Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» Δραγασάκη για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Δραγασάκης: Λάθος που εμπιστευτήκαμε στον Βαρουφάκη το υπουργείο Οικονομικών

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

«Βόμβα» μεγατόνων… έριξε, εχθές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επισήμανε τον κίνδυνο για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως: «δεν έχουμε λύσεις manual, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος οδηγός γύρω από το πώς αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο πρόβλημα. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια. Και δυστυχώς, αυτά, ενδεχομένως, να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Ελληνας φορολογούμενος».

Η δήλωση του κ. Δραγασάκη έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το πιστωτικό σύστημα, με τις μετοχές των τραπεζών στο χρηματιστήριο να δοκιμάζονται. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα, οι μέχρι σήμερα πληροφορίες τοποθετούν τον πήχυ της ένταξης σε αυτό, σε εξαιρετικά χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τα τρέχοντα -αξία πρώτης κατοικίας ακόμη και κάτω των 100.000 ευρώ για τον άγαμο, από 180.000 που προβλέπει το παρόν καθεστώς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός, αναφερόμενος στην παράταση της διάταξης του νόμου Κατσέλη (ν. 3869/2010) για την προστασία της πρώτης κατοικίας (έως τις 28.2.2019), ενημέρωσε τις Επιτροπές πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το επιτόκιο δανεισμού του πενταετούς ομολόγου με το οποίο βγήκε η χώρα μας στις αγορές, μέσα στην εβδομάδα, σημείωσε ότι είναι λογικό το ύψος του (3,6%), δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει. «Είναι καλύτερο από το επιτόκιο που είχε η χώρα το 2007 και το 2008, δηλαδή από το επιτόκιο πριν την κρίση», κατέληξε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Moody’s: Αναβαθμίζει τις τράπεζες σε θετικό outlook

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Προσέξτε αυτά τα μηνύματα, είναι απάτη – Αφαιρούν χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό σας

Λάμπρος Κατσαρός

Βραζιλία: Συμμορία λήστεψε 3 τράπεζες- Οι ληστές διέφυγαν με ομήρους δεμένους στα αμάξια τους [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Πυρόπληκτος καταγγέλλει ότι οι τράπεζες του ζητούν 800 ευρώ ενώ έχουν ανασταλεί οι δανειακές υποχρεώσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Εξόφληση φόρου εισοδήματος: Μέχρι και 12 άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αυστραλία: Μπλακάουτ στις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας

Μαρίνα Μπενέκου

Ρύθμιση οφειλών: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 240 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία και 420 δόσεις στις Τράπεζες – Όλη η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έτσι γίνεται το phising – Κλέβουν τα χρήματά μας μέσω mail [βίντεο]

Παράθυρο για κούρεμα δανείων μέσω «Γέφυρας ΙΙ»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom