Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβότερο κατά 23% το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος [πίνακας]

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα πάρουν περισσότερα χρήματα

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Απαγορευτικό είναι για τα ελληνικά νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο διατίθεται κατά 22,85% ακριβότερα συγκριτικά με πέρυσι. Η μέση τιμή του διαμορφώνεται στα 1,13 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα και παράλληλα …χτυπάει κόκκινο στη νησιωτική Ελλάδα, αγγίζοντας ακόμη και τα 1,25 ευρώ το λίτρο.

Πιο συγκεκριμένα, από τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων προκύπτει ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, πανελλαδικώς, διαμορφώθηκε σε 1,145 ευρώ το λίτρο στις 15.10.2018 (πρώτη ημέρα διάθεσης στην αγορά για εφέτος) όταν αντίστοιχα πέρυσι (13.10.2017) ήταν στα 0,932 ευρώ το λίτρο.

Η υψηλότερη μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης στη φετινή «πρεμιέρα» καταγράφηκε στην Κέρκυρα (1,25 ευρώ το λίτρο). «Φωτιά» πήραν, επίσης, οι τιμές στα Δωδεκάνησα (1,246 ευρώ το λίτρο), αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία (1,233 ευρώ το λίτρο), ενώ στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη «έκλεισε» στα 1,134 και 1,131 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Οπως είχε επισημανθεί και σε παλαιότερο δημοσίευμα του «Ε.Τ.» (30.9.2018), οι τσουχτερές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης προκύπτουν από τις τρέχουσες εξελίξεις και, κυρίως, από το γεγονός πως η τιμή του αργού το τελευταίο χρονικό διάστημα υπερβαίνει τα 80 δολάρια το βαρέλι. «Αν διατηρηθούν οι διεθνείς τιμές του αργού στα ίδια επίπεδα και βεβαίως αν έχουμε και την ίδια ισοτιμία, δηλαδή ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς πως θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργο Ασμάτογλου.

Οι παραγγελίες

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις των νοικοκυριών (εφορία, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) έχουν οδηγήσει σε κάθετη πτώση των παραγγελιών.

Ενδεικτικό είναι πως «ο κόσμος τις προηγούμενες χρονιές ζητούσε περίπου 1.000 λίτρα τις πρώτες ημέρες διάθεσης, ενώ φέτος οι περισσότερες παραγγελίες είναι της τάξης των 300 έως 400 ευρώ», κατά τα λεγόμενα του προέδρου της Ενωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Χριστόφορος», Θέμη Κιουρτζή. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πέρυσι, με 300 ευρώ, ο καταναλωτής έπαιρνε 315 λίτρα και φέτος με τα ίδια χρήματα αγοράζει 255 λίτρα», για να εξηγήσει πως «δεν υπάρχει αύξηση των εισοδημάτων για να μπορεί κάποιος να καλύψει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που είναι 200 ευρώ στα 1.000 λίτρα, σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Από εκεί και πέρα, με ανακοίνωσή της η Ενωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι «το πετρέλαιο θέρμανσης δέχτηκε αναίτια επίθεση λαϊκισμού και λάσπης με κόστος για τον καταναλωτή και τους εμπόρους, εύκολα όμως κάποιος μπορεί να καταλάβει την αδικία σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με αυτών του φυσικού αερίου, αφού οι πρώτοι έναντι των δεύτερων φορολογούνται για το αγαθό της θέρμανσης κατά πολύ περισσότερο, το ίδιο ισχύει δε ακόμη και για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης (οι οποίοι συνεχώς μειώνονται)».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Νέα παράταση για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 31 Μαΐου

Ανδρέας Ντίνης

Σας ενδιαφέρει: Παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Tinad

Σταϊκούρας: Στα σκαριά παράταση της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης

Ανδρέας Ντίνης

Πιστώθηκαν τα χρήματα για κοινωνικό μέρισμα και πετρέλαιο θέρμανσης

Μιχάλης Μάρδας

Πετρέλαιο θέρμανσης: Συμβουλές προς τους καταναλωτές για την παραλαβή του

George Michaelides

Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Ποιοι δικαιούνται επίδομα και τι να προσέξετε στην παραλαβή

Μιχάλης Μάρδας

Συμμαχία Τσίπρα-Τσακαλώτου για αύξηση του ΕΦΚ και… σωτηρία του περιβάλλοντος

George Michaelides

Το «τερμάτισε» ο Τσακαλώτος: Το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος

Δημήτρης Κατσάκος

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,02 ευρώ το λίτρο αναμένεται η τιμή του

George Michaelides