Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε ευρωζώνη και Ε.Ε.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε ευρωζώνη και Ε.Ε. κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο, ενώ μικρότερη υποχώρηση του σχετικού δείκτη καταγράφηκε και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

Άλλωστε, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων (Κομισιόν, ΕΚΤ), έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2019 και το 2020.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τις Βρυξέλλες είναι το μέγεθος της επιδείνωσης του δείκτη, που ξεπέρασε τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Οπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, η μεγάλη αβεβαιότητα σε σχέση με το Βrexit, αλλά και οι εμπορικές διαφορές μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, έχουν βαρύνει πολύ το κλίμα στους κόλπους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και αυτό έρχεται να προστεθεί και στη γενικότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στην ευρωζώνη στις 107,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 109,5 που ήταν τον Νοέμβριο. Στην Ε.Ε. υποχώρησε στις 107,6 μονάδες από τις 109,6.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος ήταν σημαντική στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη γερμανική και τη γαλλική, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων μηνών.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο δείκτης σημείωσε μικρή πτώση τον Δεκέμβριο στις 101,6 ομάδες από τις 101,8 που ήταν τον Νοέμβριο. Στους επιμέρους τομείς βελτίωση του κλίματος σημειώθηκε στους κλάδους των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, ενώ σημαντική επιδείνωση καταγράφηκε στις κατασκευές.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο και σε σχέση με τον Νοέμβριο ο δείκτης του λιανικού εμπορίου βελτιώθηκε κατά 8,4 μονάδες και οι δείκτες καταναλωτών και υπηρεσιών κατά 0,8 και 0,3 μονάδες αντίστοιχα. Αντίθετα, υποχώρησαν 10 μονάδες ο δείκτης των κατασκευών και 2 μονάδες ο δείκτης της βιομηχανίας. Η χώρα μας είχε μετά τη Σλοβακία το δεύτερο λιγότερο αισιόδοξο οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη.

Στην Κύπρο ο δείκτης εμπιστοσύνης σημείωσε άλμα άνω των 4 μονάδων και ήταν ο πιο αισιόδοξος στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο.

Με δεδομένη την επιτάχυνση της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, κυρίως στις μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία), στις Βρυξέλλες θεωρείται πολύ πιθανό ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες βδομάδες σε αναθεώρηση προς τα κάτω των τελευταίων προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής έκθεσης, η Κομισιόν είχε κατεβάσει τον πήχυ της ανάπτυξης για την ευρωζώνη στο 1,9% για το 2019 και στο 1,7% το 2020. Ωστόσο, είχε διευκρινίσει τότε ότι η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη μεγάλους κινδύνους, όπως έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και ένα Βrexit χωρίς συμφωνία.

Πρόκειται για δυνητικούς καθοδικούς κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να επιταχύνουν την επιβράδυνση τους επόμενους μήνες ή ακόμη και να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ύφεση.

Αναφορικά με το ελληνικό ΑΕΠ, η Κομισιόν είχε προβλέψει τον Νοέμβριο ότι θα αυξηθεί 2,0% τόσο το 2019 όσο και το 2020. Πάντως, μια μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει αρνητικά και την ελληνική.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Σαφές μήνυμα Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν: Η Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Tinad

Εκπρόσωπος Μπορέλ: Στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Tinad

Στην Ελλάδα η τρίτη αποθήκη της Ε.Ε. με υγειονομικό υλικό – Επτασφράγιστο μυστικό το πού θα βρίσκεται

Tinad

Αξιολόγηση σχεδίων ανάκαμψης από την Κομισιόν – 10% προκαταβολή το 2021

Kon

Η απόφαση της Ευρώπης, μια φιλοσοφία

Kon

Κορωνοϊός: SOS εκπέμπει ο πλανήτης – Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε 40 χώρες

Tinad

O «Mr. No»

Kon

Τελευταία ευκαιρία το στοίχημα των 72 δισ. €

Kon

Αισιοδοξία για την οικονομία

Kon