Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέοι μισθοί και τα επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα

ΔΝΤ: Η διαφθορά κοστίζει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε φορολογικά έσοδα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αύξηση κατά 10,9% στον κατώτατο μισθό, που πάει στα 650 ευρώ, από 1ης/2/2019, δηλαδή ανεβαίνει κατά 63,96 ευρώ το μήνα, από τα 586,08 ευρώ που είναι σήμερα, αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση, πλειοδοτώντας πάνω από το ανώτατο όριο 10% που πρότεινε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και υπερβαίνοντας τις αναφορές περί του «να είστε προσεκτικοί» που είχε απευθύνει την περασμένη εβδομάδα ο… όψιμος φίλος του ΣΥΡΙΖΑ επίτροπος της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Ελεύθερος Τύπος δημοσιεύει σήμερα τους αναλυτικούς πίνακες για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και είναι άνω ή κάτω των 25 ετών, παντρεμένοι ή εργένηδες.
«Δίνουμε την αύξηση στους χαμηλόμισθους για να τη σπαταλήσουν», ήταν η επική ατάκα Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν ανακοίνωνε το μισθό των 650 ευρώ!

Προεκλογικά

Λόγω της πυρετώδους προεκλογικής προετοιμασίας, δεν υπήρξε καμία προσέγγιση ούτε στο πόρισμα (που δεν ήταν δεσμευτικό) ούτε στις προτροπές του κ. Μοσκοβισί, και κάπως έτσι ο κ. Τσίπρας, αφού πήρε και την εισήγηση της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου (που μιλούσε για 10%), ανακοίνωσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο βασικός μισθός για τον άγαμο χωρίς προϋπηρεσία αυξάνεται 11% και από 1ης Φεβρουαρίου 2019 πάει στα 650 ευρώ από 586,08 ευρώ που είναι σήμερα.

Η αύξηση μισθού είναι θετική, αλλά η αγορά θα απαντήσει σε ένα με δύο μήνες αν μπορεί να πληρώσει το 11% στον κατώτατο μισθό, που λαμβάνουν περίπου 450.000 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση, ενώ άλλοι 350.000 μερικής απασχόλησης, που παίρνουν τα μισά του κατώτατου μισθού, από 1ης/2/2019, θα παίρνουν τα μισά των 650 ευρώ, δηλαδή 325 ευρώ μικτά το μήνα.

Σταδιακά

Οι πρώτες αντιδράσεις που ήρθαν όμως από την πλευρά των εμπόρων δείχνουν ότι περίμεναν αύξηση σε πιο λογικά πλαίσια, ώστε σε μια τριετία να έφτανε ο μισθός τα 751 ευρώ.

Για παράδειγμα, η Πορτογαλία, όταν βγήκε από τα Μνημόνια, αύξησε σε τρεις δόσεις τον κατώτατο μισθό. Στην πρώτη φάση τον πήγε από 530 ευρώ σε 557 το 2017 (αύξηση 5%), σε δεύτερη φάση τον πήγε στα 580 ευρώ με αύξηση 4,1% το 2018, και ο στόχος είναι τα 600 ευρώ το 2019 με αύξηση 3,4%.

Οι Πορτογάλοι θα έχουν πάρει 70 ευρώ σε μια τριετία (2017, 2018, 2019), αλλά η Ελλάδα δίνει περίπου ανάλογη αύξηση (64 ευρώ) σε μία χρονιά (2019).

Η ανησυχία είναι αν θα υπάρξει και αύξηση της μερικής απασχόλησης από επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον αυξημένο μισθό και τις αυξημένες εισφορές στους επόμενους μήνες. Το κίνητρο της μείωσης εργοδοτικών εισφορών κατά 6,67% είναι ελάχιστο και αφορά σε περίπου 12.000 προσλήψεις νέων πλήρους απασχόλησης χωρίς απολύσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Επίδομα παιδιού: Σήμερα η καταβολή του – Τι άλλο πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΟΠΕΚΑ: Στις 30 Σεπτεμβρίου καταβάλλονται τα επιδόματα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

e-ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ-ΟΠΕΚΑ: Τι θα πληρωθεί αυτή η εβδομάδα σε συντάξεις, επιδόματα – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο χάρτης με τους νέους μισθούς από 1ης-1-2022 [αναλυτικοί πίνακες με τα νέα ποσά στον ιδιωτικό τομεά]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Eurostat: Μειώθηκε το κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΟΠΕΚΑ: Αυτά τα επιδόματα πληρώνονται στις 31 Αυγούστου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θα απολύονται ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα; – Τι απαντούν Γεωργιάδης και Χατζηδάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο τραπέζι η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους – Τι σημαίνει αυτό για τους μισθούς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η αύξηση των μισθών και η πραγματικότητα

Kon