Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει για τα πλεονάσματα ο διορισμός της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί έως 12% το 2020

Bρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Το διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία (394 υπέρ, 206 κατά, και 49 αποχές) η Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Την υποστήριξή της σε βασικά αιτήματα ελπίζει να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Το «πράσινο φως» της Ευρωβουλής ήταν το προτελευταίο στάδιο πριν από το διορισμό, ενώ απομένει πλέον η επικύρωση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, κάτι που αναμένεται να γίνει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (17-18 Οκτωβρίου). Πρόκειται πλέον για τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες την επέλεξαν για τη θέση αυτή τον περασμένο Ιούνιο.

Η κεντροδεξιά Γαλλίδα πολιτικός, που παραιτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου από επικεφαλής του ΔΝΤ, θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου για διάρκεια οκτώ ετών. Θεωρείται επιιδέξια διαπραγματευτής, αλλά με μικρή εμπειρία στη νομισματική πολιτική σε σύγκριση με τον απερχόμενο πρόεδρο Μάριο Ντράγκι, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το κορυφαίο αξίωμα της ΕΚΤ.
Επί της ουσίας, η κ. Λαγκάρντ θα αναλάβει τα καθήκοντά της σε μια δύσκολη συγκυρία, δεδομένου ότι η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας επιταχύνεται εξαιτίας των εμπορικών διενέξεων και του κινδύνου σκληρού Βrexit, κάτι που υποχρέωσε την ΕΚΤ να λάβει την περασμένη βδομάδα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα η νέα πρόεδρος θα πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένες γιατί τα εργαλεία της ΕΚΤ έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα.

Η ίδια στη συνάντηση που είχε στις 4 Σεπτεμβρίου με τα μέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει μια διαφανή επικοινωνιακή πολιτική αποφεύγοντας την τεχνοκρατική ορολογία που ελάχιστοι καταλαβαίνουν, ώστε οι απλοί πολίτες και καταναλωτές να κατανοούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τη χώρα μας, είναι προφανές ότι χρειάζεται και περιμένει τη στήριξη της κ. Λαγκάρντ, τόσο στο ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, που επιδιώκει η κυβέρνηση, όσο και σχετικά με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η κ. Λαγκάρντ μιλώντας στις 4 Σεπτεμβρίου με την ιδιότητα που είχε τότε, δηλαδή της επικεφαλής του ΔΝΤ, είχε πει ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ είναι υπερβολικός και ασκεί πολύ μεγάλη πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί στόχο όλων των δανειστών. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή, είχε τονίσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποκλειστικά αρμόδιο για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το Εurogroup, ωστόσο, εάν η κ. Λαγκάρντ και η νέα Κομισιόν υποστηρίξουν το ελληνικό αίτημα, θα του δώσουν μεγαλύτερο πολιτικό βάρος αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ικανοποίησής του. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2022, ενώ η σημερινή κυβέρνηση θέλει να τα μειώσει από το 2021.

Σε σχέση με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η κ. Λαγκάρντ μπορεί να βοηθήσει μαζί με την Κομισιόν στο πλαίσιο της διευθέτησης του ζητήματος των «κόκκινων δανείων», ώστε η χώρα να αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης και να γίνει επιλέξιμη από την ΕΚΤ.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ο «χρησμός» της Λαγκάρντ για την αγορά oμολόγων και το παρασκήνιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λαγκάρντ: Η πρόοδος στον εμβολιασμό θα εκτινάξει την ανάπτυξη της οικονομίας στο β΄ εξάμηνο

Αύξηση στις αγορές κρατικών ομολόγων «βλέπει» η Λαγκάρντ

Evanthia Karra

ΕΚΤ: Οι χρησμοί Λαγκάρντ για την ευρωπαϊκή οικονομία και ο φόβος της για «αυτογκόλ»

Δημήτρης Ντόγκας

Η Λαγκάρντ… επιμένει: Αδιανόητη η διαγραφή χρέους σε κράτη λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία

Evanthia Karra

Ιδού τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ με την υπογραφή της Λαγκάρντ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γεγονός τα νέα χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ με την υπογραφή της Κριστίν Λαγκάρντ!

Καμπανάκι Λαγκάρντ στους «27»: Σε δραματική πτώση η οικονομία της Ευρωζώνης – «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί έως 12% το 2020

Ελεύθερος Τύπος Newsroom