Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατασχέσεις 4,48 δισ. ευρώ αλλά τα φέσια αυξάνονται

Ντόμινο με 600.000 κατασχέσεις στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Περίπου 1 δισ. απλήρωτων φόρων καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Οκτώβριο, ενώ την ίδια ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή εμφανίζεται να έχει εισπράξει από κατασχέσεις 4,48 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν από τις αρχές του χρόνου κατά 8,83 δισ. ευρώ. Μόνο σε ένα μήνα, τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 996 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47 εκατ. ευρώ αφορούν πρόστιμα του ΚΒΣ.

Τα υπόλοιπα 972 εκατ. ευρώ είναι φορολογικές οφειλές οι οποίες αποδεικνύουν τη φορολογική κόπωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς επιμερίζονται σε όλους τους φόρους. Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τα 972 εκατ. ευρώ, τα 507,3 εκατ. ευρώ αφορούν φόρο εισοδήματος, τα 173,6 εκατ. ευρώ φόρους στην περιουσία και τα 203,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από καθυστερούμενο ΦΠΑ.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο στα 103,368 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 276 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, έφτασε τον Οκτώβριο τα 4,19 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 113.000 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Συνεχίζει όμως να αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων εναντίον των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογουμένων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ανήλθε στο 1,155 εκατομμύριο παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 7.000 άτομα.

Ο αριθμός των φορολογουμένων που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη όπου η ΑΑΔΕ μπορεί να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα πρακτικά παραμένει αμετάβλητος, φτάνοντας σύμφωνα με την ΑΑΔΕ τους 1.797.492 τον Οκτώβριο έναντι 1.790.740 τον Σεπτέμβριο.

Κατασχέσεις

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, φαίνεται επίσης ότι οι εισπράξεις από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν ανέλθει από την αρχή του χρόνου συνολικά σε 4,476 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,57 δισ. ευρώ ήρθαν από παλιά ληξιπρόθεσμα (δηλαδή από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και 30/11/2017) και 1,92 δισ. ευρώ από νέα ληξιπρόθεσμα, που δημιουργήθηκαν από τ ην αρχή του χρόνου.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ντόμινο 474 κατασχέσεων την ημέρα για χρέη στο Δημόσιο

Δεν γλυτώνουν από κατασχέσεις της εφορίας όσοι μπουν στο νόμο Κατσέλη

Δημήτρης Κατσάκος

Βιομηχανία κατασχέσεων

Δημήτρης Κατσάκος

Ντόμινο με 600.000 κατασχέσεις στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

George Michaelides

Πώς η εφορία θα κάνει αναλήψεις από εισοδήματα και καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου

Δημήτρης Κατσάκος

Οι 5 τρόποι άμυνας των οφειλετών από την Εφορία

Evanthia Karra

Η εφορία πατάει… γκάζι στις κατασχέσεις

Δημήτρης Κατσάκος

Από τη σεισάχθεια στις κατασχέσεις

Δημήτρης Κατσάκος

4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία επί ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Κατσάκος