Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφονται 100 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιους αφορά

Τρεις αδικίες στο μέτρο με τις ηλεκτρονικές δαπάνες

Newsroom eleftherostypos.gr

Σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, πιστώνονται 100.695.867,69 ευρώ στους λογαριασμούς 86.187 ελεύθερων επαγγελματιών.

Πρόκειται για τα ποσά που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018. Συνολικά θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές 215.193.494,99 ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών του έτους 2018, με βάση τα εισοδήματα του 2017, έναντι των εισοδημάτων του 2016, που αρχικά είχαν λογισθεί και καταβληθεί.

Διευκρινίζεται προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν θα δουν επιστροφές στους λογαριασμούς τους- πως το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν συμπληρώσει το i-bank τους. Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα, μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) «www.efka.gov.gr -> ηλεκτρονικές υπηρεσίες-> Aτομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας», να το καταχωρήσουν.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σχετικά: «Τακτοποιούμε μία βασική υποχρέωσή μας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, επιστρέφοντάς τους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα επιστρέψουμε 215 εκατ. ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, χρήματα τα οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είχε προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους, όπως ήταν υποχρεωμένη.

Επιπλέον, όμως, δεν τα είχε προβλέψει στις δαπάνες του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το έτος 2019, με σκοπό να παρουσιάσει εικονικά πλεονάσματα.

Θυμίζω για άλλη μία φορά ότι τα πλεονάσματα αυτά ήταν χαλκευμένα, αφού, εκτός από τις παραπάνω επιστροφές, δεν είχαν προϋπολογίσει ούτε τα ποσά των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας -τις οποίες εμείς αποδώσαμε, πριν από λίγες ημέρες- και τα οποία εγγράψαμε και στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2019.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τέτοια φαινόμενα, με διάταξη νόμου, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που βρίσκεται στη Βουλή, θέσαμε και διασφαλίσαμε έμπρακτα την απόλυτη διαφάνεια στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση ισολογισμών στον ΕΦΚΑ και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Αγώνας δρόμου για το επίδομα των 800 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών

Ανδρέας Ντίνης

Πώς θα γίνει η μείωση εισφορών 25% στους ελεύθερους επαγγελματίες

Μιχάλης Μάρδας

Πόσα κερδίζουν ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι με το νέο ασφαλιστικό

Ανδρέας Ντίνης

Αποκλειστικό: Οι πίνακες με τα τελικά ποσά για το νέο ασφαλιστικό

Ανδρέας Ντίνης

Αυξάνονται έως και 20 ευρώ τον μήνα οι κατώτατες εισφορές

Δημήτρης Κατσάκος

Τα 7 SOS του φετινού Ε3

Evanthia Karra

Ποιοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν από 400 έως 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος

Evanthia Karra

«Όπλο» κατά της φοροδιαφυγής οι «επαγγελματικοί» λογαριασμοί

Evanthia Karra

Μείωση εισφορών από 20% σε 13,3% για επαγγελματίες, επιστήμονες

Ανδρέας Ντίνης