Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ύψος του ΑΕΠ τα χρέη στην εφορία

Παράταση για την υποβολή πόθεν έσχες μέχρι τις 30 Απριλίου

Γιώργος Παλαιτσάκης

Εγγραφο-βόμβα, από το οποίο προκύπτει ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων και τόκων που αναλογούν, δεν είναι… μόνο 101,6 δισ. ευρώ, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά ξεπερνά τα 182 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή σχεδόν ίσο με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας, κατέθεσε στη Βουλή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην ουσία, από το έγγραφο της ΑΑΔΕ, με το οποίο δίδεται γραπτή απάντηση σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, αποκαλύπτεται ότι τα 101,6 δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, είναι μόνο το «κεφάλαιο» των οφειλών αυτών και ότι υπάρχει κι ένα επιπλέον υπέρογκο χρέος αποτελούμενο από τις προσαυξήσεις, τους τόκους, τα τέλη και τα λοιπά συνεισπραττόμενα ποσά, το οποίο ουδέποτε είχε ανακοινωθεί επισήμως μέχρι σήμερα και έχει ήδη εκτοξευθεί στα 80,7 δισ. ευρώ!

Βάσει των αναλυτικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο αποκαλυπτικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, στις 10 Αυγούστου 2018:

* Το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο των ρυθμισμένων και μη ρυθμισμένων οφειλών των Ελλήνων φορολογουμένων (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) προς τη Φορολογική Διοίκηση ανερχόταν στο ποσό των 101.588.760.770,20 ευρώ.

* Τα διάφορα συνεισπραττόμενα ποσά, δηλαδή οι προσαυξήσεις, οι τόκοι, τα τέλη και οι λοιπές πρόσθετες επιβαρύνσεις επί του κεφαλαίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς τη Φορολογική Διοίκηση ανέρχονταν συνολικά σε 80.695.804.796,12 ευρώ!

* Το άθροισμα κεφαλαίου και συνεισπραττόμενων ποσών που οφείλουν οι φορολογούμενοι έφθανε τα 182.284.565.566,32 ευρώ, δηλαδή ήταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το ΑΕΠ της χώρας μας, το οποίο εκτιμάται στα 182,96 δισ. ευρώ. Στην ουσία, αποκαλύπτεται ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο αγγίζει το 100% του ΑΕΠ (ανέρχεται στο 99,6% του ΑΕΠ για την ακρίβεια)!

* Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ανέρχονταν σε 3.874.933 άτομα. Οι οφειλέτες αυτοί χρωστούν, όπως ήδη αναφέραμε, βασικά ποσά οφειλών ύψους 101,58 δισ. ευρώ. Από τους οφειλέτες αυτούς, όμως, 3.593.007, που αντιστοιχούν στο 92,72% του συνόλου, χρωστούν βασικά ποσά οφειλών μέχρι 10.000 ευρώ. Τα ποσά των οφειλών τους ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3,6% του συνόλου των βασικών οφειλών. Στον αντίποδα, 41.232 οφειλέτες, οι οποίοι αντιστοιχούν μόλις στο 1% του συνόλου, χρωστούν βασικά ποσά οφειλών άνω των 100.000 ευρώ έκαστος. Τα ποσά αυτά ανέρχονται συνολικά σε 91,2 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 89,83% του συνόλου των βασικών οφειλών!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Στο… κυνήγι των ηλεκτρονικών δαπανών: Πόσες και ποιες e-αποδείξεις θα χρειαστούμε

Tinad

Επανασύνδεση ρεύματος: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Τα κριτήρια και η διαδικασία ένταξης στο μέτρο

Tinad

Επίθεση με τσεκούρι στην εφορία Κοζάνης: Η εξομολόγηση του εφοριακού που όρμηξε πάνω στον δράστη

Ανδρέας Ντίνης

Επίθεση με τσεκούρι στην Κοζάνη: «Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν όσα νιώθουμε», το μήνυμα της οικογένειας του δράστη

Tinad

Σοκ στην Κοζάνη από το πρωτοφανές περιστατικό: Σε κρίσιμη κατάσταση οι τραυματίες από την επίθεση με τσεκούρι στην ΔΟΥ

Ανδρέας Ντίνης

Σοκ στην Κοζάνη: Δύο οι διασωληνωμένοι από την επίθεση με τσεκούρι στην εφορία

Μιχάλης Μάρδας

Επίθεση με τσεκούρι σε εφορία στη Κοζάνη: Διασωληνωμένος ο ένας τραυματίας – Τι είπε ο δράστης

Μιχάλης Μάρδας

Δεύτερη ευκαιρία για… συμβιβασμό με την εφορία – Συστήνεται επιτροπή για εξωδικαστική επίλυση

Tinad

Μεταβιβάσεις ακινήτων με διαδικασίες-εξπρές – Δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές χωρίς ουρές στις εφορίες

Μιχάλης Μάρδας