Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για επαγγελματίες – ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά οι επιστροφές ΕΦΚ στα καύσιμα

Τα «κλειδιά» για το επίδομα των 800 ευρώ - Αναλυτικός οδηγός με 20 ερωτήσεις και απαντήσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Με ηλεκτρονικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται, στο εξής, οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που αφορά στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι απαλλαγής.

Με την νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνονται και οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων που ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λ.π.

Σύμφωνα με δύο αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η μέχρι τώρα διαδικασία θα αναμορφωθεί, περιλαμβάνοντας μια νέα, ηλεκτρονική εφαρμογή. Μέσα από αυτή, συγκεκριμένα, θα ολοκληρώνονται οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.α.

Η αίτηση επιστροφής, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στα αρμόδια τελωνεία ηλεκτρονικά, μέσω της νέας εφαρμογής, που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό, στο πληροφοριακό σύστημα ICISnet. Με τον τρόπο αυτό, οι διαδικασίες θα προχωρούν πιο γρήγορα και πιο ομαλά, αφού δε θα απαιτείται η -δύσκολη μερικές φορές- αυτοπρόσωπη παρουσία του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία καταβολής του ποσού της επιστροφής, αυτή θα γίνεται με την απ’ ευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών, αφού οι δικαιούχοι θα έχουν πρώτα δηλώσει τον IBAN αριθμό λογαριασμού τους. Η αλλαγή σε αυτό το βήμα της διαδικασίας έρχεται να αντικαταστήσει μια χρονοβόρα και αναχρονιστική διαδικασία, που προέβλεπε την έκδοση χειρόγραφων επιταγών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, επιταχύνεται η διαδικασία απόδοσης των ποσών επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους, σε σχέση με την καταργούμενη χειρόγραφη διαδικασία, που δημιουργούσε διοικητικό κόστος και σημαντικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων των δικαιούχων.

Προτεινόμενα για εσάς

Πρόστιμα-φωτιά σε όσους δεν μειώσουν τα καύσιμα!

Ανδρέας Ντίνης

«Φωτιά» τα καύσιμα – Η υποχώρηση των διεθνών τιμών δεν… ήρθε Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕ για τις τιμές των καυσίμων

Αποφασισμένη να μας… κόψει τσίπουρο και τσικουδιά η Κομισιόν: «Αυξήστε τον ΕΦΚ»

Μιχάλης Μάρδας

Συμμαχία Τσίπρα-Τσακαλώτου για αύξηση του ΕΦΚ και… σωτηρία του περιβάλλοντος

George Michaelides

Συμφώνησαν κυβέρνηση και ιθαγενείς στο Εκουαδόρ για τις επιδοτήσεις στα καύσιμα

Δημήτρης Κατσάκος

Κρίση πετρελαίου: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα, οι έλεγχοι συνεχίζονται

Ανδρέας Ντίνης

Φόβοι για το «ράλι» στην τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα – Τι μελετά η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης

Μιχάλης Μάρδας

Ακριβά ναυτιλιακά καύσιμα από το 2020 και οικονομικό κόστος για τις εταιρείες

Ανδρέας Ντίνης