Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τεστ» για τις συντάξεις το προσχέδιο προϋπολογισμού

Η Κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς τις εξαγγελίες Τσίπρα - Reuters: Αμφίβολο αν οι δανειστές είχαν δώσει έγκριση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Ανοικτό το ενδεχόμενο οι μειώσεις των συντάξεων να μη συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (Κεφάλαιο 6, άρθρο 79), αφήνει η κυβέρνηση.

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι έντονος για την πορεία των συζητήσεων με τους Θεσμούς για το θέμα των συντάξεων, καθώς, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται επισήμως κυβερνητικά στελέχη, το κλίμα στις συζητήσεις με τους Θεσμούς δεν είναι θετικό.

Το σενάριο της αναβολής της κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού κυκλοφόρησε μετά από κυβερνητικές διαρροές, αλλά όλα δείχνουν ότι «καίγεται» από την ίδια την κυβέρνηση.

Ωστόσο παραμένει ερωτηματικό αν θα περιλαμβάνει ή όχι την ψηφισμένη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019. Το αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου θα αναφέρει τη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 ή όχι ήταν ένα ζήτημα που παρουσιαζόταν – τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο – ως τυπικό και ασήμαντο. Εκείνοι έλεγαν ότι μπορεί η μείωση να περιλαμβάνεται στο προσχέδιο, αλλά μετά τη συμφωνία με τους Θεσμούς δεν θα περιλαμβανόταν στο σχέδιο του Προϋπολογισμού που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο και αναμένεται να ψηφιστεί τέλος Δεκεμβρίου.

Το γεγονός ότι ένα θέμα που πριν λίγες ημέρες παρουσιαζόταν ως τυπικό αναδεικνύεται σε κομβικό, όταν είναι γνωστό ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν είναι δεσμευτικό και πολλά μπορούν να αλλάξουν στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, είναι ενδεικτικό των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις συζητήσεις της με τους Θεσμούς.

«Υπάρχει προβληματισμός για το αν θα πρέπει να γραφτεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού η μείωση των συντάξεων από 1.1.2019. Σκεπτόμαστε τις αντιδράσεις, αλλά κυριαρχεί η σκέψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι μέσα στο προσχέδιο που δεν θέλουμε να υπάρχει στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, μετά από ένα μήνα», αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς για κάτι τέτοιο και στο ερώτημα αν μία τέτοια πρωτοβουλία της κυβέρνησης εκληφθεί ως ρίσκο από τους Θεσμούς απαντά ότι «ακόμα και αν δεν συμπεριλάβουμε τις μειώσεις των συντάξεων στο προσχέδιο, θα υπάρξει χρόνος στα δύο επόμενα Eurogroup να υπάρξει συμφωνία και αυτή να περιληφθεί στην κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού». Σημειώνεται ότι το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι κατάληξη στο θέμα, θετική ή αρνητική, θα υπάρξει μέσα στον Νοέμβριο ή και νωρίτερα και όχι στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπου εκεί θα επικυρωθεί η συμφωνία που θα έχει προηγηθεί.

«Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για αναβολή κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού», ανέφερε πηγή του Μαξίμου, παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομικών για το τι θα περιλαμβάνει τελικά το προσχέδιο.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να μη συμπεριλάβει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού τις ψηφισμένες μειώσεις των συντάξεων σημαίνει αλλαγή στάσης σε σύγκριση με το τελευταίο διάστημα όπου κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούσαν βέβαιη εξέλιξη ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν με τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών και σε ένα κλίμα ομαλότητας και συναίνεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τους Θεσμούς σχετικά με το κυβερνητικό αίτημα δεν προχωρούν όπως ανέμενε και θα ήθελε η κυβέρνηση, γι’ αυτό και σηματοδοτείται αλλαγή στάσης με περισσότερη πίεση στους Θεσμούς. «Μην υποτιμάτε το ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις», διευκρινίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, για το τι τελικά θα συμβεί, χωρίς ωστόσο να απαντά στην ερώτηση τι θα σημαίνει αυτό για τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποσπάσει το «ναι» της Κομισιόν – η οποία πρέπει να ενημερωθεί επισήμως για το περιεχόμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ως τις 15 Οκτωβρίου – αλλά όχι και των άλλων Θεσμών, συμπεριλαμβανομένων και του ΔΝΤ του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως «απλό παρατηρητή» στις διαπραγματεύσεις της μεταμνημονιακής φάσης, αλλά δεν είναι. Η συμφωνία των Θεσμών στο ελληνικό αίτημα για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων είναι πολύ πιο δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα από ό,τι θέλει να το εμφανίσει η κυβέρνηση, προκειμένου για να στηρίξει και το αβάσιμο επιχείρημα ότι κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο η κυβέρνηση κάνει ό,τι θέλει χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσει τους Θεσμούς.

Οι συντάξεις αναδείχθηκαν σε μείζον ζήτημα από την ίδια την κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν – σε συνδυασμό με το Σκοπιανό – θα κρίνουν και τις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει αυτά τα δύο βήματα ως «πακέτο» στις συζητήσεις της με τους Θεσμούς, τους εταίρους και τους συμμάχους, αλλά όλα δείχνουν ότι, πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Αθήνα προς κύρωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιέζει τους Θεσμούς να δεχτούν το αίτημα για ακύρωση της μείωσης των συντάξεων για να προχωρήσει, αναλαμβάνοντας το όποιο ρίσκο στην κύρωση της συμφωνίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Τα SOS των ειδικών για σύνταξη πριν από τα 67 σε όλα τα Ταμεία [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όρια ηλικίας: Έξοδος με μειωμένη για μητέρες από 56,9 έως 61,6 ετών και με αυξήσεις συντάξεων [αναλυτικοί πίνακες για ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χατζηδάκης: Λύση στις εκκρεμείς συντάξεις από το πρώτο 6μηνο του 2022

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αποκάλυψη Ε.Τ. – Συντάξεις: Οι πίνακες με τα ποσά από τον επανυπολογισμό για 195.000 συνταξιούχους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Αυξήσεις πέντε ταχυτήτων στους απόστρατους – Ποιοι και πότε θα τις πάρουν [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Δεύτερο πακέτο αναδρομικών για 50.000 συνταξιούχους και 14.600 κληρονόμους [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προτροπή Τσακλόγλου σε Βρούτση: Καλύτερες οι συντάξεις με έξοδο μετά την 35ετία

Λάμπρος Κατσαρός

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αύξηση στην τσέπη από το 2023 με τον νέο επανυπολογισμό [πίνακες για όλα τα ταμεία]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μόνιμες αυξήσεις για 520.000 συνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά [πίνακες & παραδείγματα για δημόσιο και απόστρατους]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom