Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και οι φόροι των ακινήτων!

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις, ταχυδρομικώς τα δικαιολογητικά Τα 5 μυστικά για αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές [πίνακας]

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν εντός του 2019 αντιμέτωποι με την υποχρέωση να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν με γονική παροχή ή κληρονομιά.

Επιπλέον, πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς θα χάσουν κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνται σήμερα και θα πάψουν να είναι δικαιούχοι απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ. Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις θα οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εφαρμογή του… Μνημονίου «ενισχυμένης εποπτείας» της ελληνικής οικονομίας, έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έκθεση αξιολόγησης επί της πορείας υλοποίησης του προγράμματος της «ενισχυμένης εποπτείας», η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στους πιστωτές της χώρας μας ότι το 2019 και το 2020 θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξομοίωσης των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων όπως αυτές είχαν εκτιμηθεί το 2018 από εξειδικευμένους πιστοποιημένους εκτιμητές, τους οποίους είχε επιστρατεύσει το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων, όπως αυτές είχαν εκτιμηθεί το 2018, θα ολοκληρωθεί σε άλλες δύο δόσεις, τα έτη 2019 και 2020. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος αλλά και του χρόνου θα γίνουν νέες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως σε «λαϊκές», υποβαθμισμένες γειτονιές μεγάλων δήμων όπου κατοικούν νοικοκυριά με πενιχρά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν με την αναπροσαρμογή που έγινε το 2018, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τις αγοραίες τιμές. Στις περιοχές αυτές οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος προκειμένου να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις αγοραίες.

Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα έχει ως συνέπεια, στις συγκεκριμένες περιοχές να αυξηθούν και πάλι δεκάδες φόροι επί της κατοχής και της απόκτησης ακινήτων, οι οποίοι εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών. Ταυτόχρονα, οι νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές θα εξουδετερώσουν πλήρως τα όποια οφέλη προκύπτουν από την ήδη νομοθετημένη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30%.

Επιπλέον, εξαιτίας των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών στις εν λόγω περιοχές, πολλοί από τους φορολογούμενους που κατοικούν σε αυτές θα πάψουν να πληρούν τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπονται για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και απαλλαγών από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, καθώς η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων τους θα υπερβεί τα όρια αξίας που ορίζουν οι σχετικοί νόμοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν το 2018 καλύπτουν το 37% των περιοχών της επικράτειας της χώρας στις οποίες ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα, οι αντικειμενικές αυξήθηκαν σε 3.792 περιοχές (επί συνόλου 10.216).

Στις περιοχές αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται πάρα πολλές «λαϊκές» γειτονιές και συνοικίες στις οποίες κατοικούν νοικοκυριά με χαμηλού ύψους εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητα, θεωρείται βέβαιο ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν εκ νέου το 2019.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε με ένα κλικ τη νέα αντικειμενική αξία του ακινήτου σας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντικειμενικές αξίες: Πώς θα γλιτώσετε φόρους από τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κάντε κλικ και βρείτε τις τιμές ζώνης του ακίνητου σας μέσω δορυφορικών φωτογραφιών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντικειμενικές αξίες: Αυτές είναι οι ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αυτοί είναι οι συγκριτικοί πίνακες παλαιών και νέων περιοχών για 253 δήμους και περιοχές στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέες αντικειμενικές αξίες, μια σημαντική μεταρρύθμιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναλυτικά ο «χάρτης» των αντικειμενικών αξιών – Πώς διαμορφώνονται οι ζώνες [Όλη η λίστα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνεται η πληρωμή το 2022 – Τι αλλάζει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντικειμενικές αξίες: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ποιες θα δουν μείωση [παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom