Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό: Έπαιρνε επικουρική 290€, και την πήγαν στα 103€ αντί για 227€! [εικόνες]

Ο Ελεύθερος Τύπος φέρνει στο φώς τα ντοκουμέντα-φωτιά που αποδεικνύουν ότι οι περικοπές των επικουρικών έγιναν με καπέλο και με αλχημείες στην εφαρμογή του επανυπολογισμού, με αποτέλεσμα να βρεθούν συνταξιούχοι με ποσοστό αναπλήρωσης από την επικουρική τους σύνταξη στο 5% των συντάξιμων αποδοχών τους από 20% που είχαν πριν από το ψαλίδι.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 1

Γυναίκα συνταξιούχος με 31 χρόνια εισφορών στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και συντάξιμες αποδοχές 2.108 ευρώ, (25η ασφαλιστική κλάση ΙΚΑ) είχε κάνει αίτηση από Δεκέμβριο 2013 και πληρώθηκε για πρώτη φορά επικουρική τον Αύγουστο του 2016 (σχεδόν ύστερα από 3 χρόνια).

dokoumento-syntaxi-1-1300

Το ποσό που πήρε υπολογίστηκε με το παλιό καθεστώς και η επικουρική καθορίστηκε στα 427 ευρώ μικτά (περίπου 290 ευρώ καθαρά μετά τις παλιές μνημονιακές περικοπές). Τον Σεπτέμβριο όμως με το κούρεμα Κατρούγκαλου-ΕΤΕΑ έγινε μείωση και η νέα επικουρική έπεσε… στα 103,63 ευρώ καθαρά! Στην ουσία το ποσοστό αναπλήρωσης της πρώτης της επικουρικής (427 ευρώ) ήταν 20% επί των αποδοχών των 2.108 ευρώ, και με τον επανυπολογισμό το ποσοστό αναπλήρωσης μειώθηκε στο 5%! Αν εφαρμοζόταν ο νόμος και ο συντελεστής αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος, επί των συντάξιμων αποδοχών, θα έπρεπε να πάρει 227 ευρώ καθαρά και σε καμία περίπτωση 103 ευρώ.

Σε αυτή όπως και σε χιλιάδες περιπτώσεις το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ δεν αξιοποίησε τις αποδοχές ούτε τα έτη ασφάλισης, ώστε να τα υπολογίσει με το νέο μικρότερο συντελεστή (0,45%), αλλά εφάρμοσε μειώσεις στο αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης!

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 2

Μείωση επικουρικών κάτω από 1.300 ευρώ αθροίσματος με τις κύριες συντάξεις που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από το νόμο. Στο εκκαθαριστικό που έχει στην κατοχή του ο «Ε.Τ.» ο συνταξιούχος λαμβάνει μικτή κύρια σύνταξη 1.137 ευρώ και μικτή επικουρική 371 ευρώ. Το καθαρό άθροισμα μετά τις μειώσεις και πριν από το φόρο είναι 1.152 ευρώ (957,59 ευρώ η κύρια και 195,06 ευρώ η επικουρική).

ntokoumento-syntaxi-2-1300

Το ποσό αθροίσματος που λαμβάνεται υπόψη για τον επανυπολογισμό και τη μείωση ή όχι της επικουρικής είναι τα 1.300 ευρώ με τις μειώσεις και πριν από την εισφορά ασθένειας και την τυχόν εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ. Το εν λόγω ποσό όμως (μικτό προ φόρου με εισφορά ασθένειας) είναι 1.244 ευρώ και παρά ταύτα το ΙΚΑ επέβαλε μείωση στο ποσό της επικουρικής!!! Ο συνταξιούχος εισέπραξε τον Αύγουστο επικουρική 195,06 ευρώ και τον Σεπτέμβριο η επικουρική μειώθηκε στα 147,89 ευρώ, δηλαδή είχε μείωση 25% σε επικουρική που δεν έπρεπε να μειωθεί!

ntokoumento-syntaxi-3-1300

Αντί όμως να διορθώσουν τα αυταπόδεικτα λάθη και τις «κατασκευασμένες περικοπές» ετοιμάζουν νέα «σφαγή» στις 4 Οκτωβρίου για άλλους 40.000 συνταξιούχους (από τα ταμεία μηχανικών, συμβολαιογράφων, γιατρών, ναυτικών, αστυνομικών, αρτοποιών) με το ίδιο κατασκευασμένο μηχανισμό που βγάζει μειώσεις με καπέλο.

Διαβάστε περισσότερα για το «καπέλο» στις μειώσεις των επικουρικών ΕΔΩ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ο μακρύς δρόμος προς την πραγματική σύγκλιση

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 150 ευρώ στους αποστράτους και αναδρομικά έως 4.100 ευρώ [πίνακες & παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Εκκλησία κόντρα στις θρησκοληψίες

Συντάξεις, αναδρομικά, επιδόματα: Ποιοι πληρώνονται αυτή την εβδομάδα και πότε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ώρα του ταμείου: Αυξήσεις έως 204 ευρώ στις συντάξεις και αναδρομικά έως 4.000 ευρώ [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο δύσκολος δρόμος για την ανάκαμψη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Προέχει το δημόσιο καλό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παράθυρο για αυξήσεις σε Δημόσιο και συντάξεις από το 2022 – Προς μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αντιπολίτευση χωρίς αντίκρισμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom