ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με τον μόνο για «επαναφορά» ΕΚΑΣ

Με την υπόσχεση… ότι θα ξαναπάρουν το ΕΚΑΣ μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το επίδομα επειδή ξεπέρασαν το όριο των 11.000 ευρώ στο οικογενειακό τους εισόδημα, όπως και οι συνταξιούχοι με αναπηρία 80% και άνω. Η κυβέρνηση μπορεί να ψήφισε διάταξη που προβλέπει την επαναχορήγησή του ως «έκτακτη οικονομική ενίσχυση» πλην όμως η επιστροφή του ΕΚΑΣ αποδεικνύεται πιο δύσκολη στην πράξη απ’ ό,τι στα λόγια.

Το μέτρο ανακοινώθηκε μέσα Ιουλίου, ψηφίστηκε στα τέλη του ίδιου μήνα, και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για την υλοποίησή του, που ήταν η 1η Αυγούστου.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» αρμόδιο στέλεχος, φαίνεται να καταλήγει (σ.σ.: αν και οι απόψεις διίστανται) ότι οι φορείς που θα ξαναδώσουν το ΕΚΑΣ στον έναν από τους δύο συζύγους, καθώς και στους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% θα είναι τα Ταμεία, πλην όμως… δεν έχει βρει το ποσό που θα απαιτηθεί για να πληρώνουν τα Ταμεία κάθε μήνα την εν λόγω έκτακτη ενίσχυση!!! Βρήκαν δηλαδή τον τρόπο, αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί τα λεφτά!

Η δαπάνη για την επαναχορήγησή του από την 1η Αυγούστου 2016 μέχρι και το 2019 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 180 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί από άλλες πηγές, δηλαδή από νέες περικοπές. Μια λύση που εξετάζεται είναι αντί για μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ μέσα από αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για το 2017, το 2018 και το 2019, να γίνει μείωση του ίδιου του ΕΚΑΣ, ώστε από το 2017 να το παίρνουν μεν τα ίδια πρόσωπα, αλλά να είναι το μισό από αυτά που παίρνουν σήμερα (π.χ. 160 αντί 230 ευρώ ή 90 αντί 172 ευρώ).

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η μείωση του ΕΚΑΣ θα συμπαρασύρει και την έκτακτη ενίσχυση που σκοπεύει να δώσει… κάποια στιγμή το υπουργείο στον έναν από τους δύο συζύγους και στους δικαιούχους αναπηρίας 80% και άνω.

Ερωτηθείς από τον «Ελεύθερο Τύπο» ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «προσπαθούμε να ισχύσει από Σεπτέμβριο».

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

[email protected]

 Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Πρωτομαγιά: Πότε μεταφέρεται ο εορτασμός – Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Evanthia Karra

Επισιτισμός-Τουρισμός: Πότε καταβάλλεται η έκτακτη αποζημίωση σε εποχικούς

Evanthia Karra

Εκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ για επιπλέον 70.000 επιστήμονες

Μιχάλης Μάρδας

Νέα Πιστοποιητικά ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης από τη Google Ελλάδας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας

Μιχάλης Μάρδας

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιες νέες κατηγορίες εργαζομένων θα το λάβουν – Τα κριτήρια

Tinad

Βεβαίωση μετακίνησης: Νέα αλλαγή στο έντυπο – Ποιες ισχύουν μέχρι 15 Μαρτίου, ποιες μέχρι 22

Tinad

Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα οι πληρωμές αναστολών Φεβρουαρίου

Μιχάλης Μάρδας

Επίδομα 534 ευρώ: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές αναστολών Φεβρουαρίου

Tinad

Επίδομα 534 ευρώ: Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τις αναστολές Μαρτίου

Tinad