Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος-Χουλιαράκης στα «μαχαίρια» για το αφορολόγητο το 2020

Καμπανάκι από την τρόικα για τη δόση των 600 εκατ. ευρώ

Τάσος Δασόπουλος

Ενώ κλείνει το μάτι και για νέες παροχές (όπως την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου), το οικονομικό επιτελείο, χωρίς σαφές σχέδιο για τις τράπεζες και χωρίς διάθεση για άμεση έξοδο στις αγορές, θα βρεθεί ξανά σήμερα στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του μεταθέτει την επόμενη απόπειρα δανεισμού από τις αγορές για το αόριστο μέλλον. Σε σχετική ερώτηση ο υπουργός θυμίζει τη μεγάλη μεταβλητότητα στα επιτόκια και επικαλείται και πάλι το μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Επί της ουσίας -δηλαδή του χρόνου επανόδου στις αγορές- παραπέμπει στο πρόγραμμα δανεισμού που θα ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πάντως, πριν από λίγες μέρες σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσακαλώτος είχε δώσει ενδεικτικά ως χρόνο για δανεισμό από τις αγορές τους επόμενους τρεις – τέσσερις μήνες, δηλαδή στις αρχές της ερχόμενης άνοιξης.

Μεγάλη ομάδα

Με αυτά τα δεδομένα η παρουσία του οικονομικού επιτελείου στη Νέα Υόρκη θα είναι θεσμική, πολυπληθής αλλά χωρίς ουσία. Το παρών θα δώσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, αλλά και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας.

Συνεπώς οι επαφές που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων δεν θα διαφέρει και πολύ από τις προηγούμενες που έχει κάνει και στο Λονδίνο και -πιο πρόσφατα- σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.
Ισως αυτή φορά οι θεσμικοί επενδυτές θα είναι πιο πιεστικοί στο να μάθουν ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τράπεζες.

Τούτο διότι υπάρχει ένα που έχει διαρρεύσει το οικονομικό επιτελείο για μαζική μεταφορά κόκκινων δανείων σε όχημα ειδικού σκοπού με άμεσες εγγυήσεις του Δημοσίου για τις ζημιές στο κεφάλαιο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ένα δεύτερο που έχει εκπονήσει η ΤτΕ όπου η εγγύηση του Δημοσίου έγκειται στον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες και ένα τρίτο που αφορά τη δημιουργία μιας Bad Βank. Αν και το πρόβλημα των τραπεζών σε ό,τι αφορά στην άντληση κεφαλαίων δεν είναι άμεσο, οι αγορές έχουν δείξει ότι δεν αισθάνονται άνετα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την κάλυψη ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Διαφωνία

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, αν και δεν το δηλώνει ευθέως, τάσσεται υπέρ και της ακύρωσης της μείωσης του αφορολογήτου το 2020, παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης έχει χαρακτηρίσει το υψηλό αφορολόγητο που ισχύει σήμερα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες ως «στρέβλωση».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

«Σκληρό ροκ» με τον… Ευκλείδη

Kon

Πώς ο Τσακαλώτος εξέθεσε τον Τσίπρα αδειάζοντας τον Πολάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η δραματική ιστορία γιου γνωστών δικηγόρων πίσω από την διάρρηξη στο γραφείο Τσακαλώτου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη στο γραφείο του Τσακαλώτου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εξάρχεια: Γυαλιά καρφιά η πολυκατοικία όπου βρίσκεται το γραφείο του Τσακαλώτου – Διέρρηξαν 15 γραφεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Θύμα διάρρηξης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – Σκαρφάλωσαν στον 7ο όροφο και του έσπασαν τοίχο [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Χωρίς κοινό η νέα σεισάχθεια…

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: «Σε τιμητική αποστρατεία» o Ευκλείδης για να διασωθεί ο Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας πέταξε εκτός οικονομικού επιτελείου τον Τσακαλώτο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom