Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

258.618 συνταξιούχοι περιμένουν για κύρια, επικουρική και εφάπαξ

Ξεκίνησε η καταβολή συντάξεων και επιδομάτων - Όλες οι ημερομηνίες

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Στοιχεία – σοκ που αποκαλύπτουν ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα Tαμεία 258.618 αποφάσεις για κύρια σύνταξη, για επικουρική και για εφάπαξ έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Tαμεία.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης (κύριας σύνταξης) είναι στα δύο χρόνια και από τη στιγμή που βγει η οριστική κύρια σύνταξη, αρχίζει να μετρά άλλο ένα 12μηνο τουλάχιστον για να εκδοθεί η επικουρική. Εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, τότε ο χρόνος που περιμένει μέχρι να πάρει το σύνολο των παροχών του φτάνει και στα 4 χρόνια.

Τα στοιχεία με τις εκκρεμείς αποφάσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Ταμεία κατά τη διάρκεια του 34ου Συνεδρίου τους καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας περί δραστικής μείωσης των εκκρεμοτήτων που τις απαριθμεί σε μόλις 35.000 αποφάσεις κύριας σύνταξης, που δεν έχουν εκδοθεί, σε 85.000 αποφάσεις επικουρικής και σε 20.000 εφάπαξ που είναι στη λίστα των καθυστερήσεων.

Το υπουργείο κάνει λόγο για ένα σύνολο 140.000 εκκρεμών αποφάσεων, δηλαδή, ενώ τα στοιχεία που αποκαλύπτονται μέσα από τη λίστα αναμονής των υπηρεσιών δείχνουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό με 258.618 αποφάσεις κύριας, επικουρικής και εφάπαξ να είναι σε μια ατελείωτη ουρά αναμονής.

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.) που παρουσιάστηκαν στο 34ο Συνέδριό της, ήταν σε εκκρεμότητα:

• 105.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ από ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου εκ των οποίων οι 80.000 είχαν υποβληθεί από το 2017 και το 2018 και άλλες 25.000 αιτήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

• 45.000 αιτήσεις στο Δημόσιο εκ των οποίων 15.000 εκπαιδευτικών, 7.500 υπαλλήλων σε Δήμους και Νοσοκομεία, 8.000 στρατιωτικών και τουλάχιστον άλλες 15.000 αιτήσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες, δηλαδή υπαλλήλων υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, αλλά και αιτήσεις συντάξεων χηρείας.

• 87.504 αιτήσεις στο ΕΤΕΑΕΠ για την έκδοση επικουρικών συντάξεων και άλλες 20.614 αιτήσει για εφάπαξ από το ίδιο Ταμείο.

Ολες αυτές οι 258.618 αποφάσεις που εκκρεμούν είναι άγνωστο το πότε θα εκδοθούν και πότε θα τελειώσει και η ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

Σημειώνεται ότι όσοι κάνουν αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ ζουν με την προσωρινή σύνταξη μέχρι να βγει η οριστική απόφαση της κύριας σύνταξής τους.

Στην προσωρινή σύνταξη υπάρχει διπλό καθεστώς, καθώς οι μεν ασφαλισμένοι του Δημοσίου στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί κ.ά.) παίρνουν ως προσωρινή σύνταξη το 50% του τελευταίου μισθού τους, χωρίς περιορισμό ποσού, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι είτε Δημοσίου, είτε ΙΚΑ, είτε ΟΑΕΕ είτε άλλων Ταμείων παίρνουν ως προσωρινή σύνταξη το 50% του μισθού του τελευταίου 12μήνου ή των εισφορών που έχουν καταβάλει, αναγόμενων σε μηνιαίες αποδοχές. Στα ειδικά μισθολόγια η προσωρινή σύνταξη φτάνει ακόμη και στα 1.500 ευρώ, ενώ στις άλλες κατηγορίες που είναι και η πλειοψηφία η προσωρινή σύνταξη είναι μεν στο 50% των αποδοχών ή των εισφορών 12μήνου, αλλά έχει πλαφόν τα 768 ευρώ.

Με αυτά τα 768 ευρώ μάξιμουμ ζουν οι ασφαλισμένοι έως ότου βγει η οριστική σύνταξη και τα όποια αναδρομικά. Μετά την απόφαση οριστικής σύνταξης θα περιμένουν άλλους 12 μήνες τουλάχιστον για την επικουρική και αν είναι τυχεροί σε άλλους 12 μήνες θα πάρουν και το εφάπαξ.

Η αίτηση συνταξιοδότησης που υποβάλλεται στον ΕΦΚΑ πηγαίνει ταυτόχρονα και στο ΕΤΕΑΕΠ για την έκδοση επικουρικής σύνταξης ή και για εφάπαξ εφόσον υπάρχει ασφάλιση για κλάδο πρόνοιας.

Τα χρήματα όμως δεν ξεκλειδώνουν αν πρώτα δεν βγει η οριστική κύρια σύνταξη. Από εκεί ξεκινούν όλα. Μέχρι να βγει η οριστική απόφαση, δεν μπορεί να ξεκινήσει ούτε η έκδοση της επικουρικής, ούτε του εφάπαξ γιατί αυτό προβλέπει η νομοθεσία! Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει νομοθετήσει προσωρινή επικουρική σύνταξη, ενώ υπήρξε πρόθεση να νομοθετήσει προκαταβολή του 80% του εφάπαξ, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε γιατί τελικά θα προκαλούσε μείωση στα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΤΕΑΕΠ. Προτίμησαν δηλαδή να πληρώνουν τα κανονικά εφάπαξ με καθυστέρηση 2 ετών, έχοντας πάρει πολλαπλάσια έσοδα από τρέχουσες εισφορές μέσα σε αυτό το διάστημα, αντί να μειώσουν τον χρόνο αναμονής κατά 2 έτη δίνοντας προκαταβολικά το μεγαλύτερο ποσό του εφάπαξ και κρατώντας ένα 20% για την εκκαθάριση, που θα δικαιολογούνταν να βγει αργότερα.

«Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης είναι άγνωστος», ανέφεραν χθες οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, ρίχνοντας το φταίξιμο για τις καθυστερήσεις στην κυβέρνηση που δεν έχει σχέδιο για την αξιοποίηση του προσωπικού του ΕΦΚΑ. Οπως είπαν χαρακτηριστικά, «μια απλή μεταβίβαση σύνταξης (θανάτου) απονέμεται τουλάχιστον ένα χρόνο μετά». Μάλιστα ενώ λίγο πριν από τις ευρωεκλογές αποφασίστηκε η δημιουργία «κλιμακίων» για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων στο Δημόσιο, εντούτοις οι κυβερνώντες ξέχασαν να ανανεώσουν τις αποσπάσεις 50 υπαλλήλων στη συγκεκριμένη Διεύθυνση με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις και να αφήσουν άδεια γραφεία στις υπηρεσίες συντάξεων του ΓΛΚ. Σημειώνεται ότι οι «50 του ΓΛΚ» είναι οι μόνοι υπάλληλοι που έμειναν για όλες τις συντάξεις του Δημοσίου, από τους 150 που ήταν πριν ένα χρόνο!

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Έφτασε η ώρα για τα αναδρομικά: Οι επίσημοι πίνακες με τις πληρωμές για τους συνταξιούχους [πίνακες και ημερομηνίες]

Μιχάλης Μάρδας

Αποκάλυψη «Ε.Τ.» για τα αναδρομικά: Οι επίσημοι πίνακες με τις πληρωμές για 1.145.551 συνταξιούχους [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Παράταση στις αιτήσεις για το επίδομα γέννας – Τι αλλάζει για το εφάπαξ

Δημήτρης Ντόγκας

Ποια κυβέρνηση θα δίνει επίδομα σε όσους γίνονται γονείς εν μέσω κορωνοϊού

Μαρίνα Μπενέκου

Αναδρομικά: Τα τελικά ποσά – Πότε θα καταβληθούν [Αναλυτικοί πίνακες]

Tinad

«Βόμβα» Βρούτση για τα αναδρομικά: Θα φορολογηθούν ως εισόδημα – Εξετάζουμε να δοθούν και σε κληρονόμους

Ανδρέας Ντίνης

Αναδρομικά: Οι αλλαγές στο παρά πέντε, τα «παράθυρα» και οι εκπλήξεις – Ποιους αφορά [Αναλυτικοί πίνακες]

Tinad

Εισφορές για επικουρικό και εφάπαξ σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ- Ποιοι  θα πληρώνουν υποχρεωτικά και ποιοι όχι

Δημήτρης Ντόγκας

Συντάξεις: Μπόνους στους συνταξιούχους που έχουν δύο Ταμεία [παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας