ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είμαστε η τρίτη πιο σπάταλη χώρα του ευρώ παρά τα μνημόνια

Στην τρίτη θέση με βάση τις μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ εντός ευρωζώνης εμφανίζεται η Ελλάδα το 2015, παρά τις 12 μειώσεις στις συντάξεις που έχουν γίνει από το 2010 και μετά και την περικοπή μισθών στο Δημόσιο κατά 25%.

Σύμφωνα με μέτρηση της Eurostat, η Ελλάδα έχει τις τρίτες μεγαλύτερες δαπάνες μετά τη Φιλανδία και τη Γαλλία, ξεπερνώντας και το μέσο όρο της ευρωζώνης, που οι δαπάνες αγγίζουν το 49% του συνολικού ΑΕΠ της ζώνης ευρώ.
Ενας λόγος που οι δαπάνες εμφανίζονται κοντά στο 53% είναι ότι το ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί τα τελευταία έξι χρόνια σε ποσοστό πάνω από 25%. Ενας δεύτερος και ίσως πιο ουσιαστικός λόγος που οι δημόσιες δαπάνες δεν ακολούθησαν τη συνολική κατάρρευση της καταναλωτικής δαπάνης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την άνοδο του ποσοστού φτώχειας είναι η «ποιότητά» τους. Το γεγονός δηλαδή ότι δίνονται χρήματα τα οποία έχουν μικρή απόδοση σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μέτρηση αυτή συνόδευε την επιχειρηματολογία της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη θέσπισης τακτικής αναθεώρησης των δημοσίων δαπανών για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και βεβαίως της ευρωζώνης.

Το κείμενο μοιράστηκε στο πρόσφατο άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβας στους υπουργούς Οικονομικών, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου, αφού η καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση είναι και ένας από τους βασικούς στόχους της σλοβακικής Προεδρίας.

Τι πληρώσαμε

Το φαινομενικά παράδοξο της μέτρησης για την Ελλάδα είναι ότι αφορά το 2015. Ενα έτος που στο πρώτο μισό του χρόνου το Δημόσιο δεν πλήρωνε τίποτα άλλο εκτός από μισθούς και συντάξεις. Δανείστηκε μάλιστα 11 δισ. ευρώ από τα τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών (δημιουργώντας όμως χρέος για τόκους 522 εκατ. ευρώ) και αύξησε τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα 5 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. που ήταν στο τέλος του 2014.

Μια εξήγηση δίνουν οι αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των υποχρεώσεων του χρέους που έφτασαν πέρσι τα 23,5 δισ. ευρώ και ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές της περασμένης τριετίας από τις οποίες περισσότερες από τις μισές πληρώθηκαν με το δάνειο των 86 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας Από εκεί και πέρα οι δαπάνες ακολούθησαν μορφή χιονοστοιβάδας.

Πληρώσαμε «έξοδα φακέλου» ύψους 200 εκατ. ευρώ για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας

Τάσος Δασόπουλος

[email protected]

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Εurostat: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Οικονομικών: Η παράταση του lockdown βάζει στο τραπέζι νέο δυσμενέστερο σενάριο – Η δύσκολη εξίσωση των μέτρων στήριξης

Δημήτρης Ντόγκας

Το «μπαζούκας» των 21 δισ. που θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 9% έως το τέλος της χρονιάς

Δημήτρης Ντόγκας

ΒΕΑ: Η πρόταση για 12 στοχευμένα μέτρα στήριξης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Εurostat: Επιβράδυνε η ύφεση επιτάχυνε… η απασχόληση στην Ευρωζώνη

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Οικονομικών: Το νέο στρατηγικό πλάνο για τα μέτρα στήριξης- Ανακατανομή πόρων και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα

Δημήτρης Ντόγκας

Εurostat: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας γονάτισε της οικονομίες της Ευρωζώνης –Ποιες χώρες έδειξαν μεγαλύτερες αντοχές

Δημήτρης Ντόγκας

Εurostat : Η Ελλάδα πρωταθλήτρια… αποπληθωρισμού – 6,9% μειώθηκαν οι τιμές στην ενέργεια 1,1% αυξήθηκαν σε τρόφιμα και ποτά

Δημήτρης Ντόγκας

Η κόκκινη γραμμή του εξαμήνου για μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός – Το μεγάλο στοίχημα του Τουρισμού

Δημήτρης Ντόγκας