Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην εφορία

Με ταχύτατους ρυθμούς εξακολουθούν να αυξάνονται κάθε μήνα τα φέσια των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, στοιχείο που καταδεικνύει ότι τα όρια αντοχής των πολιτών στα ολοένα αυξανόμενα φορολογικά βάρη έχουν προ πολλού εξαντληθεί.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι που έχουν απλήρωτες οφειλές προς τις εφορίες, ανέρχονταν σε 4.030.910 στο τέλος Αυγούστου. Τον ίδιο μήνα, έμειναν απλήρωτα άλλα 1,368 δισ. ευρώ χρέη από φόρους και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ να υπερβεί τα 91,58 δισ. ευρώ και να αντιστοιχεί πλέον σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 50% του ΑΕΠ!

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν φορτωθεί με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις ΔΟΥ ανέρχονταν σε 4.030.910 στο τέλος Αυγούστου από 4.128.962 στο τέλος Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ενώ το συνολικό ποσό που οφείλουν έφθασε τα 91,582 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου από 90,428 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε μεν κατά 98.052 όμως το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ αυξήθηκε κατά 1,15 δισ. ευρώ. Ειδικά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 8,98 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν από 82,81 σε 82,596 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι φορολογικές αρχές επιβάλλουν κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις εισπράξεις των χρεών. Αν και τον Αύγουστο, οι ρυθμοί επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης υποχώρησαν σημαντικά λόγω θερινών αδειών (μόλις 39 αποφάσεις εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα), οι κατασχέσεις που επιβλήθηκαν συνολικά στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 έφθασαν τις 79.247. Ετσι οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκαν από 695.074 στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 σε 774.321 στο τέλος Αυγούστου 2016.

Πάντως, από το σύνολο των 4.030.910 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.541.970 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κι από αυτούς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 774.321, δηλαδή στο 50,22%!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Οι 5 κινήσεις που θα σας απαλλάξουν από τα φορολογικά βάρη – Πώς θα γλιτώσετε επιπλέον φόρους, τεκμήρια και ανατιμήσεις στα καύσιμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023

Λάμπρος Κατσαρός

Χρέη: Τρεις ρυθμίσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Χρέη πανδημίας: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 36 ή 72 δόσεις – Τα «κλειδιά» της ρύθμισης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται σήμερα τα εκκαθαριστικά – Οι δόσεις και οι προθεσμίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Evergrande: Ποια είναι η εταιρεία- κολοσσός που όλοι φοβούνται ότι θα γίνει η «Lehman Brothers» της Κίνας

Μαρίνα Μπενέκου

myAADE: Η εφορία στο κινητό σας με ένα κλικ – Δείτε τι μπορείτε να κάνετε από το σπίτι σας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης – Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι παγίδες για τεκμήρια και ενοίκια – Τι χαρτιά ψάχνει η εφορία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom