Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΒΕΑ: Τα μνημόνια «έφυγαν», η απαισιοδοξία έμεινε

Εγιναν λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης λέει ένας από τους πέντε «σοφούς» της γερμανικής κυβέρνησης

Ιωάννα Φεντούρη

Επαναφορά κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, προσλήψεις προσωπικού σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια… αλλά και πρόωρες εκλογές ζητάει η πλειονότητα των πολιτών, στο πλαίσιο έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), που είδε εχθές το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, εκφράζουν μεγαλύτερη απαισιοδοξία για την ελληνική οικονομία, παρά για την ίδια τους την… τσέπη.

Ειδικότερα, το 77% των πολιτών κάνει λόγο για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την κρίση και το 74% τονίζει πως χρειάζονται προσλήψεις νέου και κατάλληλου προσωπικού σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια.

Στο ερώτημα «Είναι αναγκαίες οι πρόωρες εθνικές εκλογές για τη βελτίωση της οικονομίας», το 47% υποστηρίζει από μάλλον έως σίγουρα ναι, το 41% από μάλλον έως σίγουρα όχι, αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιποι (12%) δεν απαντούν.

Ευρήματα

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 62% των πολιτών είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, το δε 57% εκφράζει την απαισιοδοξία του για την προσωπική του οικονομική κατάσταση στο άμεσο μέλλον, ενώ το 69% σημειώνει πως δεν είδε βελτίωση των οικονομικών τους μετά τα μνημόνια.
Το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων αποτιμάται αρνητικά από το 66% και θετικά μόλις από το 23%. Πρόσθετα, σχεδόν 1 στους 2 αναφέρει πως θα μπορέσει φέτος να εξοφλήσει όλες τις φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις του, όταν το 36% απαντάει αρνητικά και το 12% δηλώνει άγνοια. Ακόμη, κατά το 67% υπάρχουν περιθώρια μείωσης στα δημοτικά τέλη και τους φόρους της περιοχής τους.

Ανάγκη συναίνεσης

«Οι αποτυπώσεις της έρευνας αποδεικνύουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης και των Μνημονίων έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους στην κοινωνία και την οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα. Oπως πρόσθεσε, είναι γεγονός «ότι οι αρνητικές απαντήσεις εξακολουθούν ακόμη να υπερτερούν σημαντικά των θετικών, με μόνη εξαίρεση την ικανότητα οριακά της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων (52%) να αποπληρώσουν φέτος τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

Μάλιστα, προέτρεψε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επεξεργαστούν δημιουργικές προτάσεις και πολιτικές, προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα οριστικά την κρίση. «Είναι ώρα, λοιπόν, να αφήσουμε στην άκρη την οξύτητα και το διχασμό και να ξεκινήσουμε τη δουλειά. Το κλίμα πολιτικής όξυνσης που έχει δημιουργηθεί κάθε άλλο παρά διευκολύνει την προσπάθεια της χώρας να κάνει το επόμενο βήμα. Μια προσπάθεια που παραμένει δύσκολη και γι’ αυτό απαιτεί σχέδιο, συναίνεση και γενναίες αποφάσεις», τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν το διάστημα 25-27 Νοεμβρίου 2018 σε δείγμα 802 ατόμων στον Νομό Αττικής.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Μελέτη: 2,700 χρόνια πριν, οι άνθρωποι απολάμβαναν μπύρες και ροκφόρ

Μαρίνα Μπενέκου

Τους 57,4 εκατ. τόνους θα φθάσουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα το 2021

Μαρίνα Μπενέκου

Νέες ελπίδες για την εξεύρεση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού

Μαρίνα Μπενέκου

Νόμπελ: Γιατί οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην κούρσα των βραβείων

Μαρίνα Μπενέκου

Οχάιο: Αστυνομικοί έσυραν στο έδαφος παραπληγικό άνδρα

Μαρίνα Μπενέκου

Γέφυρα Καλυφτάκη: Σεσημασμένος για σωρεία αδικημάτων ο άνδρας που πυροβόλησαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μελέτη: Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά της σοβαρής νόσησης

Μαρίνα Μπενέκου

Γκάμπι Πετίτο: Νέα στοιχεία για τις κινήσεις του συντρόφου της, Μπράιαν Λόντρι

Μαρίνα Μπενέκου

Σε διαθεσιμότητα αρνητής αστυνομικός – Στον εισαγγελέα τα βίντεό του στο Youtube

Ελεύθερος Τύπος Newsroom