυτόχρονα με την αναστολή της κινητικότητας υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

• Την κατάργηση της μείωσης του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενους σε 6.500 που είχε αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημόνιο.

Η αποσυμφόρηση θα αρχίσει να φαίνεται πάντως μετά τον Ιούνιο του 2020, που θα μπει σε εφαρμογή η έκδοση σύνταξης σε μία μέρα μέσα από το σύστημα «ΑΤΛΑΣ-ψηφιακή σύνταξη», που ο κ. Βρούτσης το χαρακτήρισε χθες ως το «μεγάλο ψηφιακό άλμα του υπουργείου Εργασίας» που θα έρθει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου – Ποιοι θα δουν αυξήσεις [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Ανατροπή στα αναδρομικά για συντάξεις του Δημοσίου [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις Μηχανικών, Υγειονομικών, Νομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι πίνακες του επανυπολογισμού και οι νέες συντάξεις με τις πραγματικές αυξήσεις από το 2023

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Οι τελικές αυξήσεις για 795.736 συνταξιούχους με 30 έτη και άνω [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις Νοεμβρίου: Δείτε πότε θα πληρωθούν ανά ταμείο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Καταιγίδα αποφάσεων για αναδρομικά [αναλυτικοί με τα ποσά για όλα τα Ταμεία]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα SOS των ειδικών για σύνταξη πριν από τα 67 σε όλα τα Ταμεία [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όρια ηλικίας: Έξοδος με μειωμένη για μητέρες από 56,9 έως 61,6 ετών και με αυξήσεις συντάξεων [αναλυτικοί πίνακες για ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom