Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Η ιταλική συνταγή για την μείωσή τους

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

«Copy paste» το ιταλικό σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να… εκβιάσει την έγκριση των Ευρωπαίων για εφαρμογή του πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόταση, που θα παρουσιαστεί επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα, θα στηρίζεται κατά βάση στο ιταλικό μοντέλο GACs, με ελάχιστες προσθήκες από ελληνικής πλευράς. Κι αυτό γιατί οποιαδήποτε νέα παρέμβαση θα έπρεπε να εξεταστεί διεξοδικά από τους αρμόδιους αξιωματούχους, γεγονός που θα σήμαινε επιπλέον καθυστερήσεις επί της διαδικασίας, η ολοκλήρωση της οποίας τοποθετείται χρονικά από την κυβέρνηση περί τα τέλη Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο σχέδιο, που επεξεργάστηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προβλέπει την παροχή εγγυήσεων από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση ομολόγων έναντι «απορρόφησης» προβληματικών δανείων 15 – 20 δισ. ευρώ.

Ο μηχανισμός

«Το Δημόσιο εγγυάται τη βαθμίδα υψηλής εξασφάλισης, με τρόπο, όμως, που να μη θεωρείται κρατική στήριξη. Θα μπορούσε, δηλαδή, να παρασχεθεί από το μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους 26,6 δισ. ευρώ, που διαθέτει σήμερα η κυβέρνηση, πλην του μεριδίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που ανέρχεται στα 9,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα μπορεί να διακρατήσει τη βαθμίδα στα βιβλία της και, ταυτόχρονα, να πετύχει την αποαναγνώριση (derecognition) των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τον ισολογισμό της», εξηγούν στον «Ελεύθερο Τύπο» οι παραπάνω πηγές και συνεχίζουν: «Βασικό πρόβλημα στην περίπτωσή μας είναι ότι το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας (η εγγυήτρια) δεν εμπίπτει σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade)».

Σχέδιο Στουρνάρα

Στο… μικροσκόπιο των Ευρωπαίων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και το σχέδιο που παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Μολονότι πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών κάνουν λόγο για ένα σχέδιο πολυπλοκότερο από εκείνο του ΤΧΣ, δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι δίνει λύση σε δύο προβλήματα των τραπεζών: τα «κόκκινα» δάνεια και τον αναβαλλόμενο φόρο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Προσφυγή στο ΣτΕ: «Φρένο» στις e-δίκες για «κόκκινα» δάνεια επιχειρούν να βάλουν δύο Ροδίτες δικηγόροι

Δημήτρης Ντόγκας

Στουρνάρας: «Κόκκινα» δάνεια 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

Evanthia Karra

Πώς θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια της υγειονομικής κρίσης – Οι 6 λύσεις που προκρίνονται…

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τι σημαίνει για τα κόκκινα δάνεια μια Bad Bank – Ρυθμίσεις και παγίδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Ξεκοκκίνισαν» 64.717 δάνεια – Κινητικότητα από δανειολήπτες εν όψει άρσης της προστασίας α΄κατοικίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οδηγός Προστασίας από Πλειστηριασμούς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κόκκινα δάνεια: Η εκστρατεία προς τρεις κατευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κόκκινα δάνεια: Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για την αντιμετώπισή τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Άκυρο» Κουτσούμπα στην επιστολή Βαρουφάκη για κόκκινα δάνεια: Ανεδαφική η πρότασή του

Δημήτρης Κατσάκος