Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη: «Χαράτσι» έως 2.151 ευρώ σε ένα εκατομμύριο επαγγελματίες!

Άνοιξε η πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ταμεία

Γιώργος Παλαιτσάκης

Ζημιωμένοι περισσότερο από όλους τους άλλους φορολογούμενους θα είναι περίπου 1.000.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, από την κατάργηση των φορολογικών «αντιμέτρων» του ν. 4472/2017, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση άρον-άρον, λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της Βουλής.

Τα καταργηθέντα «αντίμετρα» προέβλεπαν τη μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και τη σημαντική μείωσή της για τα εισοδήματα από 30.000,01 έως 65.000 ευρώ.

Σε αντίθεση με τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα είχαν 100% οφέλη αν δεν καταργούνταν τα συγκεκριμένα «αντίμετρα».

Εδιναν ανάσα…

Για τους φορολογούμενους αυτούς δεν ισχύει κανένα αφορολόγητο όριο (τα καθαρά εισοδήματά τους φορολογούνται με 22% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ), οπότε η περικοπή του αφορολογήτου δεν τούς προκαλούσε καμία ζημία.

Αντιθέτως, τα φορολογικά «αντίμετρα» που είχαν νομοθετηθεί, ταυτόχρονα με την περικοπή του αφορολογήτου με σκοπό να εφαρμοστούν κι αυτά από την 1η-1-2020, θα είχαν ως συνέπεια τη μείωση των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών με ατομικές επιχειρήσεις έως και κατά 2.151 ευρώ!

Συγκεκριμένα, όσοι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ θα ωφελούνταν με ετήσιες φοροελαφρύνσεις που θα κυμαίνονταν από 200 έως και 2.151 ευρώ. Αλλά και για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, η εφαρμογή των «αντιμέτρων» θα είχε οφέλη, καθώς οι ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις θα μειώνονταν έως και κατά 200 ευρώ.

Τα οφέλη αυτά θα ήταν πολύ σημαντικά, καθώς σε μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολουμένων θα αντιστάθμιζαν και τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που προκάλεσε η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου “Κατρούγκαλου”, μέσω της σημαντικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών λόγω υπολογισμού τους με βάση το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Έρευνα Pulse RC: Θετικά τα μέτρα, αβέβαιο το μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Έως 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις – Όλη η απόφαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτές οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων άνοιξαν μόνο για επαγγελματίες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορωνοϊός: Ανάρπαστο το… πλέξιγκλας – «Βροχή» οι παραγγελίες από φαρμακεία, ταξί και κέντρα αισθητικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυξήσεις-σοκ έως και 117% στις εισφορές για 250.000 επαγγελματίες

Δημήτρης Κατσάκος

Έξτρα χαράτσια για μη έχοντες – Φοροελαφρύνσεις για υψηλόμισθους

Έρχεται χαράτσι… αλληλεγγύης στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Δημήτρης Κατσάκος

Αφαίμαξη: Σε 11 μέρες θα πληρώσουμε φόρους 2,8 δισ. ευρώ

Δημήτρης Κατσάκος

Χαράτσι 2,2%-10% στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Δημήτρης Κατσάκος