ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογική δήλωση σε 12 κινήσεις! Η διαδικασία σε λιγότερο από 30 λεπτά

Φορολογικές δηλώσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Με 12 κινήσεις, το πολύ μέσα σε 30 λεπτά, είναι πλέον δυνατή η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο που δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές δραστηριότητες κ.λπ.), διαμένει σε δική του ιδιόκτητη κατοικία ή σε δωρεάν παραχωρηθείσα, κατέχει ένα ή περισσότερα Ι.Χ. αυτοκίνητα και δεν είχε κατά τη διάρκεια του 2018 καμία μεταβολή στα αυτοκίνητά του.

Τα βήματα που απαιτούνται είναι απλά και η διαδικασία εύκολη, καθώς τα περισσότερα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν και φέτος είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αν είστε μισθωτός ή συνταξιούχος και υπάγεστε στις παραπάνω περιπτώσεις, τότε από τη στιγμή που θα εισέλθετε στον λογαριασμό σας στο σύστημα ΤΑΧΙSnet μπορείτε να συμπληρώσετε και να υποβάλετε εύκολα και γρήγορα -το πολύ μέσα σε 30 λεπτά- τη φετινή σας δήλωση, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1 Ελέγξτε τα προσωπικά στοιχεία τα δικά σας και της συζύγου σας, όπως αυτά έχουν προσυμπληρωθεί στον πίνακα 1 της ηλεκτρονικής δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα, εκτός από το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας σας, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου σας, ο Αριθμός Ταυτότητας, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, καθώς και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικοινωνία σας με τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει συμπληρωθεί σωστά, θα πρέπει εσείς να το διορθώσετε. Επίσης, αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει αναγραφεί καν, θα πρέπει εσείς να το συμπληρώσετε.

2 Συμπληρώστε στον πίνακα 1 τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), τον δικό σας και της συζύγου σας (αν είστε έγγαμος), εφόσον ο αριθμός αυτός δεν είναι προσυμπληρωμένος από την ΑΑΔΕ (με βάση τα στοιχεία της περυσινής σας δήλωσης).

3 Επιβεβαιώστε τα προσωπικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΚΑ, ώστε να σας επιτραπεί να εισέλθετε στους υπόλοιπους πίνακες της φορολογικής σας δήλωσης.

4 Ελέγξτε τα ποσά των εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων φόρων που έχουν ήδη προσυμπληρωθεί δίπλα από τους κωδικούς αριθμούς που βρίσκονται στις παραγράφους 1 ή 2, 3 και 10, 11 του πίνακα 4Α της φορολογικής δήλωσης. «Κλικάροντας» πάνω στα αντίστοιχα πεδία, τα οποία έχουν χρώμα πορτοκαλί, εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή σας τα αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά των ετήσιων φορολογητέων αποδοχών, των παρακρατηθέντων φόρων εισοδήματος και της παρακρατηθείσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του έτους 2018. Τα στοιχεία αυτά έχουν περιληφθεί στις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ από τους εργοδότες σας (αν είστε μισθωτός) ή τα ασφαλιστικά σας ταμεία (αν είστε συνταξιούχος).

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

ΑΑΔΕ: Πυξίδα 20 σημείων για να αποφασίσετε αν συμφέρει το φορολογικό… διαζύγιο – Τι ισχύει με τεκμήρια και αποδείξεις

Δημήτρης Ντόγκας

Τελευταία ημέρα η Τρίτη για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Δημήτρης Κατσάκος

5 παγίδες που πρέπει να προσέξετε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Δημήτρης Κατσάκος

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε θα κατατίθενται στο Taxisnet

Δημήτρης Κατσάκος

Έτσι θα λάβουν επιστροφή φόρου τα ζευγάρια με κοινή φορολογική δήλωση

Δημήτρης Κατσάκος

20 μυστικά πριν από το φετινό «ραντεβού» με την εφορία

Δημήτρης Κατσάκος

Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις: Αυτό είναι το νέο Ε1

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παγίδες τεκμηρίων και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Δημήτρης Κατσάκος

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για υποβολή χωριστής δήλωσης από τους συζύγους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom