Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάρτι στις αγορές για τη νίκη της ΝΔ και πρόωρες κάλπες

Reuters: Ρεκόρ 10ετίας στα ελληνικά ομόλογα – Κάτω από το 2% οι αποδόσεις

Τάσος Δασόπουλος

Εξαιρετικά θετική ήταν η υποδοχή των αποτελεσμάτων της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης και το ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις πρόωρες εθνικές εκλογές από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να συναντούν ιστορικά χαμηλά και τον γενικό δείκτη του ΧΑ να ενισχύεται πάνω από 6%.

Η νίκη με διαφορά 9,5% της Ν.Δ. που δεσμεύεται για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και προώθηση επενδύσεων με στήριξη μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και το φιλοευρωπαϊκό της προφίλ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους επενδυτές. Προεξοφλώντας τη νίκη της Ν.Δ. και στις εθνικές εκλογές χθες τοποθετήθηκαν ανάλογα προσδοκώντας την ταχύτερη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα. Τούτο σε μια στιγμή κατά την οποία οι προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδέες για «παρεκκλίσεις» από τις δεσμεύσεις τον τελευταίο καιρό είχαν δημιουργήσει ανησυχίες που είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους και στην αντιμετώπιση από τις αγορές.

Υποχώρηση

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά μέσα σε 48 ώρες. Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς μειώθηκε έστω και οριακά κάτω από το 2% χθες ενώ και το 10ετές ομόλογο είδε την απόδοσή του να υποχωρεί ακόμη και κάτω από το 3% για να σταθεροποιηθεί στο 3,15%.

Το ταμπλό

Στο χρηματιστήριο η χθεσινή άνοδος κατά 6,09% την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές βασίστηκε στο ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει ταχύτερα την εξυγίανση των τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε χθες τεράστια άνοδο πάνω από 14% με τους επενδυτές να τοποθετούνται μαζικά στις μετοχές της Πειραιώς (+27,4%), Alpha Bank (+16,32%), ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχυόταν χθες κατά 7,56% και της Εθνικής κατά 6,56%.

Ενα δεύτερο στοιχείο της χθεσινής ανόδου ήταν η σύντομη λήξη και της προεκλογικής περιόδου. Η μεγάλη ήττα του κυβερνώντος κόμματος «υποχρέωσε» τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να εξαγγείλει πρόωρες εκλογές άμεσα, ως το τέλος Ιουνίου. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου ήταν βασικό στοιχείο αβεβαιότητας για την οικονομία και μέχρι χθες ήταν πιθανό να συνεχιστεί ως τον Οκτώβριο. Το είχαν επισημάνει στις εκθέσεις τους για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και η Fitch και η Moody’s και η Stnadard & Poors οι οποίες προανήγγειλαν την ομαλή μετάβαση της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. αλλά ανησυχούσαν για τη μακρά προεκλογική περίοδο. Τούτο διότι μαζί με το προεκλογικό κλίμα θα συνεχιζόταν και η πόλωση και οι προεκλογικές παροχές όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα να υλοποιούνται προκαλώντας αντιδράσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι δείχνουν να ανησυχούν για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της ειδικά στο δημοσιονομικό πεδίο.

Στο EWG για παροχές και πλεονάσματα

Εκτός Ελλάδας και ενώ όλα βρίσκονται υπ’ ατμόν για τις αλλαγές που έρχονται στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει στο Euroworking group της Δευτέρας να υπερασπιστεί τις προεκλογικές παροχές που υλοποιούνται ήδη αλλά και τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ για φέτος στις οποίες βασίστηκε και η πρόωρη υλοποίησή τους.
Κανονικά θα δημοσιευτεί και την επόμενη Τετάρτη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 3η αξιολόγηση όπου θα υπάρχει η θέση της επιτροπής όχι μόνο για μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη αλλά και για τις εξαγγελίες που έγιναν για το 2020 όπως την αναίρεση του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου και τη μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

Επίσης θα υπάρχει σχολιασμός και για την ιδέα που είχε προωθήσει η κυβέρνηση για την τεχνητή μείωση των δημοσιονομικών στόχων ως το 2022.

Ο απολογισμός θα γίνει κοντά στα μέσα της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές, στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου όπου θα συζητηθεί και η αίτηση της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή των 3,7 δισ. από τα 9,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Ηδη υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι αν οι εσπευσμένες προεκλογικές παροχές δεν κριθούν συμβατές με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας ο γερμανο-ολλανδικός άξονας θα μπλοκάρει την αποπληρωμή των χρεών του Ταμείου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Πηγές Κ.Ο. ΝΔ για εξεταστική: Καλούμε τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΝΔ: Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ με τους ίδιους όρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Δημοκρατία: «Κατακεραυνώνει» τον Τσίπρα – «Με τη Χρυσή Αυγή κατέβαιναν στις πλατείες των αγανακτισμένων»

Λάμπρος Κατσαρός

Κατά της ψήφου στα 16 η πλειοψηφία των Γερμανών

Μαρίνα Μπενέκου

ΝΔ: Επαναφέρει τα ερωτήματα που αρνείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας η δίωξη σε Ματθαιόπουλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γερμανία: Πιο πολλές γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών στη νέα βουλή

Μαρίνα Μπενέκου

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Παράταση έως την Πέμπτη για τη συλλογή υπογραφών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon