Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται χαράτσι… αλληλεγγύης στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Τα μυστικά για μεγαλύτερη σύνταξη στα 62 με παράλληλη ασφάλιση - Τι ισχύει για την αύξηση αναπλήρωσης στρατιωτικών συντάξεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Eιδική εισφορά αλληλεγγύης στα ποσά των αναδρομικών που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο ή πρόκειται να εισπράξουν αυτόν το μήνα περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι λειτουργοί του Δημοσίου θα επιβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν οι δικαιούχοι την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2019, για να δηλώσουν τις αποδοχές του 2018.

Οι επιβαρύνσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπολογιστούν επί των συνολικών φορολογητέων ποσών των αναδρομικών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος 20%.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής εξέδωσε πρόσφατα απόφαση με την οποία εφαρμόζονται κατά γράμμα τα όσα προβλέπουν η νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 86 του ψηφισθέντος Ν. 4582/2018 και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για τη φορολόγηση των αναδρομικών που καταβλήθηκαν ήδη από τον Δεκέμβριο ή πρόκειται να καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων. Με την απόφαση του κ. Πιτσιλή (η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών για τους φορολογούμενους που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι) επιβεβαιώνεται πλήρως η αποκάλυψη που είχε κάνει ο «Ε.Τ.» από τον Δεκέμβριο, ότι τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των δικαιούχων την ερχόμενη άνοιξη. Συγκεκριμένα, από την απόφαση του κ. Πιτσιλή προκύπτει ότι το οριστικό καθεστώς φορολόγησης των αναδρομικών έχει ως εξής:

1) Επί των «καθαρών» ποσών των αναδρομικών (των ποσών που προκύπτουν μετά την αφαίρεση των αναλογουσών ασφαλιστικών και υγειονομικών κρατήσεων) παρακρατείται φόρος εισοδήματος 20%, βάσει των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 60 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013).

2) «Ως χρόνος κτήσης» των αναδρομικών θεωρείται το φορολογικό έτος 2018. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά των αναδρομικών θα δηλωθούν εφάπαξ στις δηλώσεις φορολογίας των εισοδημάτων του 2018 που θα υποβάλουν φέτος την άνοιξη οι δικαιούχοι.

3) Τα συνολικά φορολογητέα αναδρομικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που δεν εισπράττονται καν από τους δικαιούχους λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος 20%, θεωρούνται ως αυτοτελώς φορολογούμενα. Δηλαδή, στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 που θα υποβάλουν φέτος οι δικαιούχοι, τα ποσά αυτά θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ στον πίνακα 6 του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1, στους κωδικούς όπου αναγράφονται τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα. Ως εκ τούτου, τα ποσά αυτά δεν θα προστεθούν στα τακτικά φορολογητέα εισοδήματα των δικαιούχων και έτσι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος, καθώς δεν θα φορολογηθούν εκ νέου με βάση την κλίμακα φόρου για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

4) Ωστόσο, τα συνολικά φορολογητέα αναδρομικά, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που δεν εισπράττονται καν από τους δικαιούχους λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος 20%, δεν απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013). Δηλαδή, στα ποσά αυτά θα επιβληθεί, τελικά, ειδική εισφορά με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τα συνολικά εισοδήματα του δικαιούχου, από όλες τις πηγές, υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ. Στην απόφαση του κ. Πιτσιλή αναφέρεται, ειδικότερα, ότι τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων θα αποτυπώνονται στις βεβαιώσεις αποδοχών των δικαιούχων με τον κωδικό 47, που αντιστοιχεί σε εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα τα οποία δεν εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ως γνωστόν, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται κλιμακωτά επί του αθροίσματος όλων των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς (στην πηγή) ή έχουν απαλλαγεί από το φόρο εισοδήματος.

Ο υπολογισμός της εισφοράς θα γίνει και το 2019 με βάση την ακόλουθη κλίμακα συντελεστών:

– 0% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 12.000 ευρώ,

– 2,2% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 20.000 ευρώ,

– 5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ,

– 6,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ,

– 7,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ,

– 9% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και

– 10% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τις 220.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, ένας στρατιωτικός με ετήσιες τακτικές φορολογητέες αποδοχές από μισθούς 20.000 ευρώ για το έτος 2018, ο οποίος έλαβε στο χέρι ποσό αναδρομικών 4.000 ευρώ, κατόπιν παρακράτησης φόρου 1.000 ευρώ, θα πρέπει να εμφανίσει το ποσό των 5.000 ευρώ στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, ως αυτοτελώς φορολογηθέν εισόδημα. Επί του ποσού αυτού θα κληθεί να πληρώσει με το εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης ειδική εισφορά αλληλεγγύης 5%, δηλαδή 250 ευρώ (ο συντελεστής 5% προκύπτει από την κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αναδρομικά για Δώρα, επικουρικές: Μαζικές αποφάσεις από τα Πρωτοδικεία για επιστροφές 11 μηνών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνονται

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αναδρομικά από μειώσεις και Δώρα στις επικουρικές συντάξεις – Νέα δικαστική απόφαση δείχνει τον δρόμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι πληρωμές και οι αυξήσεις στις συντάξεις – Το χρονοδιάγραμμα και τα ποσά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Κλείδωσαν αναδρομικά από 500 ως 3.400 ευρώ για 400.000 συνταξιούχους [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε δόσεις τα αναδρομικά στις συντάξεις για 1,5 εκατ. συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Αυξήσεις σε παλαιούς συνταξιούχους – Ποιοι τα δικαιούνται, πότε ξεκινούν οι πληρωμές [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συντάξεις: Ανατροπή σε αναδρομικά για επικουρικές – Τι ορίζουν δύο νέες δικαστικές αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Αναδρομικά 4 ταχυτήτων για 1,5 εκατ. συνταξιούχους – Έως 10.300 ευρώ οι επιστροφές – Ποιοι έχουν «κλειδώσει» τις πληρωμές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom