Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ύψος του ΑΕΠ τα χρέη στην εφορία

Παράταση για την υποβολή πόθεν έσχες μέχρι τις 30 Απριλίου

Γιώργος Παλαιτσάκης

Εγγραφο-βόμβα, από το οποίο προκύπτει ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων και τόκων που αναλογούν, δεν είναι… μόνο 101,6 δισ. ευρώ, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά ξεπερνά τα 182 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή σχεδόν ίσο με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας, κατέθεσε στη Βουλή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην ουσία, από το έγγραφο της ΑΑΔΕ, με το οποίο δίδεται γραπτή απάντηση σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, αποκαλύπτεται ότι τα 101,6 δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, είναι μόνο το «κεφάλαιο» των οφειλών αυτών και ότι υπάρχει κι ένα επιπλέον υπέρογκο χρέος αποτελούμενο από τις προσαυξήσεις, τους τόκους, τα τέλη και τα λοιπά συνεισπραττόμενα ποσά, το οποίο ουδέποτε είχε ανακοινωθεί επισήμως μέχρι σήμερα και έχει ήδη εκτοξευθεί στα 80,7 δισ. ευρώ!

Βάσει των αναλυτικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο αποκαλυπτικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, στις 10 Αυγούστου 2018:

* Το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο των ρυθμισμένων και μη ρυθμισμένων οφειλών των Ελλήνων φορολογουμένων (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) προς τη Φορολογική Διοίκηση ανερχόταν στο ποσό των 101.588.760.770,20 ευρώ.

* Τα διάφορα συνεισπραττόμενα ποσά, δηλαδή οι προσαυξήσεις, οι τόκοι, τα τέλη και οι λοιπές πρόσθετες επιβαρύνσεις επί του κεφαλαίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς τη Φορολογική Διοίκηση ανέρχονταν συνολικά σε 80.695.804.796,12 ευρώ!

* Το άθροισμα κεφαλαίου και συνεισπραττόμενων ποσών που οφείλουν οι φορολογούμενοι έφθανε τα 182.284.565.566,32 ευρώ, δηλαδή ήταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το ΑΕΠ της χώρας μας, το οποίο εκτιμάται στα 182,96 δισ. ευρώ. Στην ουσία, αποκαλύπτεται ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο αγγίζει το 100% του ΑΕΠ (ανέρχεται στο 99,6% του ΑΕΠ για την ακρίβεια)!

* Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ανέρχονταν σε 3.874.933 άτομα. Οι οφειλέτες αυτοί χρωστούν, όπως ήδη αναφέραμε, βασικά ποσά οφειλών ύψους 101,58 δισ. ευρώ. Από τους οφειλέτες αυτούς, όμως, 3.593.007, που αντιστοιχούν στο 92,72% του συνόλου, χρωστούν βασικά ποσά οφειλών μέχρι 10.000 ευρώ. Τα ποσά των οφειλών τους ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3,6% του συνόλου των βασικών οφειλών. Στον αντίποδα, 41.232 οφειλέτες, οι οποίοι αντιστοιχούν μόλις στο 1% του συνόλου, χρωστούν βασικά ποσά οφειλών άνω των 100.000 ευρώ έκαστος. Τα ποσά αυτά ανέρχονται συνολικά σε 91,2 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 89,83% του συνόλου των βασικών οφειλών!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Μεταβιβάσεις ακινήτων με διαδικασίες-εξπρές – Δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές χωρίς ουρές στις εφορίες

Μιχάλης Μάρδας

Βαρύ το τίμημα του κορωνοϊού: Δραματική πρόβλεψη ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία και το χρέος

Tinad

Αυτό είναι το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία – Ποιοι υπάγονται

Tinad

Εφορία τέλος: Ψηφιακά ή μέσω ταχυδρομείου οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Μιχάλης Μάρδας

ΑΑΔΕ: Μήνυμα προς φορολογουμένους για οφειλές που λανθασμένα εμφανίζονται ανεξόφλητες

Tinad

Δήλωση μεταβίβασης ακινήτου σε 3 μέρες και χωρίς να πάτε στην εφορία – Δείτε πώς

Ανδρέας Ντίνης

Έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις και τον Ιούνιο, τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Ανδρέας Ντίνης

Πώς θα εφαρμοστούν οι συμψηφισμοί ΦΠΑ – Βήμα βήμα η διαδικασία

Ανδρέας Ντίνης

ΑΑΔΕ: Οι υποθέσεις που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα

Ανδρέας Ντίνης