Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνειο-επιβράβευση με αρνητικό επιτόκιο για την Ελλάδα

Σταϊκούρας: Θα έρθουν και νέες βελτιώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους της οφειλής προς το ΔΝΤ και η αναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ολα αυτά μία μέρα μετά το πρώτο -σε όλη την νεότερη Ιστορία- δάνειο του ελληνικού Δημοσίου με αρνητικό επιτόκιο που έγινε χθες μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Η δημοπρασία για 375 εκατ. ευρώ (έγιναν αποδεκτά 487,5 εκατ. ευρώ) διαμόρφωσε για πρώτη φορά στα χρονικά επιτόκιο -0,02% έναντι 0,95% της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια και τους ελληνικούς τίτλους αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Βεβαίως η έκδοση γίνεται σε συνέχεια της χθεσινής πολύ πετυχημένης επανέκδοσης 10ετούς ομολόγου που διαμόρφωσε ένα ιστορικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,5% κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την Ελλάδα προς την κανονικότητα, έστω και αν η έκδοση περιορίστηκε στο να αντλήσει μόνο 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Δημοσιονομικοί στόχοι

Παράλληλα, βέβαια, η κάθετη πτώση των επιτοκίων δανεισμού βοηθά σημαντικά και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων, η οποία εξελίσσεται προς το παρόν στο παρασκήνιο των επαφών με τους θεσμούς.

Κατά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Ρέκλινγκ ο κ. Σταϊκούρας θα τον ενημερώσει και για τις τελευταίες προβλέψεις που γίνονται για το κλείσιμο του 2019, έτος στο οποίο αναμένεται και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά και να επιτευχθούν πρόσθετες παροχές (π.χ. υψηλότερο επίδομα θέρμανσης) λίγο πριν από το τέλος του χρόνου. Επίσης θα συζητηθεί και η έως τώρα πρόοδος στις συζητήσεις για τον Προϋπολογισμό του 2020 αλλά και η διαφορά που διαπιστώνουν οι θεσμοί, η οποία από περίπου 1,5 δισ. που ανερχόταν πριν από 15 μέρες έχει περιοριστεί σημαντικά στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναμένεται να επισημάνει ότι θα πρέπει το «κενό» αυτό να κλείσει μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, όταν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα υποβληθεί στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της Ελλάδας.

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το μεγάλο θέμα της συνάντησης είναι να προχωρήσει γρήγορα η αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ που υποστηρίζει και ο ESM. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού ετοιμάζουν την αιτιολογημένη γνώμη για το ελληνικό αίτημα ώστε να μπορεί να υποβληθεί και να εγκριθεί μέχρι και το Eurogroup του επόμενου μήνα προκειμένου η αποπληρωμή να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Συνάντηση και με ΕΤΕπ

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Λουξεμβούργο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόγιερ, καθώς θέλει να δώσει συνέχεια στο δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ που υπογράφηκε πρόσφατα στην Αθήνα για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Ελλάδα.

Το ΥΠΟΙΚ θέλει την αναθέρμανση της δραστηριότητας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, δεδομένου ότι από τον επόμενο χρόνο θα προχωρήσει ένας μεγάλος ρυθμός δημοσίων έργων, πολλά από τα οποία θα υλοποιηθούν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Bloomberg: Για αρνητικό επιτόκιο πάει η Ελλάδα – Ξεπεράστηκε η κρίση στην Ευρωζώνη

Δημήτρης Κατσάκος

Βγήκαμε στις αγορές με δεκαπλάσιο επιτόκιο από την Πορτογαλία

Δημήτρης Κατσάκος