Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street Journal: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας

Newsroom eleftherostypos.gr

Την ανησυχία των Ευρωπαίων εταίρων της Αθήνας επισημαίνει στο ρεπορτάζ της για το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας που δεν ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν στην Αθήνα το ποσό, μέρους των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν συνεχίζει να αναδιαμορφώνει την οικονομία της, μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκρούει κάποιες από τις προτάσεις της ευρωζώνης, οδηγώντας στην απόφαση της Δευτέρας», αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η αναβολή της εκταμίευσης είναι κατά κύριο λόγο μια συμβολική κίνηση, καθώς η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη τα χρήματα.

Η βασική διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έγκειται στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάρα πολύ επιεικές προς όσους δεν αποπληρώνουν τις υποθήκες τους, ενθαρρύνοντας σκόπιμες αθετήσεις υποχρεώσεων και τραυματίζοντας περισσότερο το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας».

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να διεξάγει εκλογές το αργότερο έως τον Οκτώβριο, δεν θέλει να κάνει πιο εύκολο για τις τράπεζες να μπορούν να κάνουν κατασχέσεις σπιτιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές αυτές, υποστηρίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι υπέρ των τραπεζών και πως δεν προστατεύει αρκετά τους ιδιοκτήτες κατά των κατασχέσεων», αναφέρει η Wall Street Journal και καταλήγει: «Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11%, επίσης έπιασε εξ’ απίνης τους ευρωπαίους. Κάποιοι θεωρούν πως είναι επικίνδυνη για την αγορά εργασίς και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η Νέα Δημοκρατία πάντως, υποστηρίζει ότι η αύξηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια».

Προτεινόμενα για εσάς

Χένρι Κίσινγκερ στην Wall Street Journal: O κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Wall Street Journal: Η αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας πιστώνεται στον Μητσοτάκη

admin

Επίθεση Wall Street Journal κατά Google: Ευνοεί μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών

Δημήτρης Κατσάκος

Wall Street Journal: Οι ελληνικές μετοχές οδεύουν προς την καλύτερη επίδοση εδώ και 20 χρόνια

Μιχάλης Μάρδας

WSJ: Η Ελλάδα επιστρέφει στην μετριοπάθεια μετά την περίοδο «λαϊκιστών outsider» στην εξουσία

Μιχάλης Μάρδας

WSJ: Εξαιρετικές οι σχέσεις αμερικανικών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

Δημήτρης Κατσάκος