Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρή η έκθεση της Κομισιόν για τη ελληνική οικονομία: Δεν είναι «συνεπή» κάποια μέτρα!

έλλειμμα

Newsroom eleftherostypos.gr

Αυστηρή που ξεπερνά τα όρια της… κίτρινης κάρτας είναι η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το αν θα τηρηθούν τα συμφωνημένα της κυβέρνησης με τους θεσμούς ιδιαίτερα με τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα στην έκθεση οι θεσμοί αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες και συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το περιουσιολόγιο, τις μεταρρυθμίσεις για την ΔΕΗ.

Για την ρύθμιση των 120 δόσεων στα ταμεία και την εφορία τονίζεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος για απώλειες στις φορολογικές εισπράξεις.

Σε ό,τι αφορά στην «13η σύνταξη» και στη μείωση του ΦΠΑ, οι θεσμοί δεν κρύβουν τη διαφωνία τους καθώς θεωρούν πως οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν ενισχύουν την ανάπτυξη.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπήκε «με σύνεση» στη μεταμνημονιακή περίοδο από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο διαπιστώνει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες» και ότι ορισμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι «συνεπή» και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ενέχουν «κινδύνους» για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Θυμίζουμε ότι χθες οι ελπίδες της κυβέρνησης για κρυφτό από την ΕΛΣΤΑΤ σε ότι έχει να κάνει με τον ρυθμό ανάπτυξης διαψεύστηκαν και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στο 1,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2019 επίδοση που αποτελεί, την χειρότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2018 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν 

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6 μονάδες και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε, το μεσημέρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί. Αναγνωρίζει, μάλιστα, προσέθεσαν οι συγκεκριμένοι παράγοντες του υπουργείου, ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο.

Προτεινόμενα για εσάς

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη φάση της ανάκαμψης με έμφαση στις θέσεις εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Τουρκία: «Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο» λέει στην Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Οι κοινές αξίες της ΕΕ δεν αψηφούνται

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Παγκόσμια επιτυχία το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για Covid

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα 7 μέτρα της Κομισιόν για τις αυξήσεις τιμών ενέργειας – Φοροελαφρύνσεις και στήριξη ευάλωτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κομισιόν: Λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχωρά στην αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονομία: Υπό συνεχή αναθεώρηση η ανάκαμψη της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ζητείται πιο ευρωπαϊκή Γερμανία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom