Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα τέκνων: Λιγότεροι κατά 105.684 οι δικαιούχοι της πρώτης δόσης

Την Παρασκευή θα λάβουν οι δικαιούχοι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Newsroom eleftherostypos.gr

Λιγότερες κατά 105.684 είναι οι οικογένειες που θα λάβουν σήμερα την πρώτη δόση από το επίδομα τέκνων για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019 καθώς θα πληρωθούν 621.581 οικογένειες που έκαναν αίτηση Α21 όταν πέρυσι στην ίδια ημερομηνία (29 Μαρτίου) πληρώθηκαν την πρώτη δόση 727.265 οικογένειες, χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή αίτησης Α21.

Από τη σύγκριση των δυο πληρωμών για το πρώτο δίμηνο του έτους, προκύπτει ότι φέτος παίρνουν την πρώτη δόση του επιδόματος 105.684 λιγότερες οικογένειες! Το ποσό που πληρώνεται φέτος είναι 128 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν πάνω από 161 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. από αναδρομικά.

Crash test

Το ανησυχητικό, δε, είναι ότι οι δικαιούχοι της πρώτης δόσης του 2019 θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότεροι αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018, όπου είχαν γίνει όλες οι αιτήσεις Α21, πληρώθηκε η 6η δόση του επιδόματος σε 886.268 οικογένειες. Αν έκαναν την αίτηση Α21 για την πρώτη δόση του 2018, όσοι πήραν το τελευταίο επίδομα του 2018 τότε θα έπρεπε να πληρωθούν πάνω από 800.000 οικογένειες και όχι 621.581 οικογένειες όπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΠΕΚΑ.

Σε σύγκριση δηλαδή με την πρώτη δόση του 2018, φέτος έχουμε 105.684 δικαιούχους της πρώτης δόσης του επιδόματος τέκνων, ενώ σε σύγκριση με την τελευταία δόση του 2018, οι δικαιούχοι που παίρνουν την πρώτη δόση του 2019 είναι λιγότεροι κατά 264.687 οικογένειες!

«Καμπανάκι»

Το γεγονός όμως ότι στην πρώτη πληρωμή του επιδόματος για το 2019, δεν έγιναν οι αιτήσεις Α21 του 2018, αλλά πολύ λιγότερες, σημαίνει είτε ότι υποβλήθηκαν λιγότερες αιτήσεις και λόγω σύντομης προθεσμίας, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δεν πρόλαβαν να τις συμπληρώσουν, είτε ότι πραγματικά βγαίνουν λιγότεροι δικαιούχοι φέτος από πέρυσι λόγω μικρότερου αριθμού προστατευόμενων τέκνων, αλλά και λόγω μειωμένων γεννήσεων.

Το στοιχείο αυτό δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί τώρα, αλλά θα φανεί στη δεύτερη δόση που θα πληρωθεί τον Μάιο όπου το στοίχημα για τον ΟΠΕΚΑ θα είναι να αυξηθούν οι αιτήσεις τουλάχιστον στα επίπεδα των 880.000 δικαιούχων, γιατί διαφορετικά θα αποδειχθεί ότι τα νέα κριτήρια μπορεί να ευνόησαν τελικά τους χαμηλόμισθους οικογενειάρχες με δυο και τρία παιδιά αλλά απέκλεισαν ταυτόχρονα όσους έχουν ανάγκη επιδόματος, με δυο και τρία και τέσσερα παιδιά αλλά το έχασαν επειδή δεν είχαν… τόσο πολύ χαμηλό εισόδημα που απαιτεί η νέα απόφαση.

Οι αιτήσεις πάντως Α21 υποβάλλονται εκ νέου από την ερχόμενη εβδομάδα για την επόμενη πληρωμή από όσους δεν τις έκαναν για να πάρουν την πρώτη δόση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Freedom Pass data: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 50 δωρεάν GB για τους 15-17

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το κονδύλι και διευρύνονται οι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό και διευρύνονται οι δικαιούχοι εν μέσω ανατιμήσεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Άμεσα στις θέσεις τους οι υγειονομικοί που εμβολιάζονται με την πρώτη δόση – Τι θα προβλέπει η τροπολογία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρισμός για Όλους: Αναδείχθηκαν μέσω κλήρωσης οι νέοι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κοινωνικός Τουρισμός: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι – Βήμα – βήμα η παραλαβή των δελτίων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Μέχρι την Πέμπτη οι αιτήσεις – Η διαδικασία και οι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Η αίτηση, οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες (πίνακες & παραδείγματα)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Μέχρι τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom