Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα η προστασία της πρώτης κατοικίας από το 2020

Στον αέρα η προστασία της πρώτης κατοικίας από το 2020

Ιωάννα Φεντούρη - Αγγελική Βελεσιώτη

Σε δύο ταχύτητες θα κινηθεί το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το οποίο φέρεται να… κλείδωσε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Τα μεσαία οικονομικά στρώματα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης μέσα σε διάστημα ενός έτους από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το καθεστώς, ενώ οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες (π.χ. άνεργοι, ΑμΕΑ) μέσα στην επόμενη τριετία.

Εν τω μεταξύ, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο πως, από τη στιγμή που το διάδοχο πλαίσιο θα κάνει τον κύκλο του, οι δανειολήπτες θα μπορούν να στραφούν στο νόμο Κατσέλη (3869/2010) για να ρυθμίσουν τις… κόκκινες οφειλές τους, από τον οποίο βεβαίως θα απουσιάζει η επίμαχη διάταξη (9, παράγραφος 2) περί προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Σε καμία άλλη χώρα δεν υφίσταται τέτοια διάταξη. Αντίθετα, πορεύονται βάσει του πτωχευτικού δικαίου», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικές πηγές, από την πλευρά τους, μετέφεραν στον «Ε.Τ.» πως στόχος τους είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να φτιαχτεί ένα άλλο πλαίσιο, στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού (ν. 4469/2017), όπου εκεί ο οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίσει όλα του τα χρέη.

Λευκός καπνός

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι στη χθεσινή «συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και υπήρξε κατάληξη στα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχρηζαν διευκρινίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης». Στόχος είναι μέχρι και την προσεχή Κυριακή (24/2) να έχει ολοκληρωθεί και αποσταλεί το σχετικό νομοθέτημα στους Θεσμούς για τα απαραίτητα σχόλια, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη (26/2). Υπενθυμίζεται πως στις 28.2.2019 λήγει η παράταση του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη, βάσει του οποίου παρέχεται προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Συνεπώς, έως τότε θα πρέπει να έχει ψηφισθεί το νέο καθεστώς.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Moody’s: Αναβαθμίζει τις τράπεζες σε θετικό outlook

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Προσέξτε αυτά τα μηνύματα, είναι απάτη – Αφαιρούν χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό σας

Λάμπρος Κατσαρός

Βραζιλία: Συμμορία λήστεψε 3 τράπεζες- Οι ληστές διέφυγαν με ομήρους δεμένους στα αμάξια τους [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Πυρόπληκτος καταγγέλλει ότι οι τράπεζες του ζητούν 800 ευρώ ενώ έχουν ανασταλεί οι δανειακές υποχρεώσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Εξόφληση φόρου εισοδήματος: Μέχρι και 12 άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πρώτη κατοικία: Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Οι ρυθμίσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυστραλία: Μπλακάουτ στις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας

Μαρίνα Μπενέκου

Ρύθμιση οφειλών: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 240 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία και 420 δόσεις στις Τράπεζες – Όλη η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom