Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοχικά με θέα… επενδύσεις: Ιταλοί, Γερμανοί, Σουηδοί αναζητούν παραθαλάσσιες κατοικίες στην Ελλάδα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

Με το… βλέμμα στην AirBnb κινούνται Ιταλοί, Γερμανοί, Σουηδοί και Φινλανδοί, που αναζητούν εξοχική κατοικία στα Επτάνησα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Algean Property, ενώ παλαιότερα οι αγοραστές ήταν ως επί το πλείστον ζευγάρια συνταξιούχων που ενδιαφέρονταν για μικρά σπίτια, με κήπο και χωρίς πολλές ανέσεις, για ίδια χρήση, η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Ιόνιο έφερε ανατροπές στο προφίλ των ενδιαφερομένων.

«Εχοντας αντιληφθεί τις δυνατότητες ανάπτυξης της επίμαχης αγοράς, πλέον οι ξένοι αποκτούν σπίτια για επενδυτικούς σκοπούς, δίνοντας μια νέα διάσταση και άλλες προοπτικές στην τοπική οικονομία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Στο μικροσκόπιό τους τίθενται κυρίως ακίνητα δύο ή τριών υπνοδωματίων, με θέα και γειτνίαση με τη θάλασσα. Ο μέσος προϋπολογισμός κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 700.000 ευρώ».

Κέρκυρα

Με ένα στοκ εξοχικών κατοικιών που δεν ξεπερνά τα 2.000, το «νησί των Φαιάκων» προσελκύει κυρίως αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ιταλία και τη Γερμανία. «Πρόκειται για την πιο ώριμη αγορά, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 4,6%. Η ζήτηση και οι προσφερόμενες τιμές είναι σταθερές, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποκτώντας εισόδημα που δεν τους επιτρέπει εύκολα να πουλήσουν τις περιουσίες τους», τονίζει η εταιρία συμβούλων ακινήτων. Πιο αναλυτικά, η μέση τιμή πώλησης υπολογίζεται σε 4.000 ευρώ/τ.μ. με 6.000 ευρώ/τ.μ., με τα ενοίκια να «αγγίζουν έως και τα 5.500 ευρώ/εβδομάδα.

Ζάκυνθος

Βρετανοί, Ρώσοι, Αραβες, Ιταλοί και Γερμανοί φιγουράρουν πρώτοι ανάμεσα στους επίδοξους αγοραστές παραθεριστικής κατοικίας. Το στοκ, σύμφωνα με την Algean, κυμαίνεται σε 1.000, με τις τιμές πώλησης να διαμορφώνονται μεταξύ 4.000 ευρώ/τ.μ. και 6.000 ευρώ/τ.μ. και τα ενοίκια να φθάνουν τα 4.500 ευρώ/εβδομάδα.

Κεφαλλονιά

Μολονότι διαθέτει το χαμηλότερο απόθεμα εξοχικών κατοικιών μεταξύ των τεσσάρων, οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 3.000 ευρώ/τ.μ. έως και 4.000 ευρώ/τ.μ., ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης είναι από 2.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ/εβδομάδα. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προέρχονται κατά κύριο λόγο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Λευκάδα

«Η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των τουριστών επηρέασε θετικά και την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών, με την AirBnb να διατηρεί ένα αξιοπρεπές μερίδιο. Η Λευκάδα προσφέρει μέση απόδοση της τάξεως του 4,9%», σημειώνει η Algean. Αξίζει να επισημανθεί πως το απόθεμα φθάνει τα 800, με τις ζητούμενες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 3.000 ευρώ/τ.μ. και 4.000 ευρώ/τ.μ. Εως τα 4.000 ευρώ/εβδομάδα είναι οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση, ενώ, πέραν των Βρετανών, των Ιταλών και των Γερμανών, εξίσου αυξημένο παρουσιάζεται και το ενδιαφέρον των Γάλλων και των Σκανδιναβών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

«Δράκος του Κάβου»: Στο επίκεντρο των βρετανικών ΜΜΕ η σύλληψή του – Συγκλονίζει Βρετανίδα – θύμα του βιαστή

Tinad

Βαριά οπλισμένος και επικίνδυνος ο «δράκος του κάβου» – Σοκαριστικά τα ευρήματα της αστυνομίας [εικόνες]

Μιχάλης Μάρδας

Κέρκυρα: Πώς εντόπισαν οι Αρχές τον «δράκο του Κάβου» – Έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων προσπαθώντας να διαφύγει

Ανδρέας Ντίνης

Τέλος στο θρίλερ: Απεγκλωβίστηκε ο «δράκος» του Κάβου από τη χαράδρα και συνελήφθη [βίντεο]

Evanthia Karra

Συνελήφθη ο «δράκος» του Κάβου – Κατηγορείται πως βίασε 34χρονη

Evanthia Karra

Η νέα τάση για διακοπές: Ενοικιάσεις εξοχικών για όλα τα βαλάντια [πίνακας με τιμές σε όλη την Ελλάδα]

Μιχάλης Μάρδας

Θρίλερ στην Κέρκυρα: Τίποτα δεν έδειξε η νεκροτομή στην 29χρονη – Τι λέει η μητέρα της

Μιχάλης Μάρδας

Θρίλερ στην Κέρκυρα: «Δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας», λέει φίλος της 29χρονης που βρέθηκε νεκρή σε Παιδιατρική Κλινική

Μιχάλης Μάρδας

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Νεκρή 29χρονη στην Παιδιατρική Κλινική όπου νοσηλευόταν το παιδί της

Ανδρέας Ντίνης