Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντόμινο 474 κατασχέσεων την ημέρα για χρέη στο Δημόσιο

Χρέη στο Δημόσιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Πάνω από το επίπεδο των 104 δισ. ευρώ διατηρήθηκε και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους το συνολικό ποσό των βασικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης (τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης και τις ΔΟΥ).

Μόνο μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2019 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,9 δισ. ευρώ προς τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα όμως εισπράχθηκαν 1,646 δισ. ευρώ μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, ενώ διαγράφηκαν άλλα 1,101 δισ. ευρώ, λόγω της διαπίστωσης ότι ήταν αδύνατο να εισπραχθούν. Τα μέτρα των κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσίες οφειλετών επιβάλλονται πλέον με ρυθμό 474 ανά ημέρα, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν υποστεί κατασχέσεις να έχουν υπερβεί πλέον το 1,2 εκατομμύριο.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Ακτινογραφία

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους:

* Το συνολικό ποσό των βασικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση ανήλθε σε 104,318 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πολύ μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο. Από το ποσό αυτό τα 18,437 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και τα υπόλοιπα 85,881 δισ. ευρώ λαμβάνονται υπ’ όψιν ως το πραγματικό υπόλοιπο των βασικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

* Το πλήθος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ανήλθε σε 3.913.465, παρουσιάζοντας μείωση κατά 26.633 ή κατά 0,68% σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

* Το συνολικό ύψος των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή των χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31-12-2018, ανήλθε σε 101,662 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 206 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο είχαν ανέλθει τον Μάρτιο. Από το ποσό αυτό, εισπράχθηκε 1,165 δισ. ευρώ και διαγράφηκε άλλο 1,009 δισ. ευρώ.

* Το συνολικό ποσό των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή των χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2019, έφθασε τα 2,901 δισ. ευρώ. Από αυτά, διαγράφηκαν τα 92 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 481 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 17,1%. Μόνο μέσα στον Απρίλιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν ανήλθαν σε 265 εκατ. ευρώ. Από τα 2,901 δισ. ευρώ των νέων οφειλών, τα 2,734 δισ. ευρώ ήταν αμιγώς φορολογικές οφειλές.

* Οι συνολικές εισπράξεις παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 1,646 δισ. ευρώ.

* Επιβλήθηκαν από τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Ε.Μ.ΕΙΣ. και τις ΔΟΥ κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία άλλων 9.005 οφειλετών του Δημοσίου. Κατά μέσο όρο, σε κάθε μία από τις 19 εργάσιμες ημέρες του Απριλίου του τρέχοντος έτους επιβάλλονταν κατασχέσεις σε βάρος 474 φορολογουμένων.

* Ο αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ανήλθε σε 1.205.540, ενώ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων έφθασε τους 1.826.157 φορολογούμενους. Δηλαδή άλλοι 620.617 φορολογούμενοι (1.826.157 – 1.205.430) απειλούνται με κατασχέσεις για απλήρωτες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση.

Αποτελέσματα ελέγχων

Ψίχουλα τα έσοδα από υποθέσεις φοροδιαφυγής

Πέραν των στοιχείων για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, η ΑΑΔΕ δημοσιοποίησε και στοιχεία για τους ελέγχους σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2016 έως την 30ή-4-2019:

1 Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ 1.563 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 2.999 συνολικά πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών η ΑΑΔΕ διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 1.806 και ήδη για 792 εξ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 792 ήδη ελεγχθείσες υποθέσεις ανέρχονται σε 66,755 εκατ. ευρώ, όμως τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν μόλις τα 2,829 εκατ. ευρώ.

2 Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), οι ΔΟΥ και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) υπέβαλαν συνολικά 4.556 μηνυτήριες αναφορές για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Επιπλέον, εντόπισαν 692 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 1,557 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Εμβολιασμός – Δημόσιο: Σαρωτικοί έλεγχοι σε υπαλλήλους για τα πιστοποιητικά – Τα στοιχεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χρέη: Τρεις ρυθμίσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μόνιμες αυξήσεις για 520.000 συνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά [πίνακες & παραδείγματα για δημόσιο και απόστρατους]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο Διοικητικό Εφετείο η οικογένεια του 11χρονου Μάριου για την αποζημίωση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΑΔ: Οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται πως πειθαρχούν στο μέτρο των rapid test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός: Στο τραπέζι η επέκταση υποχρεωτικότητας στο Δημόσιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Evergrande: Ποια είναι η εταιρεία- κολοσσός που όλοι φοβούνται ότι θα γίνει η «Lehman Brothers» της Κίνας

Μαρίνα Μπενέκου

Τι απάντησε ο Βορίδης για το τι θα κρίνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στο δημόσιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μάκης Βορίδης: «Κανείς δεν αποκλείει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο» – Βολές κατά της ΠΟΕΔΗΝ

Λάμπρος Κατσαρός