Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κερδίζουν όσοι κάνουν επαναρρύθμιση με τις νέες 120 δόσεις

120 δόσεις: Όλες οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ρύθμιση

Γιώργος Παλαιτσάκης

Χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οφειλές προς την εφορία μικρού και μεσαίου ύψους σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες έως και 50% και μικρότερες έως και 34%, με τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των «120 δόσεων» που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το δικαίωμα αυτό απέκτησαν από χθες και όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη ενταχθεί στην αρχική ρύθμιση των «120 δόσεων» (των άρθρων 98-109 του Ν. 4611/2019), η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Μάιο.

Κι αυτό διότι από το απόγευμα της χθεσινής ημέρας τέθηκε σε λειτουργία, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr/polites/aitisi-rythmisis-ofeilon), η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι εν λόγω φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την επαναρρύθμιση των οφειλών τους με βάση τους ευνοϊκότερους όρους της νέας βελτιωμένης ρύθμισης (όπως διαμορφώθηκαν με τις τροποποιήσεις του άρθρου 2 του Ν. 4621/2019).

Ποιοι κερδίζουν

O «E.T.» παρουσιάζει αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων από τους οποίους φαίνονται, ενδεικτικά, οι περιπτώσεις εκείνες οφειλετών, οι οποίοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες και χαμηλότερου ύψους μηνιαίες δόσεις.

Οπως προκύπτει, ειδικότερα, από τους αναλυτικούς πίνακες που παρατίθενται παρακάτω, η νέα ρύθμιση επιτρέπει σε φορολογούμενους με εισοδήματα έτους 2017 έως και 20.000 ευρώ την εξόφληση μικρού και μετρίου ύψους οφειλών τους προς την εφορία σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες έως και 50% και σε ποσά μειωμένα έως και 34% σε σύγκριση με την αρχική ρύθμιση.

Ο λόγος για τον οποίο σε κάθε περίπτωση μικρού ή μετρίου χρέους προκύπτουν τόσο μεγάλες διαφορές στον αριθμό και τα ποσά των δόσεων είναι ότι με τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση, το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μειώθηκε από τα 30 στα 20 ευρώ. Η τροποποίηση αυτή ευνοεί κυρίως όσους είχαν το 2017 ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και οφείλουν στην εφορία ποσά από 2.400 έως 3.600 ευρώ, καθώς τους επιτρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους αυτά σε 120 μηνιαίες δόσεις των 20-30 ευρώ εκάστη.

Ευνοημένοι όμως είναι και οι μικροοφειλέτες με χρέη μέχρι 2.400 ευρώ, καθώς με την καθιέρωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ αυξάνεται αυτόματα, κατά μεγάλο ποσοστό, ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Το σχέδιο της κυβέρνησης για μέρισμα και μειώσεις φόρων

Ανδρέας Ντίνης

Οδηγίες ΑΑΔΕ προς τις εφορίες, για τα λάθη στις 120 δόσεις

Ανδρέας Ντίνης

Μαξίμου για 120 δόσεις: Απόλυτη επιτυχία – Οφειλές ύψους 11,6 δισ. ευρώ μπήκαν στη ρύθμιση

Ανδρέας Ντίνης

120 δόσεις: Περισσότερες από 700.000 αιτήσεις για οφειλές άνω των 7 δισ. στην εφορία

Μιχάλης Μάρδας

Χαμός για τη ρύθμιση των 120 δόσεων – Ρεκόρ οφειλετών αλλά και ρυθμιζόμενου ποσού

Μιχάλης Μάρδας

120 δόσεις: Ρυθμίστηκαν οφειλές άνω των 4 δισ. ευρώ

George Michaelides

Βρούτσης: Όλοι οι συνταξιούχοι που δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών, θα ικανοποιηθούν πλήρως

Ανδρέας Ντίνης

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις 120 δόσεις – Περίπου 310.000 υπέβαλαν έως τώρα αίτηση υπαγωγής

Ανδρέας Ντίνης

Λήγει τη Δευτέρα η παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Ανδρέας Ντίνης