Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 10 δισ. οι προσφορές και με αρχική τιμολόγηση 4,125% άνοιξε το 10ετές ομόλογο

Newsroom eleftherostypos.gr

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο με την αρχική τιμολόγηση να βρίσκεται στο 4,125%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές έχουν φθάσει τα 9 δισεκατομμύρια.

Δεδομένου του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι πολύ πιθανό η απόδοση του ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από το 4% και το ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο να ξεπεράσει τα 2 δισ.

Το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου έπειτα από εννέα χρόνια, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή βελτίωση του κλίματος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία καθώς και τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στην οποία προχώρησε η οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse και HSBC.

Στόχος είναι η άντληση ενός ποσού περί τα 2 δισ. ευρώ, κοντά σε αυτό που αντλήθηκε στην πρόσφατη έκδοση 5ετούς.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να βγει στις αγορές πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, που είναι πολύ πιθανό να μη δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα, αφού υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στις δεσμεύσεις της χώρας, με πιο βασικό το καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η διαβούλευση με τους Θεσμούς και κυρίως την ΕΚΤ θα συνεχιστεί και μέσα στην εβδομάδα και πλέον είναι αμφίβολο αν υπάρχει χρόνος να ψηφιστεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Σε επίπεδο αγορών το κλίμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων (ακόμη και αυτών της Ιταλίας) κινούνται πτωτικά εδώ και 10 ημέρες και στην πορεία αυτή ακολουθεί και η Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες 10 ημέρες, με το 10ετές στο 3,67%, ενώ το νέο 5ετές που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει στο 2,80%, από 3,60% που είχε διαμορφωθεί την ημέρα της δημοπρασίας. Επιπλέον, την Παρασκευή είχαμε και τη διπλή αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Η έκδοση δεν γίνεται για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, αλλά για το χτίσιμο της λεγόμενης «καμπύλης επιτοκίων». Να υπάρχουν δηλαδή ομόλογα αναφοράς σε περισσότερες χρονικές διάρκειες ώστε να προσελκύσουν περισσότερες κατηγορίες επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι απίθανο η Ελλάδα να εξαντλήσει πριν από τις ευρωεκλογές το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα, το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ, θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ. Μετά τις δύο πρώτες εκδόσεις (του 5ετούς στις 28 Ιανουαρίου) και του τωρινού δεκαετούς ομολόγου το Δημόσιο θα έχει συγκεντρώσει 4,5 – 5 δισ. από τα 7 δισ., συνεπώς θα μένει άλλη μία έκδοση για το υπόλοιπο του χρόνου.

Αγορά χρέους

Τα χρήματα από τα ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με ένα μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ στην περαιτέρω εξομάλυνση του προφίλ του χρέους. Θα μπορούσε δηλαδή με τα χρήματα αυτά να αγοραστούν «ακριβά» ομόλογα που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες ή επίσης ακριβό χρέος από το ΔΝΤ.

Οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να συνδεθούν και με την πορεία των αξιολογήσεων των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία. Μετά τη Moody’s, σειρά παίρνει η Standard and Poor’s στις 6 Απριλίου. Στις 3 Μαΐου περιμένουμε την αξιολόγηση του οίκου DBRS, στις 2 Αυγούστου από τη Fitch. Στις 23 Αυγούστου θα έχουμε δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s και ο κύκλος των αξιολογήσεων θα κλείσει για φέτος στις 25 Οκτωβρίου, ξανά από τη Standard and Poor’s.

«Handelsblatt»: Η πρόβλεψη αλλαγής κυβέρνησης προσελκύει επενδυτές!

Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από αυτήν της κυβέρνησης για την εξομάλυνση του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα κάνει σε άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Το άρθρο υποστηρίζει στην ουσία ότι την επενδυτική άνοδο έφερε η βάσιμη προσδοκία αλλαγής κυβέρνησης και ανάληψης της εξουσίας από τη Ν.Δ.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι στις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο επόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται φορολογική μεταρρύθμιση που θα τονώσει τη ζήτηση, θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και θα προσελκύσει επενδυτές.

Ο αρθρογράφος διαβλέπει «ράλι μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών» και εκτιμά ότι «οι χρηματιστές στην Αθήνα πιστεύουν πως το κλίμα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω», ενώ η «αναμενόμενη εντός της εβδομάδας έκδοση δεκαετούς ομολόγου αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στη χρηματιστηριακή αγορά».

Προτεινόμενα για εσάς

Δεκαετές ομόλογο: Υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι επενδυτές έτρεξαν για το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας – Συμμετοχή ρεκόρ στην δημοπρασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επεσε για πρώτη φορά κάτω από 1% το δεκαετές ομόλογο: «Μας παρακαλάνε να μας δανείσουν»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ιστορικό ρεκόρ: Κάτω από το 1% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου – Καθοδικά και οι αποδόσεις του πενταετούς και του επταετούς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

H αναβάθμιση από την Standard and Poor’s έρχεται και το δεκαετές ομόλογο έσπασε νέο ρεκόρ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε νέο ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουτιά του 10ετούς ομολόγου μετά το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο – Στο 1,63% υποχώρησε η απόδοση του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom