ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξτρα μειώσεις σε 150.000 συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών

Έξτρα μειώσεις σε 150.000 συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών

Μεγάλη ανατροπή που ανεβάζει τα ποσοστά των μειώσεων στο 9% ως και 18% για 150.000 συντάξεις ΔΕΚΟ-τραπεζών και Οργανισμών Δημοσίου (ΝΠΔΔ) φέρνει ο επανυπολογισμός για τους δικαιούχους από τα εν λόγω Ταμεία, οι οποίοι είχαν καταβάλει μεγαλύτερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ και περίμεναν να πάρουν «μπόνους» στα έτη ασφάλισης από την προσαύξηση κατά 0,075% που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου ώστε να περιοριστούν οι περικοπές.

Τελικά όμως η προσαύξηση αυτή, όπως έγινε παραδεκτό πρόσφατα από τις υπηρεσίες ΕΦΚΑ και υπουργείου Εργασίας, δεν θα αυξήσει τα ποσοστά αναπλήρωσης των ετών ασφάλισης, αλλά θα περάσει στους μισθούς, βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι νέες και θα επανυπολογιστούν οι παλαιές συντάξεις!

Η διαφορά σε σχέση με αυτό που γινόταν είναι τεράστια και οδηγεί τους μεν παλιούς συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου (προερχόμενων από ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΟΑΕΔ, νοσοκομεία κ.ά.) σε μειώσεις 9%, 12%, 16% και 18%, ενώ για τους νέους συνταξιούχους που αποχώρησαν από 13/5/2016 και μετά, έρχεται αναθεώρηση των αποφάσεων που ήδη έχουν εκδοθεί.

Ο μηχανισμός

Ο νόμος προβλέπει μια μικρή προσαύξηση κατά 0,075% στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές σύνταξης (εργαζόμενου και εργοδότη) από αυτές του ΙΚΑ. Για κάθε έτος αυξημένων εισφορών, οι αποδοχές υπολογισμού σύνταξης προσαυξάνονται κατά 0,075 για κάθε μία μονάδα επιπλέον εισφοράς.

Δηλαδή για 10 έτη έχουμε εισφορές 35% αντί 20% που είναι στο ΙΚΑ. Η προσαύξηση είναι 11,25% και κατά το ποσοστό αυτό θα προσαυξηθεί ο μισθός για τον υπολογισμό ή τον επανυπολογσμό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Για παράδειγμα, με μισθό 2.000 ευρώ και προσαύξηση 11,25%, οι αποδοχές ανεβαίνουν στις 2.225 ευρώ. Αν ο ασφαλισμένος έχει 35ετία, θα πάρει ανταποδοτική σύνταξη βάσει αποδοχών 2.225 ευρώ με συντελεστή αναπλήρωσης 33,81% (για τα 35 έτη), ήτοι 752,27 ευρώ.

Σε αυτό προστίθεται η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και το σύνολο σύνταξης βγαίνει στα 1.136,27 ευρώ μικτά. Αν δεν υπήρχε η προσαύξηση, θα έπαιρνε 676 ευρώ ανταποδοτική και 1.060 ευρώ σύνολο με την εθνική σύνταξη.

Κώστας Κατίκος
[email protected]
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αναδρομικά: Δικαστική απόφαση «βόμβα» ανοίγει παράθυρο για αναδρομικά με τόκο 6%

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Ποιοι κλειδώνουν φέτος την έξοδο στη σύνταξη πριν από τα 62 και τι εφάπαξ παίρνουν από 31 Ταμεία [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Πληρωμές με αναδρομικά για 30.000 νέες συντάξεις κάθε μήνα [νέοι αναλυτικοί πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: «Κληρώνει» μέχρι το Πάσχα για αναδρομικά 2 δισ. ευρώ

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις-Αναδρομικά: Στο ΣτΕ οι ελπίδες για το νέο «πακέτο» αναδρομικών

Μιχάλης Μάρδας

Έρχεται μπαράζ πληρωμών: Πότε πληρώνονται συντάξεις, επιδόματα και παροχές

Ανδρέας Ντίνης

Αναδρομικά: Αύριο η δίκη για επικουρικές και δώρα [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Δείτε πότε θα γίνουν οι πληρωμές σε κάθε ταμείο

Μιχάλης Μάρδας

«Γκάζι» για 290.000 εκκρεμείς συντάξεις – Πώς θα γίνουν οι πληρωμές μέσα στο 2021

Μιχάλης Μάρδας