Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Φοροεπιδρομή με έξτρα χαράτσια 1 δισ. ευρώ το 2019!

Στη μέγγενη της υπερφορολόγησης η μεσαία τάξη – Ένα στα δύο ευρώ πάνε σε φόρους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

«Παγίδες» για εκατομμύρια φορολογούμενους κρύβει ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση.

Παρά τους «πανηγυρισμούς» της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τη μη περικοπή των συντάξεων και την ένταξη μέτρων κοινωνικής πολιτικής και φοροελαφρύνσεων συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ στον νέο Προϋπολογισμό -που επετεύχθησαν κατόπιν συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας- μεγάλος αριθμός πολιτών θα δει και το επόμενο έτος νέες μειώσεις στο διαθέσιμο εισόδημά του.

Διαβάστε ακόμα: Προϋπολογισμός: Τι πληρώνουμε και τι ελπίζουμε για το 2019

Αιτία γι’ αυτό θα είναι τα «ανταλλάγματα» που συμφώνησε να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τη Γερμανία και τις λοιπές χώρες-μέλη της ευρωζώνης ότι η μη περικοπή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις συντάξεις και η ταυτόχρονη εφαρμογή των κοινωνικών παροχών και των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, όπως εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, δεν υπονομεύουν την επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Αντάλλαγμα

Οπως προκύπτει από το κείμενο της εισηγητικής έκθεσης του νέου Προϋπολογισμού αλλά και από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε χθες, τα «ανταλλάγματα» που έδωσε η κυβέρνηση για να γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους η μη περικοπή των συντάξεων και η εφαρμογή «πακέτου» μέτρων κοινωνικών παροχών και μειώσεων φόρων εντός του 2019 είναι τρία:

1. Η σημαντική περικοπή των πιστώσεων για επιστροφές φόρων κατά 1 δισ. ευρώ και πλέον.

2. Η μη εφαρμογή ενός πολύ μεγαλύτερου «πακέτου» κοινωνικών παροχών και αναπτυξιακών μέτρων, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, το οποίο είχε ψηφιστεί το 2017 μαζί με τις περικοπές των συντάξεων και προέβλεπε:

* Σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις ύψους 1,43 δισ. ευρώ για προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, όπως η δημιουργία μεγάλου αριθμού νέων βρεφονηπιακών σταθμών, η ενίσχυση των δωρεάν γευμάτων για τους μαθητές φτωχών περιοχών, η μείωση της συμμετοχής μεγάλου αριθμού οικονομικά αδύναμων πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη, η χορήγηση ενός πολύ μεγάλου ποσού για επιδοτήσεις ενοικίων και επιδόματα στέγης και η εφαρμογή νέων προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας.

* Πρόσθετες δαπάνες ύψους 300 εκατ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας, σε υποδομές του αγροτικού τομέα και για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Θετικά σημάδια στον Προϋπολογισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Ανάπτυξη 6,1% το 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προϋπολογισμός: Αυξήθηκαν τα έσοδα, συγκρατήθηκε το πρωτογενές έλλειμμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 9,077 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «μισογεμάτο ποτήρι» στην οικονομία και οι κίνδυνοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προϋπολογισμός: Στα 6,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα τετραμήνου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Σε 1.500 σελίδες 170 έργα και μεταρρυθμίσεις προϋπολογισμού 18 δισ.

Δημήτρης Ντόγκας

Προϋπολογισμός: Τα τέλη κυκλοφορίας «γκάζωσαν» τα έσοδα Φεβρουαρίου – Μειωμένες κατά 959 εκατ. οι δαπάνες το δίμηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Χρήστος Σταϊκούρας: Η διπλή άσκηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας