ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είμαστε η τρίτη πιο σπάταλη χώρα του ευρώ παρά τα μνημόνια

Στην τρίτη θέση με βάση τις μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ εντός ευρωζώνης εμφανίζεται η Ελλάδα το 2015, παρά τις 12 μειώσεις στις συντάξεις που έχουν γίνει από το 2010 και μετά και την περικοπή μισθών στο Δημόσιο κατά 25%.

Σύμφωνα με μέτρηση της Eurostat, η Ελλάδα έχει τις τρίτες μεγαλύτερες δαπάνες μετά τη Φιλανδία και τη Γαλλία, ξεπερνώντας και το μέσο όρο της ευρωζώνης, που οι δαπάνες αγγίζουν το 49% του συνολικού ΑΕΠ της ζώνης ευρώ.
Ενας λόγος που οι δαπάνες εμφανίζονται κοντά στο 53% είναι ότι το ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί τα τελευταία έξι χρόνια σε ποσοστό πάνω από 25%. Ενας δεύτερος και ίσως πιο ουσιαστικός λόγος που οι δημόσιες δαπάνες δεν ακολούθησαν τη συνολική κατάρρευση της καταναλωτικής δαπάνης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την άνοδο του ποσοστού φτώχειας είναι η «ποιότητά» τους. Το γεγονός δηλαδή ότι δίνονται χρήματα τα οποία έχουν μικρή απόδοση σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μέτρηση αυτή συνόδευε την επιχειρηματολογία της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη θέσπισης τακτικής αναθεώρησης των δημοσίων δαπανών για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και βεβαίως της ευρωζώνης.

Το κείμενο μοιράστηκε στο πρόσφατο άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβας στους υπουργούς Οικονομικών, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου, αφού η καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση είναι και ένας από τους βασικούς στόχους της σλοβακικής Προεδρίας.

Τι πληρώσαμε

Το φαινομενικά παράδοξο της μέτρησης για την Ελλάδα είναι ότι αφορά το 2015. Ενα έτος που στο πρώτο μισό του χρόνου το Δημόσιο δεν πλήρωνε τίποτα άλλο εκτός από μισθούς και συντάξεις. Δανείστηκε μάλιστα 11 δισ. ευρώ από τα τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών (δημιουργώντας όμως χρέος για τόκους 522 εκατ. ευρώ) και αύξησε τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα 5 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. που ήταν στο τέλος του 2014.

Μια εξήγηση δίνουν οι αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των υποχρεώσεων του χρέους που έφτασαν πέρσι τα 23,5 δισ. ευρώ και ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές της περασμένης τριετίας από τις οποίες περισσότερες από τις μισές πληρώθηκαν με το δάνειο των 86 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας Από εκεί και πέρα οι δαπάνες ακολούθησαν μορφή χιονοστοιβάδας.

Πληρώσαμε «έξοδα φακέλου» ύψους 200 εκατ. ευρώ για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας

Τάσος Δασόπουλος

[email protected]

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Αξιωματούχος ΕΕ στους F.T.: «Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει»

Ανδρέας Ντίνης

Σταϊκούρας: Το ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος κατά 4,2%

Ανδρέας Ντίνης

Ανάκτηση 8,2% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2022 – Η Ελλάδα θα επουλώσει γρήγορα τις πληγές της από την πανδημία

Ανδρέας Ντίνης

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Το καλό και το κακό σενάριο για το ΑΕΠ, «καμπανάκι» για τα χρέη και κόκκινα δάνεια

Δημήτρης Ντόγκας

Κατακόρυφη πτώση σημειώνει η τουρκική λίρα μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από τον Ερντογάν

Μαρίνα Μπενέκου

ΕΚΤ: Οι χρησμοί Λαγκάρντ για την ευρωπαϊκή οικονομία και ο φόβος της για «αυτογκόλ»

Δημήτρης Ντόγκας

Εurostat: 0,9% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη – 1,9%, μειώθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Εurogroup: Θετικό το κλίμα για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα – Η ατζέντα για τη δέκατη αξιολόγηση

Δημήτρης Ντόγκας

Εurostat: Η ευρωζώνη άντεξε στο δεύτερο κύμα πανδημίας – Σε Ελλάδα και Μάλτα οι υψηλότερες αυξήσεις του ΑΕΠ στο τρίμηνο

Δημήτρης Ντόγκας