ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Πώς θα επικαιροποιήσετε τα στοιχεία του 2008

Νέα παράταση από το Κτηματολόγιο για Μαγνησία και Σποράδες

Newsroom eleftherostypos.gr

Περισσότεροι από 540 χιλ. ιδιοκτήτες της Αθήνας θα κληθούν στο διάστημα μεταξύ 22 Απριλίου και 22 Ιουνίου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία κτηματογράφησης που είχαν δηλώσει κατά την πρώτη εγγραφή του 2008.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.

Οπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο συντονιστής του έργου κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργος Δημητρίου, «με την προανάρτηση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Δήμου Αθηναίων, για πρώτη φορά, αποκτούν τη δυνατότητα ελέγχου της εγγραφής των ιδιοκτησιών τους στο Κτηματολόγιο».

Οπως εξηγεί ο κ. Δημητρίου, με «τη διαδικασία της προανάρτησης, θα οδηγηθούμε σε ένα Κτηματολόγιο απαλλαγμένο από σφάλματα, ώστε στην επόμενη, προβλεπόμενη από τον νόμο, φάση της ανάρτησης να ελαχιστοποιηθούν οι ενστάσεις για την ορθότητα των εγγραφών του Κτηματολογίου και οι χρονοβόρες διαδικασίες εκδίκασής τους.

Η συμμετοχή επομένως των ιδιοκτητών στην προανάρτηση είναι το αναγκαίο βήμα για την ορθή καταγραφή της ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο και την αποφυγή περιττών διαδικασιών διόρθωσης».

Αυτή την περίοδο, ολοκληρώνεται η β’ φάση κτηματογράφησης, η οποία αφορά στην επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί και θα ακολουθήσει η προανάρτηση της κτηματολογικής βάσης (επικρατέστερη ημερομηνία η 22α Απριλίου). Επεται να πραγματοποιηθεί η προανάρτηση για Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά.

Η διενέργεια της προανάρτησης αφορά στην ενημέρωση των δικαιούχων (φυσικών και νομικών προσώπων, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων) για το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των στοιχείων των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης της Αθήνας από το 2008 μέχρι σήμερα.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της προανάρτησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζεται ότι τα δικαιώματα που δηλώθηκαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Είναι επίσης σημαντικό ότι η προανάρτηση θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στο Διαδίκτυο και οι ενδιαφερόμενοι με απλές διαδικασίες θα μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία που τους αφορούν και να προβούν σε διορθώσεις.

Στα πλαίσια της προανάρτησης θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες μηνύματα μέσω email και sms που θα τους ενημερώνουν για την έναρξη της προανάρτησης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Εγκύκλιος AAΔΕ: Σε ποια νησιά οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

Δημήτρης Ντόγκας

ΤΑΙΠΕΔ: Χαρτοφυλάκιο επτά ακινήτων φέρνει… ζεστό χρήμα

Kon

Η «ακτινογραφία» του φετινού ΕΝΦΙΑ – Ποιοι και πόσα πληρώνουν

Tinad

Κτηματολόγιο: Διορθώσεις για Αθήνα, δηλώσεις σε όλη την χώρα

Ανδρέας Ντίνης

ΑΑΔΕ: Παράταση στις προθεσμίες δήλωσης μίσθωσης ακινήτων – Ποιους αφορά

Tinad

Κτηματολόγιο: Νέα εφαρμογή – Ελεύθερη διάθεση των χαρτών μέσω διαδικτύου

Tinad

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η επικαιροποίηση στοιχείων σε Θεσσαλονίκη και Ηλεία

Δημήτρης Ντόγκας

Προσοχή: Δεν δίνεται άλλη παράταση για την τακτοποίηση στα αυθαίρετα – Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο

Μιχάλης Μάρδας

Αυθαίρετα: Πότε λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση – Πώς θα γλιτώσουν τα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες

Tinad