Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για το Χρηματιστήριο χωρίς Στουρνάρα και ΕΕΤ

Η Κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς τις εξαγγελίες Τσίπρα - Reuters: Αμφίβολο αν οι δανειστές είχαν δώσει έγκριση

Newsroom eleftherostypos.gr

Έκτακτη σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την χθεσινή μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών.
Στην σύσκεψη λαμβάνουν μέρος ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου.

Απόντες είναι ωστόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Δεν είναι σαφές εάν απόντες δεν εκλήθησαν ή επέλεξαν να μην λάβουν μέρος.

Στο μεταξύ, έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών μέσω κινήσεων short-selling κατά τις συναλλαγές της Τετάρτης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης.

«Νομίζω ότι [κατά τη χθεσινή συνεδρίαση] υπήρξαν κινήσεις που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Γκότσης εκτίμησε πως η αποδυνάμωση των τραπεζικών μετοχών δεν αντανακλά αμφιβολίες των επενδυτών για την κεφαλαιακή επάρκειά τους.

«Αυτό δεν το έδειξαν τα stress tests. Tα τελευταία stress tests, που έγιναν τον Μάιο, είχαν δείξει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια είναι σε πολύ καλά επίπεδα και στη συνέχεια υπήρξαν και κάποιες διαβουλεύσεις για να βγούμε στο αποτέλεσμα για συγκεκριμένη τράπεζα, για την οποία υπάρχουν κινήσεις και συζητήσεις, ώστε να βελτιώσει τα κεφάλαιά της».

»Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που παίχτηκε πάρα πολύ αρνητικά και το οποίο οδήγησε στη χθεσινή σημαντική πτώση. Υπήρξε μια υπερευαισθησία της αγοράς σε αυτό το ζήτημα. Χωρίς να είμαι χρηματιστηριακός αναλυτής […] νομίζω ότι υπήρξαν κινήσεις που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση», προσέθεσε.

Παραδέχτηκε πάντως ότι «σαφώς υπάρχει πτωτική τάση στις τραπεζικές μετοχές εδώ και κάποιους μήνες, από τότε που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους, τα οποία βέβαια δεν ήταν ικανοποιητικά» κάτι που επηρεάσει την στάση των αγορών.

Σημείωσε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κάνει σενάρια, αλλά ελέγχει γεγονότα και στοιχεία. «Δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε κανένα σενάριο, αν δεν δούμε τελικά αποτελέσματα έρευνας».

Ο κ. Γκότσης επισήμανε ακόμη ότι οι διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο είναι συμφυείς με τη λειτουργία του «και αν χθες είχαμε μια ‘μαύρη Τετάρτη’, η σημερινή ημέρα εξελίσσεται μάλλον σε μια ‘πράσινη Πέμπτη’. Ανακάμπτουν πολύ δυνατά και οι τραπεζικές μετοχές».

Τι είπε ο Τσακαλώτος στη Βουλή  

«Σε πολύ καλή θέση είναι οι τράπεζες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στην Βουλή στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την κατάσταση με τις τράπεζες. «Η άποψή μου είναι σαφής. Εχουμε τέσσερα θετικά πράγματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Οι δύο από τις τέσσερις τράπεζες δεν έχουν ανάγκη επείγουσας παροχή ρευστότητας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. 

«Να μην λέτε ότι καταρρέουν οι τράπεζες. Δεν είναι σωστό αλλά δεν είναι και αλήθεια», ήταν το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η δική μου άποψη για τις τράπεζες είναι σαφής: Έχουμε τέσσερα θετικά πράγματα τον τελευταίο καιρό για τις τράπεζες. Δεν έχουν πια ELA, δηλαδή δεν έχουν ανάγκη ρευστότητας, όλες οι τράπεζες έπιασαν τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια, όλες πέρασαν τα stress tests, όλες έχουν επιστροφή καταθέσεων. Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα».

«Αυτά πρέπει να κοιτάνε, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα, αλλά οι επενδυτές που θέλουν να βγάλουν λεφτά», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Ολες έφταναν και ξεπέρασαν τα στρες τέστς και είναι με επάρκεια ανακεφαλαιοποιημένες και έχουν επιστροφή καταθέσεων. Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα και αυτά είναι που κοιτάνε οι επενδυτές και όχι όσοι θέλουν να σορτάρουν. Οι τράπεζες έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους. Πρέπει να συνεχίσουν αγώνα μείωσης των κόκκινων δανείων. Εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα «thinking capacity» για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, είναι μέσα η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο και αντιμετωπίζουμε πώς μπορεί να δουλεψει καλύτερα ο εξωδικαστικός και άλλα. Συζητάμε με όλους και συναινετικά θεωρούμε ότι η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι αντιμετωπίσιμη. Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν. Δεν είναι σωστό. Δεν είναι και αλήθεια» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η πρόβλεψή μου» συνέχισε ο υπουργός των Οικονομικών «είναι ότι το 2019 θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2018, περισσότερους εργαζόμενους, περισσότερες επενδύσεις και αν πίστευα το αντίθετο δεν θα συζήταγα για εκλογές».

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Άλμα 11,3% ο Dow Jones – Tο υψηλότερο από το 1933

Tinad

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης

Κώστας Σκαναβής

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε τις «ανοικτές πωλήσεις» στο Χρηματιστήριο

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο – Χάνει 12 μονάδες

Μιχάλης Μάρδας

Συνθήκες κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο: Στο -13% στο ξεκίνημα

Ανδρέας Ντίνης

Συνθήκες κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο: Στο -13% στο ξεκίνημα

Ανδρέας Ντίνης

Χρηματιστήριο: Μεγάλη «βουτιά» κατά 11,93% εξαιτίας του κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός και πετρέλαιο «γκρέμισαν» τις αγορές – Προσωρινή αναστολή της συνεδρίασης της Wall Street

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και το χρηματιστήριο – Απώλειες κοντά στο 6%

Ανδρέας Ντίνης