Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 22 Ιουλίου οι νέες αυξημένες προμήθειες για αναλήψεις μέσω ΑΤΜ

Πόσα πληρώνουμε στις τράπεζες: Προμήθειες 700 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

Να «σπάσουν» το άτυπο μορατόριουμ, το οποίο ίσχυε για τις αναλήψεις μετρητών μέσω ΔΙΑΣ, αποφάσισαν οι τράπεζες, αυξάνοντας έως και 100% τις αντίστοιχες προμήθειες, που θα επιβάλλουν στους Ελληνες πελάτες τους.

Ειδικότερα, από τις 22 Ιουλίου – και όχι από χθες, όπως εσφαλμένα διαδόθηκε από μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης – όσοι χρειαστεί να «σηκώσουν» χρήματα από ATM άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, διαφορετικό αυτού, στο οποίο διατηρούν λογαριασμό, θα επιβαρύνονται από δύο έως και τρία ευρώ ανά συναλλαγή.

«Μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες εξυπηρετούσαν τους πελάτες όλων των εγχώριων ιδρυμάτων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ και χρέωναν για συναλλαγές με κάρτες άλλων τραπεζών χαμηλότερη προμήθεια, από εκείνη, που ίσχυε για τους ξένους, που συναλλάσσονται μέσω Visa ή Mastercard. Για παράδειγμα, ο Ελληνας πελάτης χρεωνόταν για ανάληψη από ATM άλλης τράπεζας από 1,30 ευρώ έως και 1,65 ευρώ, όταν ο Γερμανός, ο Γάλλος ή ο Ιταλός τουρίστας χρεωνόταν σχεδόν δύο φορές πάνω», σημειώνουν αρμόδιες πηγές και καταλήγουν: «Πλέον η αντιμετώπιση θα είναι κοινή, επιβάλλοντας την ίδια Direct Access Fee (DAF) σε όλους. Μέσω των ATMs, ωστόσο, οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη νέα χρέωση και να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν».

Επιπλέον… καπέλο

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες φέρεται να σχεδιάζουν την επιβολή χρεώσεων και ως εκδότες της κάρτας (issuers), οι οποίες θα κυμαίνονται μεταξύ 0,60 λεπτών και 0,75 λεπτών. Η Τράπεζα Πειραιώς, για παράδειγμα, έχει ήδη ενημερώσει πως θα «κρατά» προμήθεια 0,60 λεπτά για κάθε συναλλαγή εντός Ευρωζώνης και η Eurobank 0,75 λεπτά, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται, τόσο η Alpha Bank, όσο και η Εθνική Τράπεζα. Εστω, λοιπόν, ότι ένας πελάτης της Πειραιώς κάνει ανάληψη από ΑΤΜ της Eurobank. Τότε, θα επιβαρυνθεί με 2,50 ευρώ, που είναι η προμήθεια της τελευταίας + 0,60 λεπτά, που χρεώνει η τράπεζά του.

Οσον αφορά στις συναλλαγές εκτός Ευρωζώνης, αυτές προβλέπεται να μείνουν αμετάβλητες και συγκεκριμένα:
* 1,05% επί του εκάστοτε ποσού για την Eurobank, με επιπλέον χρέωση 2% και minimun το ένα ευρώ για εκείνες σε ξένο νόμισμα

* 1%, με ελάχιστο τα 4,40 ευρώ/συναλλαγή για την Alpha Bank
* 1%, με ελάχιστο τα τρία ευρώ και μέγιστο τα πέντε ευρώ/συναλλαγή για την Εθνική και
* Εξοδα τέσσερα ευρώ/συναλλαγή πλέον 2% επί του ποσού της ανάληψης, με ελάχιστο το ένα ευρώ και μέγιστο τα 30 ευρώ/συναλλαγή

Εξομοίωση ελέω… Visa

Οπως είχε γράψει σε σχετικό δημοσίευμα στις 30/5 ο «Ελεύθερος Τύπος», η εξομοίωση – προς τα πάνω – κρίθηκε αναγκαία από τις εγχώριες τράπεζες κατόπιν σχετικής… παραίνεσης, τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και διεθνών οργανισμών, όπως η Visa. Η τελευταία, μάλιστα, με επιστολή της ζητούσε την πλήρη άρση της DAF, προκειμένου να μη γίνονται διακρίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. «Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να ισχύσει και, για να μην επιβληθούν πρόστιμα, αποφασίστηκε η λύση των ίσων προμηθειών», εξηγεί τραπεζικό στέλεχος.

Ο Κανονισμός

«Για να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και προκειμένου να διευκολυνθεί το διασυνοριακό εμπόριο εντός της Κοινότητας έχει καίρια σημασία οι επιβαρύνσεις για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ να είναι ταυτόσημες με τις αντίστοιχες πληρωμές εντός των ορίων του κράτους – μέλους». Αυτό επισημαίνεται στο εισαγωγικό σημείωμα του Κανονισμού, που επικαλέστηκε η Visa, για να πείσει τις ελληνικές τράπεζες να αλλάξουν την τιμολογιακή πολιτική για τους ξένους πελάτες τους.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται, «η αρχή των ισοδύναμων επιβαρύνσεων θα πρέπει να ισχύει για πληρωμές, που έχουν ενεργοποιηθεί ή ολοκληρωθεί με χρήση εντύπων ή με μετρητά, εφόσον υποβάλλονται σε ηλεκτρονική επεξεργασία στο πλαίσιο της αλυσίδας πληρωμών, εκτός των επιταγών, καθώς και σε όλες τις επιβαρύνσεις, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με μία πράξη πληρωμών, εξαιρουμένων των τελών για συναλλαγματικές μετατροπές. Οι έμμεσες επιβαρύνσεις είναι, π.χ., επιβαρύνσεις για μόνιμη εντολή πληρωμών ή τέλη για τη χρήση κάρτας πληρωμής, χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, που θα έπρεπε να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, τόσο για τις εθνικές, όσο και για τις διασυνοριακές πράξεις πληρωμών εντός της Κοινότητας».

                                                                                                                                                          Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Moody’s: Αναβαθμίζει τις τράπεζες σε θετικό outlook

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Προσέξτε αυτά τα μηνύματα, είναι απάτη – Αφαιρούν χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό σας

Λάμπρος Κατσαρός

Κέρκυρα: Προφυλακιστέοι δύο Ρουμάνοι που εμπλέκονται σε έκρηξη ΑΤΜ στη Λευκίμμη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βραζιλία: Συμμορία λήστεψε 3 τράπεζες- Οι ληστές διέφυγαν με ομήρους δεμένους στα αμάξια τους [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Πυρόπληκτος καταγγέλλει ότι οι τράπεζες του ζητούν 800 ευρώ ενώ έχουν ανασταλεί οι δανειακές υποχρεώσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Εξόφληση φόρου εισοδήματος: Μέχρι και 12 άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πως τα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς «πρασινίζουν» τους επίδοξους ληστές

Τράπερ σε συμμορία που ανατίναζε και έκλεβε ΑΤΜ – Η χλιδάτη ζωή τους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

26χρονος διάσημος τράπερ μέλος της σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom