Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροελαφρύνσεις: Το πακέτο με τα 15 μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Μη ανεκτή η επιβολή φόρου 22% στο ακάλυπτο ποσό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Πακέτο 15 φορολογικών διατάξεων ευνοϊκών για εκατομμύρια νοικοκυριά και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις προγραμματίζει να προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή εντός του 2019 η νέα κυβέρνηση.

Οι ρυθμίσεις θα νομοθετηθούν σε 2 δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων με κατεπείγον φορολογικό νομοσχέδιο εντός του Αυγούστου και η δεύτερη το φθινόπωρο με ένα δεύτερο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή αλλά και με βάση πληροφορίες που συνέλλεξε ο «Ε.Τ.», το «πακέτο» των φορολογικών μέτρων που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση εντός του τρέχοντος έτους περιλαμβάνει:

Α) Διατάξεις που θα περιληφθούν σε κατεπείγον μίνι φορολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύσουν άμεσα:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2019 κατά 30% για κάθε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά 25% μεσοσταθμικά για ακίνητη περιουσία αξίας από 60.001 έως 100.000 ευρώ, κατά 20% για ακίνητη περιουσία αξίας από 100.001 έως 1.000.000 ευρώ και κατά 10% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

2) Βελτίωση της ρύθμισης των 120 μηνιαίων δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία, με μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ για όλους τους οφειλέτες, μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνονται οι ρυθμιζόμενες οφειλές από το 5% στο 3%, διεύρυνση των όρων και των προϋποθέσεων για την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων στις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις και πλήρη απαλλαγή των υπαγόμενων στη ρύθμιση οφειλετών από τις κατασχέσεις και τα λοιπά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

3) Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και την εστίαση, ώστε για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις τροφίμων και ποτών να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13% (να μην προβλέπεται π.χ. συντελεστής 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ και 13% για τον πωλούμενο καφέ από τα σούπερ μάρκετ).

Β) Ρυθμίσεις που θα νομοθετηθούν με το 2ο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο:

4) Καθιέρωση νέας προοδευτικής κλίμακας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα αρχίσει να ισχύει από τα εισοδήματα του έτους 2020, θα προκύψει από τις ακόλουθες μεταβολές:
– Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στο επίπεδο των 8.600-8.700 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
– Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42%.
– Εξορθολογισμό όλων των υπολοίπων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμακίων με κύριο στόχο τη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.

5) Καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

6) Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιριών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 28% στο 20%. Η μείωση θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις: από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2019, που θα φορολογηθούν το 2020, και στο 20% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2020, που θα φορολογηθούν το 2021.

7) Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5% για τη χρήση του 2019.

8) Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% από το 2020 έως το 2023.

9) Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

10) Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2019 ή για το 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2020 ή 2021) και πλήρης κατάργησή του για το 2020 ή το 2021 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021 ή 2022).

Γ) Ακίνητα

11) Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια.

12) Εκπτωση φόρου ίση με το 40% – 50% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.

13) Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.

14) Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.

15) Φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος Golden Visa για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ενεργοποιήθηκαν από σήμερα 6 φοροελαφρύνσεις – Τι αλλάζει σε μεταβιβάσεις περιουσιών, ΦΠΑ, τηλεφωνικά και τηλεοπτικά τέλη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από σήμερα δωρεάν μεταβιβάσεις ποσών έως 800.000€ σε συζύγους, παιδιά, εγγόνια – Τι πρέπει να ξέρετε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το ράλι του Τουρισμού φέρνει (;) φοροελαφρύνσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γεραπετρίτης: Οι ελαφρύνσεις είναι νέος πλούτος, δεν είναι δανεικά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για επιπλέον ευνοϊκά μέτρα- Τι είπε για ΕΝΦΙΑ, πρόσθετες φοροελαφρύνσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φοροελαφρύνσεις στο πακέτο ΔΕΘ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από το νέο πακέτο στήριξης [παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ λένε όχι σε… φοροελαφρύνσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη εντός της ημέρας για φοροελαφρύνσεις – Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μαξίμου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom