Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι» του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Βαρύ το τίμημα του κορωνοϊού: Δραματική πρόβλεψη ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία και το χρέος

Newsroom eleftherostypos.gr

«Όχι» είπε το ΔΝΤ  στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην κυβέρνηση καθώς αυτό θα πλήξει την ανταγωνιστικότητά της οικονομίας. Εν αναμονή της ειδικής έκθεσης και της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους για την χώρα μας (αναμένονται στα τέλη του μηνός) το ΔΝΤ εστιάζει ευθέως στην αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Σεπτέμβριο και στο ενδεχόμενο αύξησης των μισθών.

Το «όχι» αυτό του Ταμείου είναι μία από τις βασικές συστάσεις του προς την Αθήνα και αποκτά ιδιαίτερο νόημα εν όψει της επικείμενης ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Στην έκθεσή του για την οικονομία της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ, γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν για να συνεχίσει η χώρα μας να βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης με τη διαφύλαξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την Έκθεση, στην Ελλάδα το σχετικό κόστος εργασίας ήταν πολύ υψηλότερο από ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά ακόμα και από κράτη-μέλη με πρόβλημα όπως της χώρας μας (Πορτογαλία). Έχοντας κατρακυλήσει κατά 40% από τα δυσθεώρητα ύψη που είχε φτάσει το 2009, το σχετικό κόστος εργασίας στη χώρα μας δεν είναι πλέον το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Η Ιταλία έχει ξεπεράσει ελαφρώς την Ελλάδα, αλλά το κόστος είναι ακόμα στο ίδιο ύψος με εκείνο της Ισπανίας.

Στο κεφάλαιο «συστάσεις» για την Ελλάδα, το ΔΝΤ τονίζει:

-Η επιτάχυνση και η περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση στους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους. Το ΔΝΤ ουσιαστικά ζητά την άρση των όποιων εμποδίων παραμένουν στην ελεύθερη άσκηση των επαγγελμάτων αυτών αλλά και την ευκολότερη είσοδο νέων επαγγελματιών σε αυτά.

-Την ολοκλήρωση της εφαρμογής των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση των ανταγωνισμού στην αγορά. Γίνεται ειδική αναφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και στο εμπόριο δομικών υλικών. Το Ταμείο αναγνωρίζει πάντως ότι στο ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έχει προκύψει συνταγματικό κώλυμα μετά από πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Η ολοκλήρωση και πλήρης εφαρμογή της πρόσφατης μεταρρύθμισης για την αδειοδότηση των επενδύσεων. Αυτό πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα σε 24 τομείς των οποίων η διευκόλυνση αδειοδοτήσεων εκκρεμεί. Επίσης, συστήνεται η οριστικοποίηση της δευτερεύουσας νομοθεσίας για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Στο φουλ οι κυβερνητικές μηχανές – 70 «καυτές» μέρες για την οικονομία

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης για τουρισμό: Προσωπική δέσμευση να μην μείνουν απροστάτευτοι οι εποχικά εργαζόμενοι

Ανδρέας Ντίνης

Στη δημοσιότητα η έκθεση Πισσαρίδη για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας

Ανδρέας Ντίνης

Τα πυρομαχικά της οικονομίας για την επόμενη ημέρα

Tinad

Σύνοδος Κορυφής: Το παρασκήνιο της συμφωνίας και τα ταμπού της Ε.Ε. που… έσπασαν

Tinad

ΔΝΤ: «Βουτιά» 37% του ΑΕΠ των ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

Κομισιόν: Πιο ήπια ύφεση στην Ελλάδα το 2020 – Ανάκαμψη 6% το 2021

Ανδρέας Ντίνης

Αυτά είναι τα νέα μέτρα-ανάσα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις – Ποιους αφορούν και μέχρι πότε

Μιχάλης Μάρδας

ΤτΕ: Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία – Ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Tinad