Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Φθηνά σπίτια 30ετίας μονοπωλούν το ενδιαφέρον

Στην… ουρά αγοραστές για σπίτια 30ετίας και οικόπεδα

Ακίνητα άνω της 30ετίας, που, όμως, έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα και, άρα, βρίσκονται σε καλή κατάσταση, εμβαδού έως 90 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό είναι το σπίτι των ονείρων Ελλήνων, αλλά και ξένων, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια αγοράς που κλείστηκαν πέρυσι από το πανελλαδικό δίκτυο της RE/MAX Ελλάς.

Πιο αναλυτικά, περίπου εννέα στα 10 ακίνητα ήταν κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες/μεζονέτες), με τα οικόπεδα και τα επαγγελματικά ακίνητα να συγκεντρώνουν μόλις το 5% και το 7% αντίστοιχα του ενδιαφέροντος.

Οσον αφορά στην ηλικία, στις προτιμήσεις των αγοραστών κέρδισαν οι παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας), σε ποσοστό 98%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι πενταετίας), που συγκέντρωσαν μόλις το 2% του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

«Στην πρώτη θέση, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη κατηγορία, βρέθηκαν τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 30 ετών, καθώς επτά στις 10 αγοραπωλησίες αφορούσε στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων», επισημαίνει η RE/MAX Ελλάς και συνεχίζει: «Στη δεύτερη θέση από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κατοικίες, ηλικίας 11 έως 20 ετών (15% του συνόλου), ενώ σε πολύ χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται τα λεγόμενα νεόδμητα ακίνητα».

Τιμές

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προέκυπτε από πρόσφατη έρευνα της εταιρίας για τις τιμές των ακινήτων, η διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου σπιτιού είναι μεγάλη, γεγονός που φαίνεται να επιδρά στις όποιες αποφάσεις των ενδιαφερόμενων αγοραστών. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα παλαιότερο της πενταετίας στους Αμπελοκήπους διατίθεται προς πώληση από 550 ευρώ/τ.μ. έως και 1.167 ευρώ/τ.μ., όταν το πωλητήριο στα νεόδμητα «αγγίζει» έως και τα 2.250 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη διαφορά να είναι έως και διπλάσια σε αρκετές περιπτώσεις.

Αναφορικά με το εμβαδόν, η μικρομεσαία κατηγορία έως 90 τ.μ. συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, «αγγίζοντας» το 67%, με σχεδόν αναλογική κατανομή των ποσοστών στις τρεις υποκατηγορίες (1-50 τ.μ., 51-70 τ.μ. και 71-90 τ.μ.). Αξιόλογη κίνηση είχαν τόσο οι κατοικίες 91-110 τ.μ. (14%) όσο και εκείνες 111-130 τ.μ. (9%). Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130 τ.μ. προτιμήθηκαν από το 10% των αγοραστών.

Αττική

Περισσότερα από εννέα στα 10 ακίνητα, που πωλήθηκαν πέρυσι στην Αττική, ήταν κατοικίες, με τη συμμετοχή των οικοπέδων/αγροτεμαχίων να περιορίζεται μόλις στο 2% και των επαγγελματικών στο 6%.

Την ίδια στιγμή, πάνω από τέσσερα στα πέντε ακίνητα (85%) ήταν παλαιά (άνω 25ετίας), με τα νεόδμητα να μην έχουν καμία απήχηση, ενώ τα ηλικίας από έξι έως 15 ετών να συγκεντρώνουν μόλις το 7% των προτιμήσεων. Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων -16 έως 25 ετών- το ποσοστό προτίμησης διαμορφώθηκε στο 8%.

Τέλος, το 40% των αγοραστών επέλεξε μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110 τ.μ.), το 41% μικρές (1-50 τ.μ. και 51-70 τ.μ.), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

Θεσσαλονίκη

Οι αγοραπωλησίες στη συμπρωτεύουσα επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (94%) στις κατοικίες και μόλις 2% σε οικόπεδα –αγροτεμάχια. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται κατοικίες που ξεπερνούν την 25ετία, με ποσοστό 63%, ενώ ένα στα έξι ήταν έως 10ετίας (12%). Το υπόλοιπο 25% αφορούσε σε ακίνητα 11 έως 25 ετών. Οσον αφορά στην κατηγορία με τη μεγαλύτερη απήχηση, ήταν από 71 έως 90 τ.μ., που την προτίμησαν τρεις στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή (20%) τα διαμερίσματα 1- 50 τ.μ., ενώ ένα ποσοστό 8% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150 τ.μ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ινδία: Τουλάχιστον 24 νεκροί από τις πλημμύρες στην Κεράλα

Μαρίνα Μπενέκου

Hφαίστειο: Οι αρχές απομάκρυναν και άλλους κατοίκους από τα σπίτια τους στη Λα Πάλμα

Μαρίνα Μπενέκου

Evergrande: Ποια είναι η εταιρεία- κολοσσός που όλοι φοβούνται ότι θα γίνει η «Lehman Brothers» της Κίνας

Μαρίνα Μπενέκου

Νέες παροχές και σχέδιο για δωρεάν σπίτια σε νεαρά ζευγάρια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Νέες αντικειμενικές, με μειώσεις ΕΝΦΙΑ – Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, εκκενώθηκαν οικισμοί και μοναστήρια – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καλιφόρνια: 3D εκτυπωτές χρησιμοποιούνται για την ανέγερση μιας γειτονιάς, φιλικής προς το περιβάλλον

Μαρίνα Μπενέκου

Η Αυστραλία στο έλεος της φύσης: Αράχνες και φίδια απειλούν τη χώρα μετά τις πλημμύρες [εικόνες & βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Μοζαμβίκη: Φερόμενοι ως μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» αποκεφαλίζουν μικρά παιδιά

Μαρίνα Μπενέκου