ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» τα διεθνή Χρηματιστήρια λόγω της σύλληψης της κόρης του προέδρου της Huawei

SOS από την Παγκόσμια Τράπεζα: Προβλέψεις για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 5,2% λόγω κορωνοϊού

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα Χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φραγκφούρτης καταγράφουν μεγάλη πτώση σήμερα, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση των εντάσεων στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, μετά τη σύλληψη, στον Καναδά, της Μενγκ Ουάνγκζου, κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Huawei.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ΗΠΑ θεωρούν την Μενγκ ύποπτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η σύλληψή της και η ενδεχόμενη έκδοσή της στις ΗΠΑ πυροδοτεί αναταράξεις στα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) το Χρηματιστήριο του Παρισιού έχανε άνω του 3%. Ο δείκτης CAC 40 έχανε 143,81 μονάδες, πέφτοντας στις 4.800,56 μονάδες. Λίγο νωρίτερα, ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης έχανε 335,9 μονάδες (άνω του 3%), πέφτοντας στις 10.864,38 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2016.

Η οικονομική διευθύντρια του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei Technologies Co. είναι αντιμέτωπη με έκδοση της στις ΗΠΑ μετά τη σύλληψή της από τις καναδικές αρχές.

Η Σαμπρίνα Μενγκ συνελήφθη στο Βανκούβερ το Σάββατο και η ακρόασή της έχει οριστεί για την Παρασκευή. «Καθότι υπάρχει απαγόρευση δημοσιοποίησης σε ισχύ, δεν μπορώ να παρέχουμε περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Ίαν ΜακΛέοντ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά.

Η σύλληψη της Μενγκ θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες για συναίνεση. Το γεγονός προέκυψε λίγες μόνο μέρες μετά τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών στην Αργεντινή, οπού ανακοίνωσαν προσωρινή ανακωχή στον οικονομικό πόλεμο για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Το κινέζικο όνομα της Μενγκ είναι Meng Wanzhou, και αντιμετωπίζει έρευνα σχετικά με τον αν παραβίασε τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν. Η φερόμενη είναι μάλιστα κόρη του Ren Zhengfei, ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας.

Η Ηuwaei ισχυρίζεται ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς πληροφορίες από τις αρχές για τις κατηγορίες της Μενγκ. Παράλληλα δικομματική επιτροπή από νομικούς της επιτροπής πληροφοριών του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, για να εγείρουν την προσοχή του αναφορικά με την περίπτωση της Huawei και άλλων κινέζικων εταιρειών που δύνανται να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη του 5G δικτύου του Καναδά.

«Η Κίνα εργάζεται δημιουργικά για να υποβαθμίσει τα εθνικά συμφέροντα της ασφάλειάς μας, και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας δεν μπορούν να μην επέμβουν», είπε ο γερουσιαστής Ben Sasse, ρεπουμπλικάνος από τη Νεμπράσκα.

Η κινέζικη κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ενέργεια του Καναδά και ζήτησε την άμεση ελευθέρωση της Μενγκ , ισχυριζόμενη ότι δεν παραβιάστηκε κανένας καναδικός ή αμερικάνικος νόμος.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]