Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Τι πληρώνουμε και τι ελπίζουμε για το 2019

Αλμούνια: Πλεόνασμα λαθών από τρόικα και έλλειμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Με προεκλογικό ένδυμα ο Προϋπολογισμός του 2019, ο οποίος υπερπροβάλλει το θέμα των συντάξεων και των παροχών αλλά προσπαθεί να κρύψει περικοπές σε μισθούς, κοινωνική πολιτική, ΠΔΕ και μεταβιβάσεις που έγιναν για να δεχθεί τελικά η Commission το σενάριο «προθέσεων» που θα είναι και το βασικό.

Στα βασικά του μεγέθη ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες προβλέπει ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ για το 2018 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 με την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,6%, η ιδιωτική κατανάλωση 1,1% και οι εξαγωγές 5,8%.

Στην έκθεση αξιολόγησης βάσει της ενισχυμένης εποπτείας η οποία δόθηκε και αυτή χθες στη δημοσιότητα, η Commission και με δεδομένο πια ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα 2% του ΑΕΠ για φέτος, 2,2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2,3% για το 2020.

Διαβάστε ακόμα: Προϋπολογισμός: Φοροεπιδρομή με έξτρα χαράτσια 1 δισ. ευρώ το 2019!

Στο δημοσιονομικό σκέλος, και το 2018, ο Προϋπολογισμός προβλέπει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ (885 εκατ. ευρώ) δίνει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Ωστόσο πουθενά δεν αναφέρεται τι και πώς θα δοθεί. Γεγονός είναι ότι από το συνολικό υπερπλεόνασμα ένα μέρος θα μείνει για μαξιλάρι ασφαλείας έναντι μελλοντικών αναθεωρήσεων και το υπόλοιπο θα διατεθεί ως μια ακόμη κοινωνική παροχή εν όψει των εθνικών εκλογών.

Το πακέτο

Σε ό,τι αφορά το 2019, εκτός από τη μη περικοπή των συντάξεων για την οποία έχει εξασφαλιστεί και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει ένα πακέτο ελαφρύνσεων καθαρής δημοσιονομικής απόδοσης 910 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα πρόσθετα μέτρα αφορούν:

  • Τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος από 70 έως και 210 ευρώ σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ώστε να καλύπτουν το ενοίκιο ή τη δόση του στεγαστικού δανείου. Το συγκεκριμένο μέτρο ως κόστος φούσκωσε από τα 150 εκατ. ευρώ όταν κατατέθηκε αρχές Οκτωβρίου το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στη Βουλή στα 200 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο στις Βρυξέλλες για να φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού.
  • Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
  • Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων (κόστος 41 εκατ. ευρώ) με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών.
  • Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά σε δύο χρόνια με κόστος 250 εκατ. ευρώ.
  • Τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας. Θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Θετικά σημάδια στον Προϋπολογισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Ανάπτυξη 6,1% το 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προϋπολογισμός: Αυξήθηκαν τα έσοδα, συγκρατήθηκε το πρωτογενές έλλειμμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 9,077 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «μισογεμάτο ποτήρι» στην οικονομία και οι κίνδυνοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προϋπολογισμός: Στα 6,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα τετραμήνου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Σε 1.500 σελίδες 170 έργα και μεταρρυθμίσεις προϋπολογισμού 18 δισ.

Δημήτρης Ντόγκας

Προϋπολογισμός: Τα τέλη κυκλοφορίας «γκάζωσαν» τα έσοδα Φεβρουαρίου – Μειωμένες κατά 959 εκατ. οι δαπάνες το δίμηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Χρήστος Σταϊκούρας: Η διπλή άσκηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας