Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε δισ. ευρώ το κόστος της λύσης ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα δάνεια»

Οδηγός «Ε.Τ.»: Βήμα βήμα το πάγωμα των δανείων - Ποιοι και πως δικαιούνται την αναστολή πληρωμών

Τάσος Δασόπουλος

Η προεκλογική παροχή για έμμεση κρατικοποίηση των «κόκκινων» δανείων με επιδότηση δόσεων για ποσό έως 250 εκατ. ευρώ το χρόνο προστίθεται στις υποσχέσεις για κάλυψη δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά, «συμπληρώνοντας» το δημοσιονομικό ναρκοπέδιο για τα επόμενα χρόνια. Την ώρα που η ενίσχυση της ανάπτυξης επαφίεται σε μέτρα που αφορούν κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης μέσω αύξησης μισθών και θεσμοθέτησης επιδομάτων, θυμίζοντας τα χρόνια πριν από την κρίση.

Η σημερινή κυβέρνηση επιμένει να τρέχει με μεγάλες ταχύτητες προεκλογικά μέτρα, αφήνοντας τα «δύσκολα» για αργότερα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το θέμα της συνέχισης της προστασίας της πρώτης κατοικίας με μεγάλα όρια, που αποδέχθηκαν και οι τραπεζίτες.

Η λύση που δόθηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας το μόνο που προσφέρει είναι ένα ακόμη πολιτικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση εν όψει των εθνικών εκλογών δίνοντας συνέχεια στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη που λήγει στο τέλος του μήνα. Φορτώνει όμως τους προϋπολογισμούς των επόμενων 20 ετών με ένα βάρος που θα ξεπερνά και τα 5 δισ., αφού κάθε χρόνο το νέο καθεστώς θα επιδοτεί τις τράπεζες μέσω της συμμετοχής στη δόση του δανείου κατά 33%.

Το ετήσιο ποσό που θα διατίθεται θα είναι 200 εκατ. ευρώ, με προοπτική να φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ, αν υπάρξει ανάγκη τα επόμενα χρόνια. Μαζί σχεδιάζεται να τρέξει και μια έμμεση επιδότηση στεγαστικών δανείων και δαπανών ενοικίου μέσω του διευρυμένου στεγαστικού επιδόματος. Από τα 400 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό, περίπου τα μισά θα καλύπτουν μέρος της δόσης στεγαστικών δανείων σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που εξυπηρετούν ως ένα μέρος το στεγαστικό δάνειό τους.

Το δεύτερο μεγάλο κίνητρο για την αποδοχή των τραπεζιτών είναι η στήριξη που περιμένουν από την κυβέρνηση στη θεσμική λύση για εκκαθάριση «κόκκινων» δανείων 20 δισ. που δείχνει να προετοιμάζεται από πέρσι και το οποίο επεξεργάζονται το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το ΤΧΣ, με σύμβουλο την JP Morgan.

Το σχέδιο συνεχίζει να κινείται στη σκιά παράλληλα με το σχέδιο που προωθεί φανερά η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο δείχνει σαφώς πιο προχωρημένο. Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει εγγυήσεις του Δημοσίου 6-6,5 δισ. ευρώ έναντι των απωλειών των τραπεζών από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο της ΤτΕ χρειάζεται πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών της τάξης των 7 δισ. ευρώ, όπου επίσης το Δημόσιο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα στα κεφάλαια των εμπορικών τραπεζών θα προκύψει μετά το τέλος του καλοκαιριού και θα κληθεί να το καλύψει η επόμενη κυβέρνηση με αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί από τη σημερινή.

Ο χορός των δισεκατομμυρίων που θα ανοίξει σίγουρα με τις τράπεζες έρχεται να προστεθεί στο ήδη εντοπισμένο πρόβλημα των δικαστικών αποφάσεων που απειλεί με ετήσιες υποχρεώσεις κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ για αναδρομικά μισθών και συντάξεων επιβαρύνοντας τους επόμενους προϋπολογισμούς και τινάζοντας στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ και καύσωνας: Τα «μέτρα προστασίας» στη γλώσσα του σημαίνει «αργία»!

Η αύξηση των μισθών και η πραγματικότητα

Kon

Αντιπολίτευση κάτω από τη βάση

Kon

Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Το γαρ πολύ της θλίψεως στον ΣΥΡΙΖΑ γεννά παραφροσύνη

Kon

Πολιτικοί χορηγοί του Κ. Μητσοτάκη

Kon

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Σεξιστική και χυδαία επίθεση στη Σάκκαρη – Να σεβαστείτε τη Μαρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οργισμένη ανακοίνωση της ΝΔ για το σεξιστικό tweet κατά Σάκκαρη και την επίθεση σε βάρος του γιου του πρωθυπουργού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά με τροπολογία ανάκληση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια