ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργική λογιστική για να πει «οκ» η Ε.Ε. – Διπλό και το προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν

Δεν δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» Ευρώπη, αγορές και ΔΝΤ

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΣ

Στην τελική του φάση μπήκε από χθες το απόγευμα το θέμα των συντάξεων με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το κείμενο περιέχει το λεγόμενο «σενάριο βάσης», που περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των ψηφισμένων κοινωνικών αντίμετρων για το 2019. Το δεύτερο σενάριο χωρίς την περικοπή των συντάξεων και με την εφαρμογή των ελαφρύνσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, είναι αυτό που θα κρίνει εν πολλοίς και την οικονομική πολιτική του επόμενου χρόνου.

Στο κείμενο περιέχονται μια νέα κοστολόγηση και για τη δημοσιονομική επίπτωση της μη περικοπής των συντάξεων αλλά και για τις ελαφρύνσεις που θέλει να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο σε ορίζοντα τετραετίας. Ο στόχος των πρόσθετων στοιχείων είναι να φανεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται άνετα για το 2019 και τα επόμενα χρόνια ως το 2022 χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις, κάτι που οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι αμφισβητούν.

Λαμβανομένου υπόψη ότι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup έχει οριστεί για τις 5 Νοεμβρίου, η συζήτηση και οι αποφάσεις μεταφέρονται στη μεθεπόμενη τακτική συνεδρίαση στις 3 Δεκεμβρίου, εκτός κι αν ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο αποφασίσει να καλέσει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την εξέταση των Προϋπολογισμών μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του επόμενου μήνα. Μέχρι στιγμής, πάντως, μπορεί να φημολογείται αλλά δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, μια θετική εισήγηση της Κομισιόν για το ελληνικό αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του Εurogroup. Συνήθως, αλλά όχι πάντα, τα κράτη-μέλη ακολουθούν τη σύσταση της Κομισιόν.

Πρωτογενές-μαμούθ

Προκειμένου να πείσουν τις Βρυξέλλες ότι όλα πάνε καλά ανακοινώθηκαν χθες τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, στα οποία καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 4,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 2,5 δισ. με τη γνωστή από τα παλιά «δημιουργική λογιστική».

Σκύβοντας πιο πολύ στα στοιχεία παρατηρεί κανείς ότι τα έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζουν υπέρβαση 1,023 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 507 εκατ. ευρώ είναι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι δαπάνες έχουν επίσης υστέρηση έναντι του στόχου κατά 1,54 δισ. ευρώ. Από τη συνολική υστέρηση τα 410 εκ. ευρώ αφορούν τις πρωτογενείς δαπάνες και 1,23 το κρίσιμο κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων, το οποίο φαίνεται ότι έχει «παγώσει» αφού και τα έσοδα (εισροές από την Ε.Ε.) υστερούν στο τέλος Σεπτεμβρίου κατά 441 εκ. ευρώ.
Η πραγματική εικόνα αποτυπώνεται καλύτερα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το μήνα Σεπτέμβριο όταν πληρώθηκε η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη για τον ΕΝΦΙΑ. Το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.360 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Για διαφορετικά Χριστούγεννα ετοιμάζεται η Ευρώπη – Η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Κομισιόν: Εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε

Μιχάλης Μάρδας

Με… ολίγη από φυτοφάρμακα κα λιπάσματα η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα τρόφιμα

Δημήτρης Ντόγκας

«Κίτρινη» κάρτα της Κομισιόν σε Κύπρο και Μάλτα – Δίμηνη διορία για τα «χρυσά διαβατήρια»

Tinad

Υπ. Ανάπτυξης: H Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Tinad

Κορωνοϊός: Νέα συμφωνία της Κομισιόν για επιπλέον 20.000 δόσεις του φαρμάκου remdesivir

Tinad

Έκθεση – καταπέλτης της Κομισιόν για την Τουρκία: Απομακρύνεται από την Ε.Ε. – Αιχμές για τη συμπεριφορά της

Tinad

Τα ελληνικά της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν – Αναβλήθηκε η επίσκεψή της στην Ελλάδα

Evanthia Karra

Έφτασε στις τουρκικές ακτές το Γιαβούζ – Το μήνυμα της Κομισιόν

Tinad