Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα βγάζουν οι ιδιοκτήτες Airbnb ακινήτων – Έως και διπλάσια τα έσοδα

Σημαντική δικαστική νίκη που φέρνει ανατροπές του Airbnb στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

«Φλέβα χρυσού» φαίνεται πως χτύπησαν πολλοί ιδιοκτήτες, που επέλεξαν να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω AirBnb, εγκαταλείποντας τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της AirDNA, της ιστοσελίδας, δηλαδή, που αναλύει τα δεδομένα της επίμαχης πλατφόρμας, τα έσοδα, που φέρεται να αποκομίζουν σήμερα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – έχοντας, βέβαια, ασχοληθεί ενεργά με το αντικείμενο – είναι πολλαπλάσια εκείνων των συμβατικών, με τη διαφορά να είναι εμφανής ακόμη και στην… τσέπη εκείνων, που κατέχουν ακίνητα σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές.

Πιο αναλυτικά, στην πλατφόρμα της AirBnb είναι ενεργές περισσότερες από 9.000 αγγελίες στην Αθήνα και 1.800 στην Θεσσαλονίκη. Το μέσο ημερήσιο μίσθωμα στην πρώτη υπολογίζεται σε 51 ευρώ, με τα μηνιαία έσοδα (πλην φόρων ή εξόδων υπηρεσιών) να κυμαίνονται στα 900 ευρώ. Το επίμαχο ποσό, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αφορά στον Αύγουστο, όπου η πληρότητα στην Αθήνα «άγγιξε» το 70%. «Ακόμη, όμως, και τους χειμερινούς μήνες, όπου παραδοσιακά η επισκεψιμότητα πέφτει, τα χρήματα, που μπορεί κάποιος να κερδίσει, είναι περισσότερα από αυτά μιας συμβατικής μίσθωσης», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Προς επίρρωση, τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια για ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. – 70 τ.μ. στην περιοχή δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, δεδομένου ότι, με βάση και πρόσφατη έρευνα της RE/MAX Ελλάδας, οι τιμές ενοικίασης εντός Λεκανοπεδίου κινούνται πέριξ των 6 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι έχοντες ακίνητα, που διατίθενται μέσω AirBnb, εξασφαλίζουν ένα εισόδημα της τάξεως των 646 ευρώ/μήνα κατά την υψηλή περίοδο, όταν το παραδοσιακό ενοίκιο υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε, επίσης, 6 ευρώ/τ.μ.

Τα οφέλη, που προκύπτουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μάλιστα, «ακουμπούν» τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε δημοφιλείς, αλλά και μη, συνοικίες της πρωτεύουσας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την AirDNA, η μέση τιμή διανυκτέρευσης τον Αύγουστο σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως Εμπορικό Τρίγωνο, Κουκάκι, Ακρόπολη, Θησείο, Κεραμικό, Ζάππειο και Γκάζι, διαμορφώθηκε σε 75 ευρώ, 60 ευρώ, 77 ευρώ, 64 ευρώ, 57 ευρώ, 71 ευρώ και 55 ευρώ αντίστοιχα, εκτοξεύοντας το μηνιαίο εισόδημα των ιδιοκτητών σε πάνω από 1.000.

Την ίδια στιγμή, το μέσο κόστος διανυκτέρευσης μέσω AirBnb στα Πατήσια ήταν 32 ευρώ/ημέρα, ήτοι 344 ευρώ/μήνα, όταν οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται περί τα 3,8 ευρώ/τ.μ, ενώ τα μηνιαία έσοδα για ένα διαμέρισμα σε Κολωνό ή Σεπόλια υπολογίζονταν σε 600 ευρώ και 280 ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Εθνικό «στοίχημα» η Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ο Στέφανος Βλαστός μιλά στον Ε.Τ. για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Tinad

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο τοπίο στα ακίνητα – Ανατροπές σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Μιχάλης Μάρδας

Δεν πήρε λεφτά ο Βαξεβάνης. Ε και;

Kon

Ακίνητα: Ισχύουν οι μειώσεις του 2019 στον ΕΝΦΙΑ

Ανδρέας Ντίνης

Ζαλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ το real estate του Παπαδημούλη

Ανδρέας Ντίνης

Συνωστισμός… επενδυτών για ακίνητα στην Ελλάδα – Διπλασιάστηκε το ενδιαφέρον για αγορά και ενοικίαση!

Μιχάλης Μάρδας

Με απόφαση του ΣτΕ επιστρέφουν 10.119 ακίνητα στους δήμους

Μιχάλης Μάρδας

Παπαθανάσης: Εντός του Μαΐου θα ληφθούν μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ανδρέας Ντίνης

Ανατροπές στα ακίνητα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το χωροταξικό

Kon