Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό: Δικαστικές αποφάσεις-«βόμβες» για τα αναδρομικά στις συντάξεις

Συντάξεις: Νέο πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών [αναλυτικοί πίνακες]

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Εχασε ο ΕΦΚΑ την πρώτη έφεση που εκδικάστηκε για αναδρομικά στις συντάξεις και υποχρεώνεται να καταβάλει Δώρα και παράνομες μειώσεις σε συνταξιούχους από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή τα δικαστήρια επιστέφουν και μειώσεις πέραν αυτών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως συνέβη με συνταξιούχους του ΝΑΤ οι οποίοι πήραν αναδρομικά από τη μείωση 7% που επιβλήθηκε στις συντάξεις τους από 1/1/2012.

Τις δυο αυτές αποφάσεις αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και φέρνουν τα πάνω – κάτω σε όλα όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα, καθώς:

Με την πρώτη απόφαση, την υπ’ αριθμόν 1296/2018 του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που εκδόθηκε μόλις πριν από ένα μήνα, στις 5/10/2018, απορρίφθηκε η έφεση που είχε ασκήσει ο ΕΦΚΑ σε πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τρεις συνταξιούχους του ΝΑΤ με την επιστροφή αναδρομικών από μειώσεις του νόμου 4093 στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις και την επαναφορά των κομμένων Δώρων.

Είναι η πρώτη απόφαση Διοικητικού Εφετείου που δικαιώνει συνταξιούχους με «οριστικά» αναδρομικά στις συντάξεις απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του ΕΦΚΑ! Οι δικαιωθέντες συνταξιούχοι του ΝΑΤ παίρνουν πίσω από μειώσεις του νόμου 4093 μηνιαία ποσά ύψους 424,75 ευρώ ο πρώτος, 443,41 ευρώ ο δεύτερος και 427,89 ευρώ ο τρίτος, με αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013 που είχαν ασκήσει την προσφυγή τους κατά του ΝΑΤ. Σημειώνεται ότι στις συντάξεις ΝΑΤ δεν επιβάλλεται η μείωση νόμου 4051 και δεν τις διεκδίκησαν οι συνταξιούχοι. Το ποσό των αναδρομικών που παίρνουν αφορά στη μεγάλη περικοπή του νόμου 4093 και η αναδρομικότητα υπερβαίνει και την 5ετία και φτάνει στους 63 μήνες (Ιούνιος 2013-Σεπτέμβριος 2018).

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής - 11 Νοεμβρίου 2018

Ο πρώτος παίρνει πίσω 26.760 ευρώ, ο δεύτερος 27.935 ευρώ και ο τρίτος 26.960 ευρώ. Επιπλέον και στους τρεις επιστρέφονται και τα Δώρα που κόπηκαν από το 2013 σε κύρια και επικουρική σύνταξη! Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (Δ’ Τριμελές) είναι καταπέλτης για τον ΕΦΚΑ καθώς λέει ότι «ορθώς έγινε δεκτό ότι οι εφεσίβλητοι δικαιούνται να λάβουν από το ΝΑΤ τα ποσά των συντάξεων κύριας και επικουρικής, χωρίς τις μειώσεις του ν. 4093/2012, καθώς και το Δώρο Πάσχα και η έφεση πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη».

Με τη δεύτερη απόφαση (υπ’ αριθμόν 1840/2018) του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, που επίσης εκτελέστηκε από τον ΕΦΚΑ για πρώτη φορά, δικαστήριο πρώτου βαθμού ακυρώνει την περικοπή 7% που είχε επιβληθεί στις συντάξεις του ΝΑΤ από 1/1/2012 για την προστασία των αποθεματικών του Ταμείου όχι με νόμο αλλά με υπουργική απόφαση.

Η μείωση αυτή απορρίφθηκε δικαστικά παρότι δεν υπήρχε προηγούμενη κρίση περί αντισυνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας! Το Πρωτοδικείο στο οποίο προσέφυγαν οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έκρινε παράνομη τη μείωση κατά 7% και διέταξε το ΝΑΤ-ΕΦΚΑ να επιστρέψει σε 36 συνολικά συνταξιούχους αναδρομικά, ποσά από 3.000 ευρώ ως 9.650 ευρώ με τόκο 6%, από τις 16 Δεκεμβρίου 2015 μέχρις οριστικής τους εξόφλησης.

Μια τρίτη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (υπ’ αριθμόν 17563/2018) έρχεται να δικαιώσει μαζική αγωγή από συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ, με αναδρομικά από τους νόμους που έκρινε αντισυνταγματικούς το ΣτΕ, δηλαδή τις μειώσεις του νόμου 4051 και του νόμου 4093. Η αγωγή έγινε στις 16/1/2014 και η απόφαση εκδόθηκε στις 29/8/2018.

Το δικαστήριο δίνει αναδρομικότητα και πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν από τον Ιούνιο του 2015 και ζητά από τον ΕΦΚΑ να προσκομίσει εντός 90 ημερών τα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων, ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς τα αναδρομικά που τους επιστέφονται.

Οι νέες αποκαλύψεις, που έρχονται σήμερα στο φως από τη δημοσιογραφική έρευνα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ανοίγουν το δρόμο για να έρθουν πίσω τα αναδρομικά των συνταξιούχων πιο γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει πλέον και εφετειακή απόφαση που ακυρώνει τον ΕΦΚΑ και δικαιώνει οριστικά τους συνταξιούχους στις αγωγές που είχαν κάνει διεκδικώντας επιστροφή των παράνομων μειώσεων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις: Καταιγίδα αποφάσεων για αναδρομικά [αναλυτικοί με τα ποσά για όλα τα Ταμεία]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα SOS των ειδικών για σύνταξη πριν από τα 67 σε όλα τα Ταμεία [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όρια ηλικίας: Έξοδος με μειωμένη για μητέρες από 56,9 έως 61,6 ετών και με αυξήσεις συντάξεων [αναλυτικοί πίνακες για ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon

Χατζηδάκης: Λύση στις εκκρεμείς συντάξεις από το πρώτο 6μηνο του 2022

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αποκάλυψη Ε.Τ. – Συντάξεις: Οι πίνακες με τα ποσά από τον επανυπολογισμό για 195.000 συνταξιούχους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Αυξήσεις πέντε ταχυτήτων στους απόστρατους – Ποιοι και πότε θα τις πάρουν [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Δεύτερο πακέτο αναδρομικών για 50.000 συνταξιούχους και 14.600 κληρονόμους [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προτροπή Τσακλόγλου σε Βρούτση: Καλύτερες οι συντάξεις με έξοδο μετά την 35ετία

Λάμπρος Κατσαρός