Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά 110 ευρώ το μήνα για 80.000 νέους συνταξιούχους

Ξεκίνησε η καταβολή συντάξεων και επιδομάτων - Όλες οι ημερομηνίες

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αναδρομικά που κατά μέσο όρο βγαίνουν στα 110 ευρώ το μήνα έρχονται για περισσότερους από 80.000 νέους συνταξιούχους που βγήκαν με το νόμο Κατρούγκαλου έχοντας ασφάλιση σε δυο ή περισσότερα Ταμεία, είτε με διαδοχικούς χρόνους είτε και με παράλληλη ασφάλιση, ενώ όσοι κάνουν αιτήσεις από εδώ και πέρα κερδίζουν και μείωση ορίων ηλικίας ως και 7 χρόνια, με σύνταξη στα 60 αντί 67.

Το ποσό που έρχεται στις συντάξεις θα πιστωθεί αναδρομικά από την ημερομηνία που συνταξιοδοτήθηκαν όσοι είχαν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση και ο χρόνος αυτός δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς για τους ασφαλισμένους.

Με το νόμο Κατρούγκαλου έχουν βγει μέχρι σήμερα πάνω από 220.000 συντάξεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1 στις 2 ή 1 στις 3 (τουλάχιστον) είναι με χρόνο διαδοχικής ή και παράλληλης ασφάλισης, δηλαδή πάνω από 80.000 συνταξιούχοι θα έχουν νέο -καλύτερο από πριν- υπολογισμό σύνταξης.

Προεκλογικά…

Ο λόγος που έρχεται αυτό το δώρο έχει να κάνει και με προεκλογικές επιδιώξεις της κυβέρνησης αλλά και με μια νέα αντίληψη για τη διαδοχική και την παράλληλη ασφάλιση που αίφνης αποτυπώθηκε σε σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου, με την οποία τα ένσημα που έχουν πληρώσει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι, είτε με διαδοχική ασφάλιση (δηλαδή με εναλλαγή Ταμείων σε διαφορετικές περιόδους) είτε και με παράλληλη ασφάλιση (δηλαδή με εισφορές ταυτόχρονα σε δυο Ταμεία για την ίδια χρονική περίοδο), μπορούν να αξιοποιηθούν με δυο τρόπους:

1 Για να πάρουν σύνταξη με μικρότερο όριο ηλικίας επιλέγοντας όσο χρόνο χρειάζονται από τη διαδοχική ή την παράλληλη ασφάλιση.

2 Για να προσαυξήσουν τη σύνταξη με το χρόνο της διαδοχικής, ή της παράλληλης ασφάλισης που δεν θα τους χρησιμεύσει για το όριο ηλικίας.

Αυξήσεις

Ο συνδυασμός των δυο επιλογών οδηγεί ντε φάκτο σε αύξηση συντάξεων που φτάνει κατά μέσο όρο στα 110 ευρώ το μήνα σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά παραδείγματα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος.

Αυτή τη μεταβολή θα την έχουν όσοι αποχώρησαν από 13/5/2016 και μετά, έχοντας διαδοχικό, ή και παράλληλο χρόνο ασφάλισης.

Ο ΕΦΚΑ θα εκδώσει νέα εφαρμοστική εγκύκλιο και σε αυτήν θα ξεκαθαρίζεται αν ο επανυπολογισμός των συντάξεων με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση θα γίνει οίκοθεν, δηλαδή από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ή κατόπιν αιτήσεων των συνταξιούχων που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016.

Από το νέο καθεστώς της διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης, μένουν εκτός -μέχρι νεωτέρας οδηγίας- οι παλαιοί συνταξιούχοι. Στην εγκύκλιο Πετρόπουλου δεν γίνεται καμία αναφορά σε παλιές πριν από τις 13/5/2016 εκδοθείσες συντάξεις, ενώ στην οδηγία του ΕΦΚΑ αναφέρεται ότι οι αλλαγές της εγκυκλίου θα ισχύσουν αναδρομικά από 13/5/2016 και μετά.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τι ισχύει για την απασχόληση συνταξιούχων – Αναλυτικά παραδείγματα

Μιχάλης Μάρδας

Οι 10 μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων που «κλειδώνουν» φέτος σύνταξη από τα 58

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός και τα δυο σχέδια για τις πληρωμές 550.000 συνταξιούχων

Μιχάλης Μάρδας

Θεσσαλονίκη: Ουρές έξω από τράπεζες για τις συντάξεις

Ανδρέας Ντίνης

Αποκλειστικό: Πώς θα δοθούν οι αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους – Τα μυστικά του επανυπολογισμού για όλα τα ταμεία

Μιχάλης Μάρδας

Τα τελικά αναδρομικά ανά ταμείο και οι δόσεις για 2,5 εκατ. συνταξιούχους [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Κανονικά θα καταβληθούν οι συντάξεις – Δείτε τις ημερομηνίες ανά ταμείο

Μιχάλης Μάρδας

Διασώζονται έως το 2025 οι επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ

Κώστας Σκαναβής

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις για τον Απρίλιο – Ημερομηνίες ανά ταμείο

Μιχάλης Μάρδας