Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλούν με χρεοκοπία για τα αναδρομικά: 3,8 δισ. ευρώ για τις επιστροφές 5ετίας

αναδρομικά

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Ποσό 712,8 εκατ. ευρώ για το 2019, και 733,5 εκατ. από το 2020 και μετά με αναδρομικά 5ετίας στα 3,8 δισ. ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο για τα Δώρα.

Αυτό θα συμβεί εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επιβεβαιώσει την απόφαση του έκτου τμήματός του περί αντισυνταγματικής περικοπής τους και δικαιώσει τελεσίδικα τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως αποκαλύπτεται σε πίνακα του υπουργείου Οικονομικών που παρουσίασαν στο ΣτΕ οι συνήγοροί του για τη μάχη των Δώρων στο Δημόσιο.

Ενα τέτοιο βάρος θα θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, λέει το υπουργείο, καλώντας εμμέσως τους δικαστές να αλλάξουν την αρχική απόφαση που πήραν πριν από ενάμιση μήνα (17/12/2018), προβάλλοντας μάλιστα τον άκρως επικίνδυνο και εκβιαστικό ισχυρισμό ότι, αν χρειαστεί να δώσει αυτά τα ποσά το κράτος (είτε κατ’ έτος είτε και με αναδρομικά), τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας και ουσιαστικά νέου Μνημονίου, γιατί θα κλείσουν οι αγορές και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανείζεται για να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος!

Ο «μπαμπούλας» της χρεοκοπίας χρησιμοποιείται ως έσχατο όπλο από την κυβερνητική πλευρά, που βλέπει ότι η ζυγαριά της Δικαιοσύνης γέρνει προς τη δικαίωση των υπαλλήλων και της επιστροφής των Δώρων, η περικοπή των οποίων κρίθηκε αντισυνταγματική και δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε στην επικείμενη οριστική ετυμηγορία της, που αναμένεται ως το τέλος Μαρτίου.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Η κινδυνολογία της χρεοκοπίας και νέου Μνημονίου, που επιστρατεύει όμως η κυβέρνηση, δεν συνάδει με τις παροχές ύψους 1,3 δισ. ευρώ που έδωσε για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, ούτε με τα 783 εκατ. ευρώ του μερίσματος που μοίρασε στο τέλος του 2018.

Οι κυβερνώντες μιλάνε, δε, για κίνδυνο χρεοκοπίας και αποκλεισμού από τις αγορές, όταν την ίδια στιγμή έχουν κάνει σημαία ότι η χώρα εγκατέλειψε οριστικά τα Μνημόνια από τις 20 Αυγούστου του 2018 με το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη!

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις δημοσίου: Τα 3 + 1 πακέτα αναδρομικών με επιστροφές έως 12.768 ευρώ [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συντάξεις του Δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Ανατροπή στα αναδρομικά για συντάξεις του Δημοσίου [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναδρομικά έως 6.500 ευρώ για 14.600 κληρονόμους θανόντων από 1ης/10/2019 [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Καταιγίδα αποφάσεων για αναδρομικά [αναλυτικοί με τα ποσά για όλα τα Ταμεία]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Δεύτερο πακέτο αναδρομικών για 50.000 συνταξιούχους και 14.600 κληρονόμους [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μόνιμες αυξήσεις για 520.000 συνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά [πίνακες & παραδείγματα για δημόσιο και απόστρατους]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Αναδρομικά για 14.600 κληρονόμους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Γιατί κάποιοι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις – Διευκρινίσεις από τον e-ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom