Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα η προστασία της πρώτης κατοικίας από το 2020

Στον αέρα η προστασία της πρώτης κατοικίας από το 2020

Ιωάννα Φεντούρη - Αγγελική Βελεσιώτη

Σε δύο ταχύτητες θα κινηθεί το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το οποίο φέρεται να… κλείδωσε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Τα μεσαία οικονομικά στρώματα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης μέσα σε διάστημα ενός έτους από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το καθεστώς, ενώ οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες (π.χ. άνεργοι, ΑμΕΑ) μέσα στην επόμενη τριετία.

Εν τω μεταξύ, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο πως, από τη στιγμή που το διάδοχο πλαίσιο θα κάνει τον κύκλο του, οι δανειολήπτες θα μπορούν να στραφούν στο νόμο Κατσέλη (3869/2010) για να ρυθμίσουν τις… κόκκινες οφειλές τους, από τον οποίο βεβαίως θα απουσιάζει η επίμαχη διάταξη (9, παράγραφος 2) περί προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Σε καμία άλλη χώρα δεν υφίσταται τέτοια διάταξη. Αντίθετα, πορεύονται βάσει του πτωχευτικού δικαίου», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικές πηγές, από την πλευρά τους, μετέφεραν στον «Ε.Τ.» πως στόχος τους είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να φτιαχτεί ένα άλλο πλαίσιο, στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού (ν. 4469/2017), όπου εκεί ο οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίσει όλα του τα χρέη.

Λευκός καπνός

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι στη χθεσινή «συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και υπήρξε κατάληξη στα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχρηζαν διευκρινίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης». Στόχος είναι μέχρι και την προσεχή Κυριακή (24/2) να έχει ολοκληρωθεί και αποσταλεί το σχετικό νομοθέτημα στους Θεσμούς για τα απαραίτητα σχόλια, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη (26/2). Υπενθυμίζεται πως στις 28.2.2019 λήγει η παράταση του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη, βάσει του οποίου παρέχεται προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Συνεπώς, έως τότε θα πρέπει να έχει ψηφισθεί το νέο καθεστώς.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Προσοχή: Νέα απάτη με την… ανταλλαγή κάρτας SIM – Συναγερμός λόγω e-banking

Ανδρέας Ντίνης

21,5 δισ. ευρώ ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Απρίλιο 2020

Evanthia Karra

Επιδότηση δόσεων ή αναστολή πληρωμών για ένα εξάμηνο για 500.000 δανειολήπτες

Ανδρέας Ντίνης

Οκτώβριο ξανατρέχουν οι δόσεις των δανείων – Παράταση της αναστολής για ακόμη ένα τρίμηνο

Μιχάλης Μάρδας

Λαγκάρντ: Ύφεση ως 12% στην ευρωζώνη – Χωρίς προηγούμενο η οικονομική συρρίκνωση

Tinad

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Τι είπε για πρώτη κατοικία, 800αρι και για την επόμενη μέρα

Ανδρέας Ντίνης

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Αναδρομικά: Πότε, ποιοι και πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

«Κληρώνει» για πρώτη κατοικία – Στο τραπέζι η επιδότηση στεγαστικών δανείων

Ανδρέας Ντίνης

Η ΕΚΤ θα δέχεται ομόλογα “junk” ως εγγύηση για δάνεια

Kon